Dikkat çeken iki zıt isim

Güncelleme Tarihi:

Dikkat çeken iki zıt isim
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 11:58

Son Ergenekon operasyonunda birbirine zıt isimlerin yer aldığı görülüyor. Biri, Alaaddin Çakıcı'ya yardım ve yataklık yaptığı için Milli İstihbarat Teşkilat (MİT)'in tarihinde ceza alan ilk yöneticisi. Diğeriyse, sol görüşleriyle tanınan "Ergenekon'u anlama kılavuzu", "Ergenekon'da kim kimdir" kitaplarının yazarı gazeteci Ahmet Şık.

Haberin Devamı

AHMET ŞIK:

Dikkat çeken iki zıt isim

Ahmet Şık'ın adı son olarak OdaTV baskınında bilgisayarlarda bulunduğu iddia edilen dosyalarda geçmişti. Tutuklanan Odatv’nin sahibi gazeteci-yazar Soner Yalçın, sorgusunda bu dosyalarla ilgili bilgisinin bulunmadığını söylemişti. Bugün evi aranan ve gözaltı kararı bulunan OdaTV Koordinatörü Doğan Yurdakul da, bilgisayardaki dosyaların polis tarafından konulduğunu iddia etmişti.

Dosyalardaki Sabri Uzun adlı world belgesinde ise şu ifadeler yer alıyordu: “Ahmet Şık-Sabri kitap başlıklı belgede Sabri’nin kitap konusunda çekincesi var. İkna etmeye çalışalım. Kitabı seçimden önce yetişmeli. Nedim, Ahmet Şık konusunda görüşsün. Kitaba çalışırken, cesur olun. Çıkarma ve ekleme yapmaktan çekinmeyin. Bu kitap Simon’dan daha kapsamlı olmalı. Nedim’i kutlarım. Ahmet’i çalıştırsın. Hanefi çıkacak ve Sabri’ye katılacak. Emin ve Sabri’ye moral verin. Sabri adıyla çıkmasına zorlayın. Seçimden önce yetişsin.”

ŞIK: KOMPLO

Haberin Devamı

Gazeteci Ahmet Şık da, Bianet'deki köşe yazısında, kitabının Odatv bilgisayarlarında çıkmasının olanaksız olduğunu, burada bir komplo olduğunu yazmıştı. Şık,

/images/100/0x0/55eb5d7ff018fbb8f8bc6715
"O belgenin ve bitmemiş kitabımın kopyasının orada işi ne? Ben de bilmiyorum. Önümde iki seçenek var. İlki birilerinin inandırılmaya çalışıldığı gibi Ergenekon güdümünde olduğu öne sürülen Soner Yalçın'la ortak hareket ediyor olmam. Beni birazcık tanıyan, gazetecilik geçmişimi kıyısından köşesinden takip edenler dahi bu ihtimalin gerçek olmayacağını anlar. Yalçın’ın kendisi mi öyle bir bilgi notu yazdı onu da bilemem. Yazdıysa da doğru yapmamış. Ama sorgusunda öyle bir yazıdan haberi olmadığını söylediğinin de altını çizmek gerek. Bu vurguyu avukatlarının, odatv’nin bilgisayarlarına suçlanmalarına konu olan virüslü elektronik posta gönderildiği açıklamalarıyla birlikte değerlendirdiğimizde ise aklıma yatan diğer ihtimal oluyor. Eğer Yalçın’ın avukatlarının iddiası doğruysa üzerinde çalıştığım kitaptan haberdar olanlar ki eminim kitabımın konusunu oluşturan yapının mensuplarıdırlar, çalışmamı bir şekilde ele geçirip o bilgi notuyla odatv’nin bilgisayarlarına da yüklemiştir. Zaten ben de buna inanıyorum." demişti.

Haberin Devamı

"ERGENEKON'U ANLAMA KILAVUZU"NU YAZDI

Gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu ile gazeteci Ahmet Şık'ın  'Ergenekon Davası' üzerine yazdıkları, 'Kırk Sakır Kırk Satır' başlığı altında, "Kontrgerilla ve Ergenekon'u Anlama Kılavuzu" ile "Ergenekon'da Kim Kimdir" adlı iki ciltlik kitapları geçen yıl 14 Nisan'da piyasaya çıktı. Tam 1116 sayfalık kitabın yayınlandığı gün Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Dursun Yılmaz, 'gizliliği ihlal' iddiası ve 4,5 yıl hapis cezası istemiyle soruşturma başlattı. İki gazeteci, verdikleri ifadede, 1116 sayfanın bir gün içerisinde okunup soruşturma başlatılmasına anlam veremediklerini, suçlamaların da tamamen soyut olduğunu kaydetti. Savcı Yılmaz ise emniyet görevlilerinin kitapları bir gün içerisinde okuyup bitirdiğini ve ardından suç duyurusunda bulunduklarını, kendisinin yalnızca göz gezdirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

MAVİOĞLU: KİMSE ONA TALİMATA İŞ YAPTIRAMAZ

Ahmet şık'ın evinin aranmasını ve gözaltı kararını değerlendiren Radikal Gazetesi muhabiri Ertuğrul Mavioğlu, "Ahmet ile düşmanlığı yan yana getirmek mümkün değil. Ahmet hayatı boyunca barıştan yanaydı. Ahmet 'n yazdığı iki kitabı okuyanlar Ahmet'in neden Ergenekon üyesi olmayacağını bilir. Ahmet Şık'ın, Ergenekon üyeliği ile suçlanması yanlış olur. Nokta'da Özden Örnek'in günlüklerini yayınlayan ve bu işin üzerinde imzası olan isimdir Ahmet. Nedim Şener'in de Hrant Dink davasını yakından takip ettiği, Dink davasının da Ergenekon davasına bağlanması gerektiğini yazdı yazılarında. İddia Odatv baskını sonucunda Odatvnin bir bilgisayarında çıkan yazıdan yola çıkılarak bu aramaların yapıldğı söyleniyor. Küçük bir yazı çıkan iddiaya göre. Ahmet Şık'a ne kimse o yazıdaki gibi kitap yazdırabilir, ne de talimatla iş yaptırabilir. Düşünen, konuşan, yazan çizen herkesin başına böyle bir saldırının gelmesi söz konusu olabilir" dedi.

KAŞİF KOZİNOĞLU:

Dikkat çeken iki zıt isim

Haberin Devamı

Kozinoğlu Çakıcı’ya yataklıktan mahkum olmuştu.

Ergenekon kapsamında bu sabah evinde arama yapılan Kaşif Kozinoğlu, önemli görevlerde yer almış, adı birçok olayda ön plana çıkmış istihbarat kökenli bir isim. Eski bordo bereli Kozinoğlu’nun ismi ilk kez 6 yıl önce dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Alaattin Çakıcı'nın davası için yaptığı görüşmenin ortaya çıkması ile tanıdı.

ÇAKICI’YA YARDIM İDDİASI

Çete lideri Alaattin Çakıcı'ya dava aşamasında yardımcı olması için, dönemin Yargıtay Başkanı ile görüştüğü iddia edilen Kaşif Kozinoğlu 'suç örgütüne yardım ve yataklıktan' 5 ay hapis cezası aldı.

Mahkeme, sanıkların yeniden suç işlemeyecekleri konusunda kanaat oluşmadığına, cezasının paraya çevrilmesine, ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi.

Haberin Devamı

‘OFLU OSMAN’IN CENAZESİNE KATILDI

O dönemde MİT Dış Operasyonlar Daire Başkan Yardımcılığı  görevini sürdüren Kozinoğlu’nun, Çakıcı ile ilgili tartışmalar sürerken yer altı dünyasının ünlü ismi, ‘Oflu Osman’ olarak bilinen Osman Cevahiroğlu’nun cenazesine katılması da dikkat çekmişti. Cevahiroğlu’nun ailesi, Kozinoğlu’nun cenazeye katıldığını doğrulamıştı.

KİMLİĞİNİ PERİNÇEK AÇIKLADI

Kozinoğlu’nun kimliği ilk kez Doğu Perinçek’in yazdığı "Çiller'in Özel Örgütü" kitabında deşifre edilerek kamuoyuna açıklanmıştı. Çakıcı’nın “Doğu Perinçek’e suikastı ben önledim” açıklamasının ardından Perinçek, aralarında Kozinoğlu’nun bulunduğu 4 MİT görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

İSTHİBARATÇI BORDO BERELİ

Kozinoğlu, hem eski bir bordo bereli hem de üst düzey MİT görevlisi olması nedeniyle ismi bu kadar gündeme gelmesine rağmen halen Türkiye'nin en gizemli isimlerinden biri.

Özel Harp Dairesi'nde görevli iken Polis Özel Harekat timlerini eğitmek üzere görevlendirilen Kozinoğlu,  binbaşı rütbesi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan emekli oldu ve daha sonra MİT'te çalışmaya başladı.

SAHTE DİPLOMA SKANDALI

Kozinoğlu ile ilgili bir diğer ilginç olay ise MİT’e vermiş olduğu yüksek lisans diplomasının sahte olduğunun ortaya çıkmasıydı. Skandalı ortaya çıkaran CHP’li Atilla Kart daha sonra soru önergesiyle olayı TBMM’ye taşıdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!