17 milyar ton petrol küresel güç yapar

Güncelleme Tarihi:

17 milyar ton petrol küresel güç yapar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 25 milyon kilometre karelik Avrasya coğrafyasında 17 milyar ton petrol, 2 milyon ton doğal gaz rezervi bulunduğunu ifade ederek, bu kaynakların bölge halklarının daha müreffeh yarınlara ulaşabilmeleri için değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Marmara Grubu Vakfı’nın düzenlediği "11. Avrasya Ekonomi Zirvesi"nde konuşan Çağlayan, dayanışma ve bütünleşmenin değerinin daha da iyi anlaşıldığını belirtti.

Türkiye güçlü köprü

Türkiye’nin, Asya ile Avrupa’yı, Batı ile İslam alemini birbirine bağlayan güçlü bir köprü konumunda bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, Türkiye’nin, stratejik coğrafi konumu yanında, geniş iç pazarı, genç nüfusu, güçlü sanayisi, tarım potansiyeli, turizm, tarih ve kültür zenginlikleri ile de önemli noktada bulunduğunu kaydetti. Çağlayan, 2007 yılının 659 milyar dolarlık GSMH ile kapatan Türkiye’nin, dünyanın en büyük 17., Avrupa’nın ise en büyük 6. ekonomisi olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan da, "Avrasya ülkeleri olarak gücümüzü birleştirdiğimizde içerisinde Türkiye’nin de yer aldığı yeni bir küresel gücün doğması kaçınılmazdır" dedi. Türkiye’nin sürekli büyüyen istikrarlı ekonomisi ve stratejik konumunun sağladığı gücü ve uluslararası bağlantıları ile Avrasya bölgesine çok önemli katkı sağlayabilecek dinamik bir ülke olduğunu dile getiren Toptan, Türkiye’nin Avrasya’nın kalıcı barış ve yoğun işbirliğinin yaşandığı bir coğrafyaya dönüştürülmesi yolundaki çabalara aktif katkıda bulunduğunu ve bulunmaya devam edeceğini söyledi.

En kısa yol Türkiye

Avrasya’nın sahip olduğu enerji kaynaklarının dünya ile bütünleşebilmesi için ekonomik, en güvenli ve kısa yolun Türkiye’den geçtiğini kaydeden Toptan, bölgedeki enerji projeleri sayesinde Türkiye’nin Avrasya coğrafyasının dünyaya açılan enerji kapısı haline geldiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!