‘17. Daire’ de reddetti

Güncelleme Tarihi:

‘17. Daire’ de reddetti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2018 21:51

YARGITAY 17’nci Ceza Dairesi, yeniden CHP’den milletvekili seçilen Enis Berberoğlu hakkındaki ‘gizli bilgileri açıklamaktan’ 5 yıl 10 hapse mahkûm olduğu davanın ‘yasama dokunulmazlığı’ nedeniyle durması talebine ret kararına yapılan itirazı reddetti. Berberoğlu’nun tahliye talebi, temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’nce önümüzdeki günlerde görüşülecek.

Haberin Devamı

24 Haziran’da yeniden milletvekili seçilen Berberoğlu’nun avukatları, Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’ne başvurarak yargılandığı davanın durdurulmasını ve tahliyesini istemişlerdi. Daire, adli tatilden bir gün önce, 19 Temmuz’da, 1’e karşı 4 oyla talebi reddetti. Daire, Berberoğlu’nun tahliye talebini ise esastan inceleme aşamasında değerlendirmeye karar verdi. Kararda, soruşturmanın Berberoğlu’nun milletvekili seçildikten sonra başladığı, Anayasa’daki geçici 20’nci madde ile bir kereliğine ‘kendiliğinden kalktığı’, ‘suçüstü halinin kabulünün mümkün olmadığı’ ve ‘devlet sırrı’ niteliğindeki ‘gizli bilgileri açıklama’ suçunun dokunulmazlık açısından bir ‘istisnaya tabi olmadığı’ ve ‘genel yargılama hükümlerinin uygulanması’ gerektiği gerekçe gösterilmişti.
Muhalif üye Yusuf Hakkı Doğan ise şerh kararını, dönemin TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un “Anayasa 83/4’e göre tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır” sözlerine dayandırmıştı. Doğan, “Ceza onaylansa bile yasama dokunulmazlığı kurumu gereğince derhal bırakılmak zorundadır. Bu yasal ve anayasal zorunluluktur” demişti. 16’ncı Ceza Dairesi’nin bu kararı büyük tartışma yaratmıştı.

Haberin Devamı

16’ncı Ceza Dairesi’nin ret kararına Berberoğlu’nun avukatları itiraz etti. İtiraz, bir üst daireye gönderildi. İtirazı görüşen 17’nci Ceza Dairesi de 16’ncı Ceza Dairesi gibi Berberoğlu’nun ‘davanın durması’ yönündeki talebini yerinde görmedi ve itirazı reddetti. 

BAKMADAN GEÇME!