Çağlayan'dan Gökçek'i üzecek OSTİM yorumu

Güncelleme Tarihi:

Çağlayandan Gökçeki üzecek OSTİM yorumu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 13:14

Yıllarca sanayicilik yapmış, siyasete atılmadan önce Ankara Sanayi Odası Başkanlığını yürütmüş olan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a, Ankara Ostim ve İvedik’te meydana gelen, onlarca kişinin hayatını kaybettiği patlamalar da soruldu.

Haberin Devamı

Patlamalar sonrasında, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, denetimlerin Organize Sanayi Bölgelerinden alınıp, belediyelere verilmesi gerektiğini söylemişti.

Bakan Çağlayan ise bu görüşe açıkça karşı çıktı;

“Denetimin Organize Sanayi Bölgeleri tarafından yapılması son derece iyi bir karardır. Belediyelerin ne ilgisi var? Ancak asıl soru, denetimin kimin tarafından yapılacağından çok, etkin şekilde yapılıp yapılmadığı olmalıdır” diye konuştu.

“KIBRIS’TA SAVAŞMAK İÇİN GÖNÜLLÜ OLDUM”

Bakan Çağlayan’a, KKTC’de Türkiye aleyhine düzenlenen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da tepkisini çeken gösteriler de soruldu.

Bu sorulara karşılık Bakan Çağlayan, 1974’te yaşanan Kıbrıs Barış Harekatı’nda kendi duygularını anlatarak başladı; “O zaman Ankara’da Cumhuriyet lisesinde öğrenciydim. 1974 yılında, Kıbrıs olayları patladığında, biz beş arkadaş gidip askerlik şubesine başvurduk. “bizi de askere alın, Kıbrıs’ta savaşalım’ dedik. Yaşımız küçük olduğundan bizi kaydetmediler. Ama bunu, Türkiye’de Kıbrıs’a nasıl bakıldığını göstermek için anlatıyorum. Bizim orada şehitlerimiz, gazilerimiz var..”

Haberin Devamı

KKTC’de düzenlenen gösterilerde, Türkiye aleyhtarı pankart ve sloganlara, “her Türk vatandaşının tepki göstereceğini” söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti;
“Türkiye ve hükümetimiz böyle bir tepkiyi haketmiyor. Kuzey Kıbrıs’ta hiçbir Türk vatandaşı Güney Kıbrıs bayrağı taşımamalı. Kuzey Kıbrıs’ın bayrağı bellidir. Kimse bana, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan, kendisine Türk diyen bir kişinin, Güney Kıbrıs bayrağı taşımasını açıklayamaz. Kıbrıs’ın kişi başı milli geliri Türkiye’den fazla. Kıbrıs’ta asgari ücret, Türkiye’dekinden kat be kat fazla. KKTC vatandaşlarından yarısından fazla devlet memuru. Bugün Kıbrıs, kendi ekonomisi ile bağdaşmayacak bir savurganlığın olduğu bir ülkedir. Başbakanımıza aynen katılıyorum. Hatta eksik bile söylemiştir.”

DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI TAŞINIYOR

Bakan Çağlayan, kendisine bağlı olan Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın yapısı ve binası konusunda da bilgi verdi. Halen Hazine ile aynı komplekste bulunan Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın artık buraya sığmadığını, binada ciddi şekilde yer sıkıntısı yaşandığını anlatan Çağlayan, önümüzdeki dönemde Müsteşarlığın taşınacağını da açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre, Eskişehir yolu üzerinde, Milli Güvenlik Kurulu binasının yakınında bir kompleks inşa edilecek. Burada, Bayındırlık Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ortaklaşa bir yapı kompleksini kullanmaya başlayacaklar. Çağlayan, “çok kısa bir süre içinde temeli atarız. Ben iki sene içinde taşınacağımızı umuyorum” dedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın içinde bulunduğu binaya sığmamasının bir nedeni de, son dönemde giderek büyümesi. Bakan Çağlayan, bu konuda da personel üzerinden örnekler verdi. Buna göre, 115 olan ticaret müşavirliği sayısı son dönemde 200’e çıkarıldı. Yıl sonuna kadar da 250’ye çıkarılacak. Ticaret müşavirlerinin çoğu, Afrika’da göreve başlayacak. Çünkü Türkiye 2010 yılında Afrika’da bulunan 19 ülkeye ihracat rekoru kırdı. Müsteşarlık 50 kişilik bir ticaret müşaviri atama kararnamesini hazırladı. 40 kişilik ikinci bir kararname de hazırlık aşamasında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!