Balyoz'da 'kimlik bilgisi' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Balyozda kimlik bilgisi tartışması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 10:57

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 196 tutuksuz sanığın yargılanmasına verilen 24 gün aranın ardından devam ediliyor.

Haberin Devamı

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda yapılan 9’uncu duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 172 sanık katıldı.

CEMAL TEMİZÖZ DE DURUŞMADA

Güneydoğu’da 1993-1995 yılları arasında işlenen faili meçhul ve kayıp olayları ile ilgili Diyarbakır’da görülen davada yargılanan tutuklu Albay Cemal Temizöz, Birinci Ergenekon davasından tutuklu emekli Albay Fikri Karadağ, İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü de duruşmada hazır bulundu.

ÇETİN DOĞAN DURUŞMAYA KATILMADI

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç’ın da aralarında bulunduğu 24 sanık ise duruşmaya katılmadı. Orgeneral Doğan’ın avukatı Celal Ülgen müvekkilinin sol kolundaki çıkık nedeniyle 10 gün rapor aldığını, bu yüzden duruşmaya katılamadığını belirtti.

Haberin Devamı

CENGİZ KÖYLÜ’DEN "BALYOZ DAVASI ÇÖKTÜ" İDDİASI

Balyoz davasının başka suçtan tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilerek Balyoz dava dosyasına konulmak üzere gönderilen 43 klasör delilin içindeki ’Oraj planına’ ilişkin 30’un üzerinde belge bulunduğunu, bu belgelerin ana dosyada bulunan deliller ile aynı bilgisayardan, aynı teknik kullanılarak aynı odak noktaları tarafından oluşturulduğunu savundu. Davanın çöktüğünü idiia eden Köylü, "Boş yere vakit kaybetmeyelim" dedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken ise sanık Köylü’den iddialarını yazılı olarak sunması halinde konuyu incelemeye alabileceklerini bildirdi.

BEKTAŞOĞLU'NUN DA DOSYADAKİ KİMLİK BİLGİLERİ FARKLI

Duruşmaya ilk kez katılan Murat Bektaşoğlu'nun kimlik tespiti yapıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Diken, jandarma astsubayı olduğunu belirten Bektaşoğlu'nun açıkladığı kimlik bilgileriyle dosyadaki bilgilerin birbirini tutmadığını ifade etti.

İddianamedeki kişinin kendisi olmadığını söyleyen Bektaşoğlu, “Benim devremde bir Murat Bektaşoğlu daha var. Şu anda Ankara'da. Tatvan'da görevliyken Van'da özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından ifadem alındı” diye konuştu.

Başkan Diken'in, dosyada yer alan Sincan'daki adreste bulunup bulunmadığını sorduğu Bektaşoğlu, Ankara'da olmadığını kaydetti.

Bunun üzerine, Diken, dosyadaki kimlik bilgileriyle karşılaştırma yapacaklarını ifade ederek, ilk duruşmadaki gibi bir durumun ortaya çıktığını, durumu savcılığa bildireceklerini kaydetti.

YAVUZ'UN BİLGİLERİ YILDIZ'A AİT ÇIKMIŞTI

Haberin Devamı

Bu arada, kimlik tespiti sırasında Recep Yavuz'un kimlik bilgilerinin diğer sanık Recep Yıldız'a ait olduğu anlaşılmış, mahkeme heyeti durumu savcılığa bildirmişti.
Duruşmada söz alan sanıklardan Cengiz Köylü, “İftiralar üzerine iftira kurulamaz. Bu dava çökmüştür” diyerek, Gölcük Donanma Komutanlığındaki aramalarda ele geçirilen belgeleri incelediğini, bu belgelerin davanın durumunu tamamen değiştireceğini söyledi.

Köylü, iddia edilen bazı planlara ilişkin belgelerin de aynı merkez tarafından aynı bilgisayarlarda üretildiğini tespit ettiğini ifade ederek, istenildiği durumda mahkemeye bilgisayar sunumuyla gösterebileceğini kaydetti.

Başkan Diken de “Dilekçenizi inceleyelim” diye konuştu.

TRT SPİKERLERİ 678’İNCİ SAYFADAN İDDİANAMEYİ OKUMAYA DEVAM EDİYOR

Haberin Devamı

Önceki duruşmada 968 sayfadan oluşan iddianamenin TRT spikerleri Ömer Ersöz ve Hakan Kıra tarafından dönüşümlü olarak okunmasına devam edilmiş ve 678’inci sayfaya gelinmişti. Bugün kalınan yerden iddianamenin okunmasına devam ediliyor.

SANIKLARIN 20 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan 10 ile 20’şer yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!