Kadir Topbaş'tan minibüsçülere Havaray çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kadir Topbaştan minibüsçülere Havaray çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 16:11

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin merkezini ziyaret etti ve bir çok önemli konuda açıklama yaptı. Minibüsçülere çağrıda bulunan Topbaş, Şişhane'den Kasımpaşa, Zindanarkası, Kulaksız, Okmeydanı’nda yapmayı planladıkları Havaray için ‘Minibüsçüler gelsinler, bu hattı yaparız, işletiriz desinler’ dedi. Ayrıca Topbaş, taksicilerle ilgili açıklamasında, taksi alımında ÖTV’yi kaldırmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Topbaş, Birlik Başkanı Faik Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri ile toplantı yaptı. Esnafın sorun ve taleplerini dinleyen Topbaş daha sonra açıklamalarda bulundu. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Faik Yılmaz Topbaş'tan isteklerde bulundu. Yılmaz'ın en ilginç isteği, Alışveriş Merkezlerindeki bedava servislerin kaldırılması isteği oldu. Topbaş, bu isteği değerlendireceklerini söylemekle yetindi. Yılmaz ayrıca, Halkalı'da 13 vatandaşın hayatını kaybettiği minibüs kazasıyla ilgili trafik raporunda suçun kamyonda olduğunun ortaya çıktığını iddia etti. Yılmaz, basın mensuplarından minibüsçüler aleyhinde oluşan olumsuz imajın düzeltilmesini istedi.

"ESNAFI MAĞDUR ETMEMEYİ DE DÜŞÜNÜYORUZ"

Haberin Devamı

Minibüsçülerin şikâyetlerini dinleyen Topbaş, "İstanbul'da bizim 2 bin yeni otobüse ihtiyacımız var. Bunu kendi kesemizden almamız mümkün değil. Bunu bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Otobüs A.Ş. bu bağlamda ortaya koyduğumuz bir şirket ve işletim maliyetlerimiz çok yüksek. Halk otobüsü tercih edilmiyor, İETT otobüsü tercih ediliyor. Oysa sen özel sektörsün öyle bir hizmet sunman gerekiyor ki... Orada kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Mağdur etmeyeceksin, halkı veli nimet olarak göreceksin, temizlikten davranışlara kadar esnaf mantığına uygun hareket edeceksin. Minibüsler bir düzene girmeli. Yakın gelecekte bu minibüs sistemi böyle devam etmeyecek. Bu dönüşürken esnafı mağdur etmemeyi de düşünüyoruz" dedi.

HAVARAY ÇAĞRISI

Şişhane'den Kasımpaşa, Zindanarkası, Kulaksız, Okmeydanı minibüs hattında havaray yapmayı düşündüklerini belirten Topbaş, "Bu havarayı gelsin oradaki minibüsçü esnafı alsın yapsın. Gelsinler bu sistemi yapsınlar işletsinler. O hatta çalışan minibüsçüler gelsinler, 'Bu hattı biz yaparız işletiriz' desinler. Bu işi çözelim. Bu işe varız. Biz de oraya ne otobüs ne minibüs sokarız" ifadesini kullandı

"TAKSİCİ, ARAÇLARINI DAHA HESAPLI ALMALI"

İstanbul'da taksi sisteminin de bu şehre yakışır tarzda geliştirilmesi gerektiğini belirten Topbaş, "İstanbul taksileri, öyle bir noktaya gelmeli ki İstanbul örnek gösterilmeli. Bu amaçla 'Call Center (Çağrı Merkezi)' gibi bir merkez kuruyoruz. Panik düğmesi dahil her türlü güvenlik sistemi olan, turistin bindiği zaman merkezle irtibat kurabileceği, hatta şoförün taksisine bindiği zaman kartını okutmadan kullanamayacağı, kartını okuttuğu zaman, kimin hangi plakayı kullandığına kadar merkezden takip edebileceğimiz bir sistem geliştiriyoruz" diye konuştu. ÖTV'nin kaldırılması halinde, taksici esnafının da rahatlıkla daha geniş ve konforlu taksi almaya yanaşacağını ifade eden Topbaş, bu konuyu geçmişte dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a söylediğini, şimdi yine talep edeceğini bildirdi. Topbaş, "Biz taksici esnafına en büyük jesti, eğer becerebilirsek, taksi alımında ÖTV'yi kaldırmakla yapacağız. Taksici, araçlarını daha hesaplı almalı, modellerini büyütebilmeli, çünkü zaten vergi veriyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KÜÇÜK FIRINLAR BİRLEŞMELİ

Topbaş, dünyadaki büyük ekmek üreticilerinin, büyük firmalar olarak, İstanbul'a girmeye başladıklarını belirterek, yakın gelecekte küçük fırınların yaşama şanslarının neredeyse hiç kalmayacağını söyledi. Topbaş, "10, 20 veya 50 fırın bir araya gelin. Bir tane ana merkez fırın kurun, hijyen bantlarınızı oluşturun. Ön pişirimli ekmek yapın. Mevcut fırınlarınızı rehabilite edin, düzenleyin, o fırınlarda ikinci pişirmeyi yapacak üniteler geliştirin, kendi tezgahlarınıza kendi bakkallarınıza oradan verin. Kaliteyi oluşturun. Buna gidiyor, Türkiye" dedi.

YEREBATAN SARNICI ÖNLEMLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Yerebatan Sarnıcı'nın tramvayın meydana getirdiği titreşimden olumsuz etkilenip etkilenmediğine ilişkin bir soru üzerine üniversitelerle yaptıkları çalışmalar doğrultusunda, bazı tedbirler aldıklarını anımsatarak, bunlardan birincinin sarnıcın üzerinde büyük bir yük olarak duran İstanbul İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclis salonlarının kaldırılması olduğunu anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!