Yargıtay: Anayasa'ya açıkça aykırıdır

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay: Anayasaya açıkça aykırıdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2011 11:06

Yargıtay, Süper Temyiz Yetkisi tartışmasıyla ilgili "Tasarı Anayasaya açıkça aykırıdır. Mensuplarımız haksız ve dayanaksız ithamlara uğradı." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine yönelik kanuna ilişkin Başkanlar Kurulu'nca hazırlanan raporu, Cumhurbaşkanı Gül' e ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e sundu.

Gerçeker, hükümet ile yüksek yargı arasındaki gerginliği Cumhurbaşkanı Gül ve TBMM Başkanı Şahin ile masaya yatırdı. Gerçeker, sırasıyla sabah saatlerinde TBMM Başkanı Şahin'i, öğleden sonra ise Cumhurbaşkanı Gül'ü ziyaret etti.

Bir gazetecinin, “Tahliyeler konusunda Yargıtay'ın idari önlemler  alabileceğini söylemiştiniz. Konu gündeme geldi mi” sorusuna Şahin, Gerçeker'in  kendisine Yargıtay'ın iş yükü ile ilgili yazılı bilgi de getirdiğini belirterek,  “Tahliyelerin arka planı da anlatıldı. Komisyon bunları da değerlendirecektir”  karşılığını verdi.

Yargıtay çıkışında ziyaretlere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, görüşme teklifinin kendilerinden geldiğini belirtti. Gerçeker, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine yönelik kanuna ilişkin Başkanlar Kurulu'nca hazırlanan raporu açıklayacağını ifade etti.

Gerçeker, Yargıtay ve Danıştay'ın yapısına yönelik değişiklik tasarısına ilişkin, kendilerine herhangi bir şey sorulmadığını belirtti. Yargıtay Başkanı Gerçeker ayrıca, Danıştay'ın başörtüsüyle ilgili verdiği kararın hatırlaması üzerine, mahkemesinin verdiği karar üzerine bir yorum yapamayacağını dile getirdi.

ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Gerçeker ilk ziyaretini TBMM Başkanı M. Ali Şaihn'e yaptı. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in makamında gerçekleşen görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, “Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı konusunda Başkanlar Kurulu’nun görüşünü kendilerine takdim ettim. Şimdilik bunun dışında bir açıklama yapmıyorum” diye konuştu. Gerçeker bir gazetecinin “Meclis Başkanı Şahin’in yanıtının ne olduğu” konusundaki sorusuna “Bilemiyorum, onu kendisi açıklar” yanıtını verdi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Yargıtay Başkanı  Hasan Gerçeker'in sunduğu, Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri  Hakkındaki Yasa Tasarısı konusunda Yargıtay Başkanlar Kurulunun görüşünü içeren  dosyayı Anayasa Komisyonuna havale edeceğini söyledi.

Şahin, Gerçeker'i kabulünün ardından gazetecilerin görüşmeye ilişkin  soruları üzerine, “Bana sunulan dosyayı Anayasa Komisyonuna havale edeceğim”  dedi.

Haberin Devamı

YARGITAY: TASARI ANAYASAYA AYKIRI

Yargıtay, Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısına ilişkin, “Tarihe şer düşmek amacıyla söz konusu tasarıdaki düzenlemelerin hukuk devleti ilkesi ile Anayasaya aykırı olduğu hususundaki görüş bildirme zorunluluğu doğmuştur. Özellikle bireysel başvuru konusundaki düzenleme tamamıyla Anayasa ile açıkça çelişmektedir” açıklamasında bulundu.

Yargıtay’dan yapılan yazılı açıklamada, son dönemde Anayasal görevini yürütmekte olan Yargıtay’ın verdiği bazı kararlar ile özellikle CMK 102. Maddesinin uygulamaya girmesi ile yapılan tahliyeler üzerine bilgi eksikliğine dayalı olduğu sanılan “olumsuz” açıklamalar karşısında kamuoyunun bilgilendirilmesinde ve Anaya Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili Yargıtay’ca oluşturulan görüşün kamuoyunca paylaşılmasının zorunlu olduğunun görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, temyiz incelemesinde öteden beri Yargıtay’ın bütün ceza daireleri zaman aşımı yakın ve tutuklu dosyaları öncelik verip ivedilikle görüşmekte olduğu belirtildi. Anılan hususlarda şimdiye değil, daireler arasında uygulama farklılığı olmadığı gibi ve Yargıtay 1. Başkanı dışında herhangi bir daire başkanının da farklı bir açıklamasının olmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Son dönemdeki tahliyeler ile ilgili sorun olağanüstü artan iş yükü nedeniyle yargılama sürecinin çok uzamamasından ve CMK’nın 102. maddesinin uygulaması yürürlüğe girmesinden kaynaklanmış olup, uygulamaya geçilmeden önce konu çeşitli yönleriyle incelenmiş asgari süreyi aşan tutuklu işlerde yasal zorunluluk nedeniyle gereken karar verilmiştir. Yasal düzenlemelerde yorum farklılığına neden olacak hususların düzeltilmesi ve yargılanma sürecinin makul süreye indirilmesi için gereken tedbirlerin biran önce alınması gerektiği düşünülmektedir.

Olağanüstü zor koşullara rağmen iyi niyet ve özveriyle fedakarca çalışan Yargıtay çalışanlarının haksız ve dayanıksız bir takım ithamlarla karşı karşıya bırakılması ve bu şekilde kurumun manevi kişiliğinin zedelenmiş olması büyük üzüntü ile karşılanmaktadır.

Haberin Devamı

AYM’nin kanun tasarısı ile ilgili olarak Yargıtay Başkanlar Kurulu toplanmış, Yargıtay Birinci Başkan Vekili Erdal Sanlı başkanlığında iki Yargıtay üyesinden oluşan 3 kişilik bir komisyonun Yargıtay görüşünü oluşturması kararlaştırılmış, söz konusu kanun tasarısı hakkındaki Yargıtay görüşü öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız ile TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık makamı başta olmak üzere ilgili diğer kurum ve kuruluşlara ulaştırılacaktır.”

"ANAYASA’YA AYKIRI"

Öte yandan Yargıtay’ca AYM’nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili görüşünde ise “Tarihe şer düşmek amacıyla söz konusu tasarıdaki düzenlemelerin hukuk devleti ilkesi ile Anayasaya aykırı olduğu hususundaki görüş bildirme zorunluluğu doğmuştur.

Haberin Devamı

Özellikle bireysel başvuru konusundaki düzenleme tamamıyla Anayasa ile açıkça çelişmektedir” denildi.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!