Yorgo’ya ‘Dadaş’lı AB ayarı

Güncelleme Tarihi:

Yorgo’ya ‘Dadaş’lı AB ayarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 00:00

Haberin Devamı

İKİ LİDERDEN SAMİMİ POZLAR / Foto Galeri

İKİLİ SABAH KAHVALTISINDA BİRARAYA GELDİ / Foto Galeri

PAPANDREU: 8 Türk savaş uçağı küçük bir Yunan adası üzerinde uçtu. Bunun anlamı neydi? Türkiye neyi ispatlamak istiyor? Bu hareketler, Türkiye’nin Ege’deki durumunu değiştirmeyecektir. Kıbrıs’ta işgal sürdükçe Türkiye AB üyesi olamaz.

ERDOĞAN: İstemiyorsanız açıkça söyleyin. Eğer bizi sabırda test ediyorsanız bunun da bir sonu var. Dadaşlığımızı bir yere kadar devam ettireceğiz. Erzurumlular Dadaş’ı çok güzel tanımlar. Dadaş öyledir ki öldüğünde düşmanı bile gözyaşı döker.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Tesisleri’nin açılış töreni nedeniyle dün Erzurum’da bir araya geldi. Erdoğan ve Papandreu, hava sıcaklığının -10 dereceyi bulduğu Erzurum’daki açılışta karşılıklı sıcak mesajlar verdiler. Ancak daha sonra katıldıkları Büyükelçiler Konferansı, tarafların sert mesajlarına sahne oldu. Papandreu’nun, “Türkiye’nin Kıbrıs’ta işgali devam ettiği sürece AB üyeliği olamaz” sözleri sonrasında Erdoğan, barış mesajları içeren konuşma metnini değiştirerek, “Türkiye ne yaptı size. Sabrın da bir sonu var” dedi.

8 uçakla uçtunuz?

- Palandöken Dedeman Otel’de 3. Büyükelçiler Konferansı kapanış yemeğinde ilk konuşmayı yapan Papandreu özetle şöyle dedi: “8 Türk savaş uçağı çarşamba günü Yunan adasının üzerinde uçtu. Bu uçuşun anlamı neydi? Türkiye neyi ispatlamak istiyor? Bu Ege’deki statüyü değiştirmeyecek. Bu Türkiye için rutin olabilir ama Yunanistan için rutin değil. Benzer hareketler gerginlik oluşturuyor. Biz gerginliğe, şüpheciliğe mahkûm muyuz? Ülkelerimiz arasında önce güveni, sonra kalıcı barışı tesis edebiliriz diye düşünüyorum.

- Kıta sahanlığı sorununu çözmemek lüks bir tehlike. Her iki tarafın da kabul edeceği bir çözüm bulmalıyız. Mantıklı bir zaman içinde bunu gerçekleştiremezsek uluslararası adalete başvurmalıyız. Gerginlik aramızdaki ilişkileri zehirlemekte ve sıcak olayların çıkma tehlikesini artırmakta. Türkiye gerçekten barış istiyorsa bu tip hareketleri yapmamalı. Komşularıyla sıfır sorun isteyen Türkiye çok şey yapabilir.

- Kıbrıs meselesi ilişkilerimizde önemli rol oynamakta. Sürecin oksijenini tüketen sorunlardan biri. Bunları çözmek durumundayız. Aksi takdirde süreç donma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Kıbrıslı Türkler ve Rumlar birlikte yaşayabilir. Ancak uluslararası toplum işgali yasal göremez. Türkiye’nin Kıbrıs’ta işgali devam ettiği sürece AB üyeliği olamaz. Hristofyas’ın karşısında gerçek bir muhataba ihtiyaç var.

- Türkiye ve Yunanistan’nın durumu alacakları siyasi kararlara bağlı. İlişkileri kökünden değiştirmek için önümüzde tarihi fırsat var. Sevgili Tayyip demek ki sende bu dostluğu gerçekten istiyorsun ki bunu eylemlerinle ispatlamaktasın. Ve bu ortak çabamızda sabırla ben her zaman senin yanında olacağım.”

Sabrımızı test ediyorlar

- Erdoğan da konuşmasında özetle şunları söyledi: “Türkiye AB üyeliği için 50 yıl sabreden bir ülke. Başka 50 yıl sabreden başka bir ülke var mı?. Adeta sabır konusunda test ediliyoruz. Türkiye’yi istemiyorsanız açıkça söyleyin. Eğer bizi sabırda test ediyorsanız sabrın da bir sonu var. Dadaşlığımızı bir yere kadar devam ettireceğiz. Erzurumlular Dadaş’ı çok güzel tanımlar. Dadaş öyledir ki öldüğünde bile düşmanı gözyaşı döker.

Türkiye ne yaptı size?

- Türkiye ne yaptı size? Neymiş Türkiye büyükmüş. Brezilya da büyük. Yani dillerinin altındaki baklayı çıkartamıyorlar. Ama biz anlıyoruz. İstiyoruz ki onlar anlatsın. Dünya da bunu görsün. 27 ülke oybirliğiyle karar aldı. Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyon son bulacak. Son buldu mu? Hayır. Peki ben bir Başbakan olarak bir siyasetçi olarak, sorumluluk mevkiindeki bir insan olarak ne yapayım. Karşımdakilerin yaptığı bu. Oy birliğiyle bir karar alıyorsunuz ama karşınızdakiler bunu uygulamıyor.

- Türkiye ve Kuzey Kıbrıs hep versin. Kusura bakma. Sorunu çözmek istiyorsan masaya geleceksin, karşılıklı çözeceğiz. Türkiye olarak biz sadece barıştan yanayız. Kendimiz için istediğimiz kadar her ülke için de barış ve refah istiyoruz. Israrla söylüyorum biz artık silahlara değil eğitime, kitle imha silahlarına değil çocukların umutla büyüyeceği yarınlara yatırım yapan bir dünya istiyoruz.

- Sevgili dostum Yorgo’nun bunu duyması lazım. Hristofyas da bana her defasında ‘Ben Sayın Eroğlu ile hangi sıfatla konuşacağım?’ diyor. Şimdi bugüne kadar 45 küsur görüşme yaparken, hangi sıfatla konuşuyorsan o sıfatla konuşacaksın. Affedersiniz bir laf vardır. ‘Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa’ diye. Oturup konuşacağız ki anlaşalım.

Müftüler atanmıyor

- Bakın bizim Batı Trakya’daki seçilmiş müftülerimiz hâlâ kabul edilmiyor, atama yapılmıyor. Burada Patriğin bizim tarafımızdan atanması ne kadar doğru değilse, Batı Trakya’da da bizim müftümüzün atanması doğru değildir. Bunları karşılıklı yapmamız lazım. Ben değerli meslektaşımın samimiyetinden şüphe etmiyor, kendisinde bu iradeyi görüyorum.Bizde de bu irade var. Biz bunu başarmak zorundayız. Başaralım ki gelecek kuşaklara çürük bir siyaset bırakmayalım. Farklı bakış açılarını karşılıklı olarak dayatırsak neticeye varamayız. Ön kabullerden sıyrılmamız gerekiyor. Biz Türkiye olarak Akdeniz’in de Ege Denizi’nin de ‘barış denizi’ olmasını istiyoruz.”

Erdoğan ve Papandreu, dün 25. Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın düzenleneceği tesislerin stadyumda yapılan açılışında halkı selamladı. İki başbakan’ın görüşmesinin uzun ürmesi nedeniyle Erdoğan cuma namazına gidemedi. Erdoğan mevkidaşına Erzurum Oltu Taşı’ndan yapılma ve üzerinde Yorgo Papandreu yazan bir tespih hediye etti

Çit yorumu

Papandreu: AB’yi ikna etmeliyiz
Erdoğan: Güvenimiz tam


İKİ liderin basın toplantısında Yunanistan’ın Türkiye sınırına çekmeyi düşündüğü çit konusu da gündeme geldi. Papandreu bir soru üzerine şunları söyledi: “Türkiye ve Yunanistan’ın ortak bir sorunundan, köle ticaretinden bahsediyoruz. Türkiye ile işbirliği içerisindeyiz. Aldığımız her önlemi Türkiye ile istişare ederek almaktayız. Meriç Nehri’nin bazı kısımlarını kaçak göçmenler geçiş koridoru olarak kullanıyorlar. Amacımız teknik bariyerler oluşturmak. Başbakan vizelerin liberalleştirilmesi konusunu gündeme getirdi. Biz de istiyoruz bunun gerçekleştirilmesini. Bunu desteklerken AB’de elimizin güçlendirilmesi için Türkiye ile kaçak göçte yakın işbirliği yaptığımıza ilişkin AB’yi ikna etmemiz gerekiyor.”

Bizim için de sıkıntı

Erdoğan da şöyle konuştu: “206 kilometrelik sınırımız var. 12.5 kilometrelik bir çit olayı söz konusu. Duvar olarak nitelemek yanlış olur. Yunanistan’da 1 milyon kaçak göçmen olduğunu öğrendim. Görüşmelerimizi yaptık. Aramızda güvenimiz tam. Bizim için de çok büyük sıkıntı kaynağı. Meriç bizde de komşu ülkelerimizde de sıkıntılar meydana getiriyor.”

/images/100/0x0/55eb09bef018fbb8f8a6fa02

Açılışta sıcak mesaj

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, büyükelçiler yemeğinden önce 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Tesisleri’nin açılış törenine katılmış ve barış mesajları vermişti. Erdoğan, Cemal Gürsel Stadı’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

- “Erzurum, bağımsızlık mücadelemizin şahlandığı şehir olarak tarihe adını yazdırdı. Biz, Erzurum’dan aldığımız ilhamla, şu anda tüm dünyaya Erzurum’u örnek gösteriyor, Dadaş ruhuyla sesleniyoruz. Barış mesajımızı, kardeşlik çağrımızı, dayanışma ve paylaşma davetimizi tüm dünyaya iletiyoruz.

- Yunanistanlı mevkidaşım, değerli dostum Yorgo ile çok verimli görüşmeler yaptım. Erzurum kışında iki ülke arasında çok sıcak bir iletişimi burada, Erzurum’da bir kez daha güçlendirdik. Geçmişteki bütün yanlışları, hataları ayaklarımızın altına alarak barışın egemen olduğu dünyayı hep birlikte kurmalıyız. Gelecek kuşaklara sevgiyi, barışı, saygıyı bırakmalıyız diyoruz.”
/images/100/0x0/55eb09bef018fbb8f8a6fa04


- Yunanistan Başbakanı Papandreu da Erzurumluların alkışlarıyla sık sık bölünen konuşmasında şunları söyledi: “Mayıs ayında Tayyip Bey’le Yunanistan’da olimpiyat ateşkesi defterini imzaladık. Amacımız olimpiyat ateşkesinin sembol olarak devam etmesini sağlamak ve Atina’dan bütün dünyaya Yunanistan ve Türkiye’nin dostluk mesajını iletmektir. Bugün artık sıra bende. Türk ve Yunan hükümetleri olarak barış ve dostluk için çaba harcamaktayız. Ülkelerimizin tarihleriyle onur ve gurur duyuyoruz. Geçmişin önyargılarını bir kenara bırakarak cesur girişimlerde bulunuyoruz.”

Temsili hemşeri

Cemal Gürsel Stadyumu dün vatandaşların akınına uğradı. Stadyumda açılan pankartlardan biri dikkat çekti. Vatandaşlar, Erdoğan’ın nüfus cüzdanını temsilen bir pankart açtı. Erdoğan’ın fotoğrafının yer aldığı nüfus cüzdanı örneğinde “Soyadı: Hizmet, Adı Millet, Doğum Tarihi 2011, Doğum Yeri: Erzurum/Yakutiye” bilgileri yer aldı. Erzurum’un soğuk havasına karşı Erdoğan, Papandreu ve bakanlar kış oyunlarını sembolize eden turkuaz bere ve atkı kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!