Hizbul tahliye

Güncelleme Tarihi:

Hizbul tahliye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 00:00

Yazar Konca Kuriş ve eski DEP milletvekili Mehmet Sincar’ın da yer aldığı 188 adam öldürme ve 84 yaralama olayından yargılanan Hizbullahçı Cemal Tutar, örgütün ikinci adamı Edip Gümüş ile örgüt üyeleri Mahmut Varol, Abdulkerim Kaya, Mustafa İpek, Mahmut Demir, Sinan Yakut, Şeymus Kınay, Kemal Gülsen ve Fuat Balca önceki gece saat 03.00’te serbest bırakıldı. Karşılayan binlerce kişi, halaylar çekip tekbir getirdi.

Haberin Devamı

HİZBULLAH ÜYELERİ TAHLİYE OLDU / FOTO GALERİ

BİNLERCE KİŞİ KARŞILADI / WEB TV 

9 SORUDA CMK TAHLİYESİ

DİYARBAKIR 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hizbullah ana davasında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 10 Hizbullahçı, davanın Yargıtay’daki temyiz aşaması 10 yıldır sonuçlanmadığı için yeni yasa gereği önceki gece Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Yazar Konca Kuriş ve eski DEP milletvekili Mehmet Sincar’ın da yer aldığı 188 adam öldürme ve 84 yaralama olayından yargılanan örgütün askeri kanat sorumlusu Cemal Tutar, örgütün ikinci adamı Edip Gümüş ile örgüt üyeleri Mahmut Varol, Abdulkerim Kaya, Mustafa İpek, Mahmut Demir, Sinan Yakut, Şeymus Kınay, Kemal Gülsen ve Fuat Balca’yı sabaha karşı 03.00’te karşılayan binlerce kişi, halaylar çekip tekbir getirdi.
Hizbullah’ın askeri kanat sorumlusu olduğu öne sürülen Hacı İnan ve İstanbul sorumlusu İlyas Kutulman’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi tahliye oldu. İnan ve Kutulman, askerlik işlemleri için Bolu Askerlik Şubesi’ne götürüldü.

Cennette de beraberiz

Kamyonet kasasına çıkarak kendisini bekleyenlere seslenen Edip Gümüş, “Yüce Allah’a selam, Peygambere selam. Hepiniz çok hoşgeldiniz. Mevlam hepinizden razı olsun. Cenab-ı Allah sizin sevginizi öbür dünyada da karşılıksız bırakmayacak. Ahirette de karşılıksız bırakmayacak. Allah-u Teala cennete de bizleri karşı karşıya getirecek. Sizi meşgul etmeyeyim. Bütün kardeşlerle buluşma şansımız olacak” dedi. Cemal Tutar, Abdülkerim Kaya, Mahmut Demir Kemal Gülşen ve Fuat Balca, askerlik işlemleri için polis tarafından Askerlik Şubesi’ne götürüldü.
Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü 17 Ocak 2000 İstanbul Kavacık operasyonunda silahları ile polise teslim olan Edip Gümüş 29, Cemal Tutar tam 101 silahlı eyleme iştirakten yargılanıyor. PKK’ya ve liderliğini Fidan Güngör’ün yaptığı Hizbullah’ın Menzil kanadına yönelik eylemlerin de planlayıcısı Gümüş, toplam 32 kişinin domuz bağı ile işkence edilerek öldürülmesi emrini verdi. Kurbanlardan bir çoğu gömüldükleri mezar evlerde bulunurken Fidan Güngör ise hala kayıp. Gümüş’le birlikte tahliye olan, cemaatin arşivcisi olarak kabul edilen ve uzun süre örgütün Diyarbakır- Askeri sorumluluğunu üstlenen Cemal Tutar ise aralarında bizzat katıldıklarının da bulunduğu 101 eylemle ilgili suçlandı. İddianameye göre Tutar, PKK’lı olduğu gerekçesiyle yaklaşık 41 kişinin öldürülmesi emrini verdi.

150 cinayet 80 yaralama

1991 yılında Hizbullah’a katılan ve Şubat 2002 yılında yakalanan Sinan Yakut da tahliye olan isimler arasında yer aldı. Yakut, 4 Eylül 1993 tarihinde Batman’da öldürülen DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın öldürülmesine neden olan eylemin emrini vermişti. Diyarbakır’da 10 yıldır süren 34 sanıklı Hizbullah Ana Davası geçen yıl karara bağlanmıştı. Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 198 silahlı eylemi yapan, 156 cinayet, 80 yaralama olaylarından sorumlu 16 sanığı ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı. Dava temyiz aşaması için Yargıtay’a gitmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!