2 dolara paraşüt eğitimi

Güncelleme Tarihi:

2 dolara paraşüt eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 00:00

Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın (ÖKK) subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşan uçan adamları, Türk Savunma Sanayii’nin son teknoloji ürünü, dünyanın en iyilerinden biri niteliğindeki Dikey Rüzgâr Tüneli’nde (DRT) gösteri sundu. Gölbaşı’ndaki eğitim alanında DRT hakkında bilgi veren Albay Oğuz Tozak, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

PARAŞÜTÇÜLERDEN MÜTHİŞ GÖSTERİ / WEB TV

ÖZEL KUVVETLERDEN MÜTHİŞ GÖSTERİ

Yapay ortam

“Milli Savunma Bakanlığı’nın bir projesi olarak Türk mühendislerinin emeği ile yapılan DRT, 31 Ekim 2008’de tamamlandı. DRT, uçaktan çıkıştan paraşüt açılana kadar olan serbest düşüş aşamasını yapay ortamda gerçekleştirmek amacıyla, havanın kapalı kanallarda dolaştırılarak uçuş odasında istenen hava hızının sağlandığı bir sistem. Bu sistemle, serbest paraşütçülerin serbest düşüş eğitimleri emniyetli, kısa sürede ve ekonomik olarak karşılanıyor.

Tam denetimli

Klasik, serbest paraşüt eğitimleri riskli, uzun süreli ve yüksek maliyetli. DRT sayesinde yüksek riskli bir eğitim olan serbest paraşüt eğitiminin serbest düşüş aşaması, tam denetimli ve emniyetli bir ortamda yapılıyor.

Süre 6 hafta

Uçaktan yapılan bir atlayışta serbest düşüş süresi 30 saniye. DRT’de bir personel, eğitimi boyunca 60-90 dakika uçuş yapabiliyor. Daha önce 3-5 yılda ortalama 150 atlayış yaparak kazanılan beceriye, artık 6 hafta gibi kısa bir sürede ulaşılabiliyor. Uçaktan yapılan bir atlayışın maliyeti 60 dolar iken, DRT ile aynı sürede yapılan atlayış eğitiminin maliyeti 2 dolara indi.”

260 km’lik rüzgar

 DRT’de, 4 metre uçuş alanı çapında, 8 metre uçuş eğitim yüksekliğinde, 24 metre tünel yüksekliğinde, 400-1400 kW’lık güçteki motorlarla 260 km’ye ulaşan yapay rüzgar oluşturuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!