CHP'de Kurultay günü

Güncelleme Tarihi:

CHPde Kurultay günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 09:49

CHP, 15. Olağanüstü Kurultayı'nı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında Ankara Arena Spor Salonu’nda yaptı. CHP lideri salona girdiğinde sevgi seli nedeniyle yürümekte bile zorlandı. Kılıçdaroğlu'nun giyeceği kıyafet de merak ediliyordu.Genel başkan seçildiği kurultayda hem kravatsızdı hem de çizgili mavi gömlek giymişti. CHP liderinin kravatsız oluşu, giydiği gömleğin markası ve fiyatı günlerce konuşulmuştu. Kılıçdaroğlu bugün ise kravatlıydı ve beyaz gömlek giymişti. İşte CHP Kurultayı'nda gün boyu yaşananlar...

Haberin Devamı

KURULTAY SALONUNDAN RENKLİ FOTOĞRAFLAR

PM LİSTESİNE İTİRAZ

/images/100/0x0/55ea668ff018fbb8f87d784a


Kurultay başkanlık divanına, CHP tüzüğünde yer alan “Parti Meclisi’nin dörtte biri kadınlardan oluşur” maddesine aykırı liste hazırlandığı gerekçesiyle itirazda bulunuldu.

Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili konuşma yapmazken, salonu terkederken gazetecilere, "Burası hukuk devleti, kararı yargı verecek. Biz yüzde 25 kadın üye kotasının zaten üzerindeyiz" dedi.

Gürsel Tekin ise "Hiçbir problem yok. Liste yüzde 25'lik kotaya uygun" dedi.

HEDEFTE GÜRSEL TEKİN VE SEZGİN TANRIKULU VAR

Eğer itiraz haklı bulunursa, asil listeden en az oyu alan iki kişinin, Parti Meclisi listesinden düşmesi sözkonusu olacak. En düşük oy alanlar ise, Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu.

OYLAR SAYILDI

Haberin Devamı

Kurultayda, aday listesinin açıklanmasının ardından oylama hazırlıkları için ara verildi. Verilen arada salon, sandıklar yerleştirilerek seçime hazır hale getirildi ve daha sonra saat 17.30 sıralarında 80 PM üyesini belirlemek üzere oylama başladı. Delegeler 24 sandıkta oy kullandı. CHP'nin kayıtlı 1242 delegesi bulunuyor.

Saatler 19.00'u gösterdiğinde oy verme işlemi bitti.

İŞTE CHP'NİN YENİ PM LİSTESİ

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK LİSTE YORUMU

Oylama sürerken Kılıçdaroğlu, hazırladığı 'blok liste' ile ilgili olarak ilk kez yorum yaptı ve ''Listeye yönelik kırgınlık yok ama kimileri için burukluk olabilir. Listede ismini görmek isteyip de görmeyen olmuştur'' dedi.

''Bölge ayrımı yapmadık'' diyen Kılıçdaroğlu, listeyi yaparken olabildiğince yansız davrandığının altını çizdi.

KURULTAY NOTLARI:

13 BİN KİŞİLİK SALON DOLDU

CHP'nin Haziran ayındaki genel seçimler öncesinde yeni Parti Meclisi'ni belirleyeceği kurultay sabah saat 10.00'da başladı.

Partililer ve delegeler, sabahın erken saatlerinden itibaren Kurultay'ın yapıldığı Ankara Arena'yı doldurdu.

Haberin Devamı

Yaklaşık 2 bin gazetecinin görev yaptığı 13 bin kişilik salonun izleyicilere ayrılan bölümü tamamen doldu.

 

ECEVİT 'MAVİ'Sİ

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için inşa edilen salonda ilk kez bir siyasi parti kurultayı yapıldı. Salonda CHP'nin rengi olan kırmızının yanı sıra mavi ve beyaz renkler kullanıldı. CHP'liler bu renge "Ecevit mavisi" diyorlar.

Salonda konuşmaların yapılacağı platformun üst bölümüne Atatürk, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri ile Türk Bayrağı ve CHP'nin amblemi altı oklu bayrak asıldı. Platformun iki yanına dev ekranlar yerleştirildi.

CHP'liler, müzik yayınının kesildiği kısa anlarda İtalya Komünist Partisi'nin efsanevi marşı Ciao Bella'nın Türkçe versiyonunu söyledi. Kurultay salonun içinde “Az kaldı şafak sökecek, halk iktidara gelecek”, “CHP geliyor iktidara, güvenle bak iktidara”, “Umudun adı Kemal”, “Yandaşa değil yurttaşa hizmete geliyoruz” gibi iktidar vurgusu taşıyan çok sayıda pankart asıldı. Salondaki tüm koltuklara CHP bayrakları bırakıldı. "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı ise en çok kullanılan slogan.

 

Haberin Devamı

İzleyiciler arasında Zonguldak'tan gelen bir grup maden işçisi de kafalarında baretleri ile dikkat çekti.

 

TEKEL İŞÇİLERİ CHP KURULTAYINDA

 

CHP Kurultayına bir dönem yaptıkları açlık grevleri ile Türkiye gündemine oturan Tekel işçileri de katıldı.

 

SALONUN DIŞI DA HAREKETLİ

Ankara Spor Salonu'nun dışı ve fuayesi de içerisi kadar hareketliydi. Dışarıda çok sayıda seyyar satıcı, yiyecek, içecek ve parti amblemli şapka, rozet, atkı satarken, salonun fuayesinde de katılımcılara sıcak ve soğuk içecek ikramı yapıldı.

KARANFİLLİ KONGRE

 

Salonda dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise karanfillerdi. Salondaki bütün delegelere kırmızı karanfiller dağıtıldı.

 

KILIÇDAROĞLU İZDİHAMI

 

Haberin Devamı

CHP lideri saat 11.00'de salona girdi. Kılıçdaroğlu, salona “Sarı Saçlım Mavi Gözlüm” şarkısının kendisinin de stüdyoya girerek eşlik ettiği yeni düzenlemesi ve partililerin yoğun alkışlarıyla girdi.

Kılıçdaroğlu, salona girdiğinde binlerce partili ayakta alkışladı. CHP lideri protokoldeki yerine sevgi seli nedeniyle gitmekte zorlandı.

Basın mensuplarının yoğun ilgisi ve kalabalık nedeniyle güçlükle ilerleyerek salonu dolaşan Kılıçdaroğlu'na, eşi, Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Umut Oran eşlik etti.

KILIÇDAROĞLU GİRERKEN PANKART AÇTILAR 

 

Gençler, Kılıçdaroğlu'nu son anda açtıkları bir pankart ile açtılar. Bahçelievler Gençlik Örgütü'nün açtığı pankatta, "Polis gidecek, YÖK kalkacak. Üniversite bizimle özgür olacak" yazıyordu.

 

Haberin Devamı

Pendik Gençlik Örgütü ise üzerinde Deniz Gezmiş ve 'Che' şeklinde çizilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının olduğu ''68 ruhuyla halkın iktidarını kurmaya geliyoruz'' pankartını açtı.

İŞTE CHE KEMAL (Büyütmek için fotoğrafa tıklayın)

 

BU KEZ KRAVATLI

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu salona girdiğinde, herkesin ilk baktığı üzerindeki kıyafet oldu.

Genel Başkan seçildiği kurultayda kravat takmamayı tercih eden Kılıçdaroğlu, "iktidara yürüyüş" başlığı altındaki bugünkü kurultaya ise beyaz gömlek ve kravatlı olarak gelmeyi tercih etti.

 

HALKOYUNLARI İLE TÜRKİYE MOZAİĞİ

 

CHP Kurultayında, CHP'li Çankaya Belediyesi'nin halkoyunları ekibi Hoytur da bir gösteri sundu. Seçilen oyunlar, Türkiye mozaiğini yansıtıyordu. Siirt'le başlayan, Kırklareli yöresiyle devam eden dansçılar, Ege'den de, Karadeniz'den de, Akdeniz'den de halkoyunları örnekleri sundular.

 

DİVAN BAŞKANI KOCAOĞLU OLDU

 

Kurultay başladığında kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, Divan Başkanlığı için il başkanlarının da önerdiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ismini söyledi ve oylattı. Oylama sonucunda Kocaoğlu, Divan Başkanı seçildi.

 

BAYKAL KÜRSÜYE ÇIKMADI

 

Eski genel başkan Deniz Baykal da salona kızı Aslı Baykal ile geldi. 'Çarşaf listeden' yana olduğunu daha önce Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede de belirten Baykal, kürsüye çıkıp konuşma yapmadı, PM listesi için oylamaya da katılmadı. Baykal, “eski genel başkanlar”a ayrılan yerde değil, Antalya delegasyonuyla oturdu. CHP Kurultay salonunda dikkat çeken bir başka unsur da eski genel başkanların hiçbirinin fotoğrafının olmamasıydı. Baykal, gazetecilerin ısrarlı sorularına ise ''İzleyenlere sevgi ve saygılar'' diye cevap verdi.

 

TÜM SALON AYAĞA KALKTI, BAYKAL HARİÇ...

 

Kılıçdaroğlu, kurultay başladığında partililere seslendi. CHP lideri konuşmasının sonunda partilileri ayağa kalkmaya davet etti. CHP liderinin daveti salondan destek buldu ancak Deniz Baykal ve arkadaşları bu davete icabet etmedi.

 

ÖNDER SAV: LİSTE YAPMADIK

 

Eski genel sekreter Önder Sav'da kurultay salonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sav, ''Genel başkana rağmen CHP'de bir liste yapılmamıştır. CHP'de uzun yıllar siyaset yaptım. Bir kırgınlığım da yok'' dedi.

Eski Genel Sekreter Önder Sav, milletvekilleri Tekin Bingöl, Şahin Mengü'nün de aralarında bulunduğu Ankara, İstanbul, İzmir, Manisagibi il temsilcilerinin yanına oturdu.

 

KORUTÜRK BOMBASI

 

Herkes, Genel Başkan'ın hazırladığı Parti Meclisi listesini merak ediyordu.

Salonda isimler birbiri ardına telafuz edildi.

Kurultay salonunda en son telafuz edilen isim ise Eski Cumhurbaşkanlarından Fahri Korutürk'ün oğlunun adıydı. Emekli Büyükelçi Osman Korutürk'ün de PM listesinde yer alacağı konuşuluyordu. Beklenen oldu. Korutürk'ün adı da PM adaylığı üyeliği için okunan listede yer aldı. Korutürk son olarak Türkiye'nin Paris Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

 

TÜRKİYE MANZARASI

 

Delegelerin oturduğu bölümde ise kadınların çokluğu dikkat çekti.

Özellikle iki kadın delege hemen göze çarptı. İlki, yöresel kıyafetler içindeki İzmir delegesi Fatma Sert.

İkincisi ise, türbanlı Konya delegesi Raziye Demir.CHP Konya İl Örgütü Saymanı olan Demir, başörtülü genç bir işkadını. Onu özel yapan ise "imam nikahlı" bir eş olması.

 

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK MESAJ 

 

Kılıçdaroğlu, saat 10.45'te evinden çıktı ve gazetecilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. CHP lideri, kendisini bekleyen gazetecilerin son bir değerlendirme yapmasını istemeleri üzerine “Hava bugün çok güzel. Göreceksiniz kurultay da çok güzel geçecek” dedi.

Bir gazetecinin “Heyecanlı mısınız? Nasıl hissediyorsunuz, dün de çok yoğundunuz?” şeklindeki sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu “Bu kadar güzel bir günde heyecanlı olmamak mümkün değil. Konya'dan gece oldukça geç saatte döndük. Dinlendim, iyiyim, mutluyum. Kongre de güzel geçerse çok mutlu olacağım” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Umuyorum kongrenin sevinci ve heyecanı benim bütün yorgunluğumu alır “ ifadelerini kullandı.

'GELİN GİBİ'

Kemal Kılıçdaroğlu, “Kurultay için nasıl bir liste hasırlandığının” sorulması üzerine de “Çok güzel bir liste” dedi. Kılıçdaroğlu başka bir gazetecinin “liste hazırlanırken dengelerin gözetilip gözetilmediğini” sorusunu, “Bütün dengeler var” diye yanıtladı.

Bir gazetecinin “Kurultayın gerçekleştirileceği Ankara Spor Salonu'nu görüp görmediği ve nasıl bulduğunu” sorması üzerine “Çok güzel, gelin evi gibi” diyen Kılıçdaroğlu, delegelelere yönelik mesajının sorulması üzerine de “Onları seviyorum “ karşılığını verdi.

Selvi Kılıçdaroğlu da kurultaya ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine “Kurultayın hayırlı olması” temennisinde bulunarak, “Her şeyin çok güzel olacağına inanıyorum “ dedi.

KILIÇDAROĞLU'NU GECE 03.00'TE UYANDIRAN TELEFON

Dün akşam Konya'da Şeb-i Arus törenlerine katılan ve geç saatlerde Ankara'ya dönen CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun gecenin üçünde bir telefonla uyandığı ortaya çıktı.Telefonun PM üyeliği için olduğu açıklandı. Şimdi herkes gecenin o saatinde arayanın kimliğini merak ediyor.

AK PARTİ'NİN KENDİ VAR, ADI YOK

 

CHP Kurultayı'nda AK Parti temsil edildi, ancak adı hiç geçmedi.

Bir önceki kurultay sırasında CHP ile AK Parti arasıda "davet" krizi yaşanmıştı. CHP'liler, AK Parti'ye davetiye göndermemişler, bu durum AK Parti yetkilileri tarafından eleştirilmişti.

Bu kurultay öncesinde başta AK Parti olmak üzere tüm siyasi partilere davetiye gönderildi.

Gelen tüm konuklar, tek tek anons edildi.

BDP'den Pervin Buldan'ın ve Tuncel Bakırhan'ın Kurultay'da bulundukları söylendi. Avrupa'daki sol partilerin temsilcilerinin adları teker teker anıldı.

Ancak AK Parti'nin hiç adı geçmedi.

Bunun üzerine "AK Parti, davete icabet etmedi" söylentisi yayıldı.

Oysa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık kurultaya kendi partilerini temsilen katılmışlardı.

Aynı şekilde MHP'nin adı da Kurultay salonundaki anonslarda hiç anılmadı.

BBP ve DSP Genel Başkanları'nın ise kurultaya kutlama telgrafları gönderdikleri anons edildi.

 

KURULTAY BİTMEDEN YENİ KURULTAY KONUŞULMAYA BAŞLANDI

 

CHP'de daha olağanüstü kurultay sürerken bir sonraki kurultay da konuşulmaya başlandı.

Kurultay tartışmalarının işaret fişeğini de bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu neden oldu.

Kılıçdaroğlu, CHP'ye yeni bir tüzük gerektiğini, bunu hazırlamak için bir tüzük kurultayı toplanacağını açıkladı.

Bunun üzerine de daha 15. olağanüstü kurultay devam ederken, CHP'de bir sonraki kurultayın kulisleri başlamış oldu.

 

BAYKAL VE SAV'IN EKİPLERİNİ "YARIŞTIRACAK"

 

Kılıçdaroğlu'nun PM listesinde en çok öne çıkan unsur, Sav ve Baykal'ın ekiplerinden önemli isimleri deyim yerindeyse "birbirleriyle yarıştırması."

CHP'nin tüzüğüne göre 80 kişilik Parti Meclisi'nin 68'i doğrudan seçiliyor. Kılıçdaroğlu, blok liste yaptığı için "asil PM listesinde" yer alan 68 ismin seçilme sıkıntısı yok. Bunlar doğrudan PM'ye girecekler.

Ancak PM'nin diğer 12 üyesi için durum aynı değil.

PM'nin kalan bu 12 üyesi, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu listesi içinden seçilecekler.

Bu listede 18 isim yer alıyor. Delegeler, listede yer alan bu toplam 18 isimden 12'sini PM'ye gönderecekler.

İşte Kılıçdaroğlu'nun listesindeki asıl "sürpriz" de burada ortaya çıktı.

Çünkü Kılıçdaroğlu, bu 18 kişilik listeye hem Baykal'a, hem de Önder Sav'a çok yakın duran, adları onunla anılan isimleri koydu. Bir anlamda onları "birbirleriyle yarışa soktu."

Bu isimler arasında, Baykal'a çok yakın duran Nur Serter, Deniz Pınar Atılgan ile Sav'a yakın duran Nihat Matkap ile Nuran Yıldız da bulunuyor.

 

GÜNÜN YILDIZI: GÜRSEL TEKİN, SÜRPRİZİ: LEVENT KIRCA

 

CHP kurultayının sürpriz konuğu iyatro sanatçısı Levent Kırca oldu. İlk kez bir parti kurultayına katıldığını belirten Kırca, "Çok güzeldi. İyi organize edilmiş bir kurultaydı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını da çok beğendim.Gerçekleri söylüyor, ona inanıyorum" dedi.

 

Ülkede özgürlük ortamının olmadığını belirten Kırca, gizli ve açık sansür olduğunu iddia etti. Karikatüristlerin hapiste olduğunun, hükümetin işine gelmeyen programların yayından kaldırıldığını söyledi ve  'Olacak O Kadar' programının da bu nedenle yayından kaldırıldığını belirtti.

 

Kurultay'da günün yıldızı ise Gürsel Tekin'di. Tekin, kurultay salonunda etrafında hep bir partili kalabalığı ile birlikte gezdi. CHP'liler onunla el sıkışmak için adeta yarıştı. Canlı yayınların da yıldızı Gürsel Tekin'di. Tekin, Star TV Ana Haber bültenine canlı yayın konuğu olarak çıktığında spikerle konuşurken, kalabalık bir partili grup da canlı yayın alanına dizilmiş, dikkatle ve biraz da hayranlıkla onu izledi.

 

CHP KURULTAYINDA BİR İLK

 

         

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!