Barış için bağımsız Filistin şart

Güncelleme Tarihi:

Barış için bağımsız Filistin şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu’da kalıcı barış için başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurulmasının şart olduğunu söyledi.

Gül, Ankara’da bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la Çankaya Köşkü’nde görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Filistin’in geleceğiyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: “Türkiye, Filistin Devleti’ni daha önce tanımıştır. Brezilya ve Arjantin’in de Filistin Devleti’ni tanıması memnuniyet vericidir. Bağımsız Filistin Devleti’ni bizim gibi herkesin tanımasını bekleriz. Nihai amaç, bağımsız bir Filistin Devleti kendi toprakları üzerinde kurulacaktır ve yaşayacaktır. Bu fikrimizi herkesle paylaşıyoruz ve teşvik ediyoruz. Gazze’deki 1.5 milyon insanın hayat şartlarının iyileştirilmesi için ablukanın kaldırılması, yardımların kolay ulaşması için İsrail’in yeni politika tayin etmesi gerekiyor. Türkiye’nin Filistin’le yakın işbirliği ve dayanışması sürecek. Barış görüşmelerinin devam etmesi için İsrail’in yeni yerleşim yerlerinden, evlerin yıkımından vazgeçmesi ve olumlu havaya girmesi elzemdir.”
3 ülkeden ‘tanıma’ açıklaması
Brezilya cuma günü Arjantin de dün Filistin’i 1967 sınırları içinde devlet olarak tanıdığını açıkladı. İki ülkenin, bu kararlarının, İsrail’i barış masasına itmek ve toprak tavizi vermeye zorlamak için yapıldığı belirtiliyor. Uruguay da 2011’den itibaren Filistin’i tanıyacağını duyurdu. Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, İsrail ile bir anlaşma sağlanamazsa, 1967 sınırları içinde tanınmak için BM nezdinde başvuruda bulunacağını belirtmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!