ABD'ye en çok öğrenci gönderen ülke Türkiye

Güncelleme Tarihi:

ABDye en çok öğrenci gönderen ülke Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2010 18:25

Türkiye'nin, ABD'ye öğrenci gönderen Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldiği açıklandı.

Haberin Devamı

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) tarafından, ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu'nun desteğiyle yayımlanan "uluslararası akademik hareketlilik yıllık raporu Açık Kapılar 2010" hakkında bilgi verildi.

YÜZDE 2 ARTTI

Rapora göre Amerikan yüksek öğrenim kurumlarına kayıt yaptıran Türk öğrencilerin sayısı 2009-2010 döneminde geçen yıla oranla yüzde 2 artarak, 12 bin 148'den 12 bin 397'ye ulaştı.

Bu rakamlar ABD'de okuyan Türk öğrenci sayısının 3 yıl boyunca arka arkaya arttığını gösterirken, Türkiye ABD'ye öğrenci gönderen tüm ülkeler arasında onuncu, Avrupa ülkeleri arasında birinci konuma yükseldi.

Rapora göre, 2008-2009 akademik yılında Türkiye'de okuyan Amerikalı öğrenci sayısı da yüzde 8 artış göstererek bin 261'e ulaştı. Bu rakam Türkiye'de okuyan Amerikalıların sayısının da arka arkaya beş yıl arttığını gösteriyor.

Rapor, daha az aşina oldukları ülkelere giden Amerikalı öğrencilerin sayısında kayda değer artışlar olduğunu ortaya koyuyor. En çok tercih edilen 25 ülkeden 15'i Batı Avrupa ülkelerinin dışında.

2009-2010 akademik yılında Amerikan yüksekokul ve üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenci sayısı ise 690 bin 923'i buldu. Bu rakam, rekor sayıda yabancı öğrencinin ABD'de okuduğunu gösteriyor.

Rapor, 2009-2010 döneminde Amerikan üniversitelerine kayıt yaptıranların ABD ve diğer birçok ülkedeki ekonomik krizden etkilendiğini de ortaya koyarken, yabancı öğrencileri ağırlayan ilk 5 eyalet olan California, New York, Texas, Massachusetts ve Illinois'de okuyan yabancı öğrenci sayısındaysa artış kaydedildi.

EducationUSA Bölge Direktörü Amy McGoldrick, ABD'nin, Türkiye'den öğrencilerin en çok tercih ettiği ülke olarak konumunu muhafaza ettiğini, bu tercihe katkı yapan diğer bir faktörün ABD yüksekokul ve üniversitelerinin Türkiye'den öğrenci çekmek için etkinlik seviyelerini yükseltmeleri olduğunu kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!