Daha önce de yanmıştı

Güncelleme Tarihi:

Daha önce de yanmıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2010 17:15

İstanbul'un en önemli tarihi yapılarından bir tanesi olan Haydarpaşa Garı daha önce de iki kez büyük bir talihsizlik yaşamış ve yıkıma uğramıştı.

Haberin Devamı

 

YANGIN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV

TÜM İTFAİYE EKİPLERİ SEFERBER OLDU / WEB TV

OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

Bunlardan birincisinde Haydarpaşa Garı I. Dünya Savaşı sırasında yanmıştı. 1917'de yapılan sabotaj sonucu çıkan yangından binanın önemli bir bölümü hasar görmüştü. Anadolu'ya sevk edilmek üzere gar binasında depolanan cephaneler 6 Eylül 1917 günü yapılan bir sabotaj sonucu infilak ederek büyük hasar veren bir yangın çıkarmış, gar binası yangın ile birlikte garda harekete hazır bekleyen ve gara girmekte olan cephane ve  asker dolu çok sayıda vagonda yok olmuştur.

Bu sabotaj sonucu binanın çatısı imha olmuş ve diğer bölümleri de hasara uğramıştır. Bu hasarı akabinde yapılan bazı onarım ve değişikliklerle gar binası ve çatısı bugünkü görünümünü almıştı.

Haberin Devamı

1979'da ise Haydarpaşa açıklarında Indepenta adlı tanker bir gemiyle çarpmışmış ve bunun sonucunda binanın kurşun vitrayları hasar görmüştü.

Daha sonra restore edilen Haydarpaşa Garı son görünümüne kavuşmuştu.

HAYDARPAŞA'NIN TARİHİ

Haydarpaşa Garı, 1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine seferleri de yapılmaya başlandı. Yapımı iki yıl süren Haydarpaşa Garı'na bir rivayete göre III. Selim'in paşalarından Haydar Paşa'nın adı verilmiştir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!