Mustafa Balbay fotoğraflarından sergi

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Balbay fotoğraflarından sergi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2010 14:35

İZMİR Gazeteciler Cemiyeti ve Konak Belediyesi, Ergenekon davası kapsamında Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay'ın fotoğraflarından oluşan bir sergi açtı.

Haberin Devamı

İŞTE BALBAY'IN SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARI

Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde meslekte 30 yılı geride bırakan ve halen Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Balbay'ın geçmişten günümüze 47 fotoğrafı sergilenirken, 17'nci baskısı yapılan son kitabı ‘Silivri Toplama Kampı - Zulümhane’nin de imza günü yapıldı. Balbay ile ilgili anıların paylaşıldığı söyleşide konuklara kağıttan Mustafa Balbay maskesi dağıtıldı.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, aynı dönemde gazetecilik yaptığını söylediği Balbay'ın, her zaman halkın yanında ve arasında olduğunu söyledi. Tartan, “Haksız yere, insanlık hakları ihlal edilerek Balbay halen içeride tutuluyor. Hiçbir gerekçe gösterilmeden iki yıldır içerde özgürlüğünden mahrum ediliyor. Balbay'ın özgürlük çığlığına mesleğe başladığı İzmir'den meslektaşları olarak destek vereceğiz. O içeride, biz ise dışarıda bu özgürlük mücadelesini sürdürüceğiz. Balbay'ın son kitabını onun adına okurları için imzalayacağız. Sevgi, özgürlük, demokrasi adına. Demokrasi çığlığı olarak haykıracağız” dedi.

Meslekte 30 yılı geride bırakan Balbay'ın gazeteciliğe ilk başladığı dönemden günümüze ve Silivri Cezaevi'nde çekilen toplam 47 fotoğraftan oluşan sergide yer aldığını dikkat çeken İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de şunları söyledi:

“Son duruşmaya gittiğimizde Balbay ve Tuncay Özkan'ın tüm sevenlerine selamını iletmemizi istediler. Balbay, başkan yardımcım Ali Ekber Yıldırım'a bir mektup verdi. Orada tüm dilekleri ve görüşlerini aktarmış. Bir an önce özgürlük istiyoruz. Sadece Balbay mahkum edilmemiştir, ailesi ve çocukları da bu kararla mahkum olmuştur. Balbay'ın cezaevinde yatmasının bir önemi kalmamıştır. Suçu ve cezasını çekmeye hazırdır ama mahkeme sucu ve cezasını bir türlü kendisine söylemememektedir. Basın özgürlüğü'nde Türkiye 138'inci sıraya gerilemiştir. Önceki gün mahkemede Balbay, mahkeme başkanına ‘Vicdanınız granit, vicdanınız buz dağı, bunu hangi avukat delebilir’ dedi. Mahkeme heyeti duruşmayı 17 Ocak'a erteledi.”

Sergiyi gezmeye gelenler zaman zaman duygulu anlar yaşadı. Konuklara kağıttan Mustafa Balbay maskesi dağıtıldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Ekber Yıldırım, önceki gün yapılan son duruşmada Balbay'ın verdiği mektubu okudu. Mektubu Balbay'ın “Sevgili eskimeyen dostlar, canım dostlarım” diyerek kaleme aldığı yazı şöyle:

“Memleket doğduğun yer midir, doyduğun yer mi? İnsanın memleketi gençlik heyecanın geçtiği yerdir. Heyecan yaşlanmaz. İzmir'de benim heyecanım. 80 ülke gezdim, gittiğim her kentte İzmir'den bir iz buldum. Bulutlar dolusu sevgi, saygı, hasret ve özlemlerimi gönderiyorum. Kordon'dan esen her rüzgarda benimde nefesimin olduğunu bilin. İçimdeki özgürlüğü kimseye kaptırmadım. Silivri Kalesi'nden selam olsun.”

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık da Cumhuriyet'in hedef olduğu için Balbay'ın da haksız hedef olarak içerde zulüm çektiğini belirterek, “İlkokulda türbanı konuşur hale geldik. AB yandaşlığı yapan yazarların Türkiye'de basın özgürlüğünün utanç verici olduğunu görmemesinden yurttaş ve gazeteci olarak ve burada konuşmaktan ben utanıyorum” dedi.

Sergi ve konuşmaların ardından Balbay'ın kitapları Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık tarafından imzalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!