Nükleer denizaltı Marmaris'te

Güncelleme Tarihi:

Nükleer denizaltı Marmariste
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 09:29

Türk dış politikasında bugünlerdeki en önemli konulardan biri İran’ın nükleer programı.

Haberin Devamı

Konu o kadar kritik ki, Türk-ABD ilişkilerini de, Türkiye-NATO ilişkilerini de etkileyecek düzeyde. Türkiye’nin 19 Kasım’da Lizbon’da yapılacak NATO zirvesinde, NATO’nun füze savunma sistemi konusunda alacağı tavır, bir yanda İran, bir yanda Batı ile ilişkilerine yeniden yön verecek.

 

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

İşte nükleer konuların dış politika tavan yaptığı bu dönemde, Türkiye’ye “nükleer bir misafir” geldi ABD’den.

 

ABD’nin ilk nükleer denizaltılarından USS Providence, 30 Ekim’de Marmaris’teki Aksaz üssüne yanaştı. Denizaltı, 30 Ekim’den itibaren bir hafta boyunca Aksaz’da olacak.

 

Haberin Devamı

Genelkurmay İletişim Dairesi Başkanı Tuğgeneral Tayyar Süngü, konuyla ilgili olarak Hürriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, USS Providence’ın ziyaretinin, “müttefikler arasındaki stratejik ilişkiler kapsamında, rutin bir liman ziyareti” olduğunu vurguladı.

 

Amerikan tarafı ise yaptığı açıklamada, halen Amerikan 6. Filosu emrinde görev yapan USS Providence’ın mürettebatının, denizaltının Aksaz’da kalacağı bir hafta boyunca “şehirde gezme ve yerel kültürle tanışma imkanı bulacağı” ifade edildi.

 

Groton, Connecticut limanına kayıtlı olan USS Providence, 1984 yılında denize indirilen USS Providence, “dikey fırlatma sistemine sahip Tomahawk füzeleri taşıyabilen ilk Los Angeles sınıfı denizaltı” olması açısından önem taşıyor.

 

ABD’nin Irak operasyonuna da katılan denizaltı, o dönemde “Kızıl Deniz’in büyük köpeği” takma adıyla anılmıştı.

 

ROMANDA, ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞINI ÇIKARMIŞTI...

 

ABD donanmasına katıldığında, taşıdığı bu nükleer özellikle yüzünden büyük ilgi gören USS Providence, ünlü romancı Tom Clancy’nin “Red Storm Rising” adlı romanında, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ndeki askeri üslere cruise füzeleri fırlatarak, üçüncü dünya savaşını çıkaran denizaltı olarak geçiyor. Romanda USS Providence, bir sovyet fırkateyni tarafından vurulmasına rağmen, USS Boston ve USS Chicago denizaltıları eşliğinde ABD’ye dönmeye çalışıyor, ancak limana varamadan yeni bir saldırıya uğrayıp batırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!