Kaçak kazıdan Bizans mozaikleri çıktı

Güncelleme Tarihi:

Kaçak kazıdan Bizans mozaikleri çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2010 17:35

Kilis'in Polateli ilçesinde, SİT alanında yapılan kaçak kazıda Bizans dönemine ait mozaikler bulundu.

Haberin Devamı

Yaklaşık 10 gün önce Polateli ilçesi ve Söğütlü köyü arasındaki SİT alanında kaçak kazı yapıldığını belirleyen jandarma, kazıda çıkarılmış mozaikler buldu.

Haber verilen Kilis Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü arkeologları, bölgede kazı çalışması başlattı.

Kilis Valisi Turhan Ayvaz, Kilis Garnizon Komutanı Albay Mehmet Kadan, Polateli Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, bölgede incelemelerde bulunarak, Kilis Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Aldemir ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Ahmet Beyazlar'dan bilgi aldı.

Ahmet Beyazlar, kazının, çok geniş bir yapının temellerini ortaya çıkardığını belirtti.

Kapılarla birbirine bağlanan yapının sınırlarının nereye kadar uzandığının merak edildiğini, bazı odaları figürlü mozaiklerle kaplı olan alanda kazı çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Beyazlar, “Alanda kazı çalışmaları devam ediyor. Tarımsal faaliyetlerin mozaikleri yer yer tahrip ettiği yetkililerce belirlendi. Yapı ve mozaikler Bizans dönemi özelliği gösteriyor ve 4 ile 5. yüzyıla ait” dedi.

“KAÇAK KAZILAR, ZENGİNLİĞİMİZİ TAHRİP EDİYOR”

İl Kültür Turizm Müdürü Abdullah Aldemir, Kilis'in tarihte çok yoğun yerleşim olan bölgelerden biri olduğunu belirtti.

Bu tür yapı ve kalıntıların Kilis'in birçok yerinde olduğunu bildiren Aldemir, şöyle konuştu:

“Bu eserler dünyada bir tane, ikincisi yok. Her birinin kendine has özellikleri var. Tahrip edildiğinde yerine yenisini koyma imkanı yok. Ne yazık ki; yapılan kaçak kazılarla bu zenginliklerimiz tahrip ediliyor. Kaybeden Kilis oluyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!