16 yıldır sinema için havalanıyor

Güncelleme Tarihi:

16 yıldır sinema için havalanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 13:56

Sinemada kadın emeğini görünür kılmak için başlatılan "Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali"nin 16'ncısı bugün Ankara'da başladı.

Haberin Devamı

"...Rağmen: Dayanışma, Direniş, Devinim" temasıyla gerçekleştirilecek festivalde aralarında Türkiye'nin yanı sıra Norveç, İran, Gürcistan, Japonya, Filistin ve İsviçre'nin de bulunduğu 40 ülkeden 90 yönetmenin 98 filmi izleyicinin beğenisine sunulacak.

 

Uzun metrajlı film gösterimlerinin Kızılırmak sinemasında yapılacağı festivalde, Alman Kültür Merkezi ise kısa metraj ve belgesel film gösterimlerine ev sahipliği yapacak. 


Festivalin, "Her Biri Ayrı Renk" başlıklı bölümünde, 12 film gösterilecek ve bu filmlerden birine Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIBRESCI) ödülü
verilecek. Bu yılki festivalin teması olan "...Rağmen: Dayanışma, Direniş, Devinim" başlıklı bölümde ise kadınların tüm zorluklara rağmen direnişleri ve dayanışmaları üzerine yapılmış filmler yer alacak.

 

Haberin Devamı

"Pembesiz Mavi", "Olay Yeri: Aile", "Kuzeyin cadısı: Mai Zetterling", "Dikkat, Monika Treut", "Aynı Çatı Altında", "Ekoloji", "Gala", "İran'dan; Akbari kardeşler", "Belgeseller", "Kısa Olmazsa, Olmaz" ve "Canlandırmalar" başlıkları festivalin diğer bölümlerini oluştururken, "Türkiye'den Filmler" bölümünde ise yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun "Araf", Elfe Uluç'un "Azize Ayşe", Pelin Esmer'in "Gözetleme Kulesi", Belmin Söylemez'in "Şimdiki Zaman" ve Filiz Alpgezmen'in "Yabancı" filmleri izlenebilecek.

 

Festivalde, "...Rağmen" ve "Şimdiki Zaman: Yeni Kapitalizmin Ruhu" panelleri ile "Çocuk Gelinlerin İzinde" temalı fotoğraf sergisi de yer alacak.

 

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULACAK

 

"Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali"nde bu yıl da sinemaya emek veren kadınlar çeşitli başlıklar altında ödüllendirilecek.

 

Sinema oyuncuları Perihan Savaş ve Zeynep Aksu'ya onur ödülü, Yıldız Kenter'e tema, Suzan Kardeş'e ise Bilge Olgaç Başarı Ödülü verilecek. Festivalde ayrıca genç kadın oyuncuları yüreklendirmek amacıyla oluşturulan Genç Cadı ödülü de sahibini bulacak.

 

Haberin Devamı

Etnik kimlikler ve azınlık haklarıyla ilgili "Aynı Çatı Altında" projesinin de tanıtımı yapılacak festivalde, bu çerçevede 3 film izleyiciyle buluşacak. Çalışmanın ayrıntıları gelecek 1 yılda netleşecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!