16 ayda 104 bin 185 bağışçı

Güncelleme Tarihi:

16 ayda 104 bin 185 bağışçı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2016 22:54

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülen TÜRKKÖK projesi 13 Ağustos 2014’te aktif olarak başladı.

Haberin Devamı

TÜRKKÖK projesi kapsamında Türk Kızılayı ülke genelinde 12 noktada Gönüllü Verici Merkezleri (GVM) kurdu. Kök hücre donörlerinin bağışlarının kabul edildiği bu merkezlere 16 ayda 104 bin 185 kişi başvurarak bağışçı oldu.

ÇOĞU ÇOCUK 28 KİŞİ KURTULDU

Türkiye’de her yıl kemik iliği nakli bekleyen çoğu çocuk 800 kişi için büyük umut olan TÜRKKÖK projesi kapsamında alınan donörlerden 242 eşleşme oldu. Eşleşmesi tutan bağışçılardan yüzde 85’i olumlu geri dönüşte bulunarak bağışta bulundu. Eşleşmelerin ardından çoğu çocuk 28 kişiye kemik iliği nakli yapıldı.

KADINLARDA BAĞIŞ ORANI DÜŞÜK

Kemik iliği için gönüllü bağışçı olanların oranına bakıldığında Ege Bölgesi ilk sırayı aldı. Bağışçıların yüzde 73’ü 18-35 yaş aralığında olurken, bağışçıların yüzde 70’i erkek, yüzde 30’u ise kadınlardan oluştu.
TÜRKKÖK projesiyle yurtdışına bağımlılığın sona erdiğini kaydeden Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Projeyle kendi imkânlarımızla kendi kök hücremizi, kendi kök hücre bankamızdan sağlıyoruz. Bağışçı sayımız 250 bine ulaştığında Türkiye’de kök hücre arayıp da bulamayan hiç kimse kalmayacak” dedi.

Haberin Devamı

3 tüple hayat

TÜRKKÖK kapsamda Kemik İliği Bankası oluşturuldu. Bağışçı Kızılay’ın Gönüllü Verici Merkezleri’ne giderek toplamda 3 tüp olmak üzere 10-20 ml kan örneğini verir. Eşleştirmede pozitif çıkan bir bağışçı bulunursa sistem şöyle işliyor:

Bağışçının sağlık kontrolleri olumluysa 5 gün ilaç uygulanıyor. İlaç, kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin kana karışmasını sağlıyor. Aferez cihazı ise kök hücreleri filtreleme işlemiyle ayırıyor.

Kök hücreler toplanıyor. Kemik iliği bekleyen hastaya naklediliyor. Yeni, saf ve temiz hücreler hastanın kemik iliğine yerleştiriliyor ve tedavi başlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!