Türbanlı öğrenci dersten atılamayacak

Güncelleme Tarihi:

Türbanlı öğrenci dersten atılamayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2010 13:53

AK Parti ve CHP, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına anayasal çözüm ararken Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) erken davrandı. YÖK'ün gönderdiği yazıyla birlikte, öğrenciler anayasa engeli olsa bile artık derslere başörtülü olarak girebilecek. Bu konuda sorulara yanıt veren YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan 'Bu karar emsal teşkil edecek. Tüm üniversitelerde uygulanacak. Hiç kimsenin yaka paça dışarı atılmasını kabul edemeyiz' diye konuştu.

Haberin Devamı

NTV’den İdil Güngör’ün haberine göre Siyasi partileri karşı karşıya getiren sorun tıpkı Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın önerdiği gibi "uygulamada" çözüldü.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir öğrencinin türbanı nedeniyle dersten çıkarılması sonrasında konu Yüksek Öğretim Kurumu’na intikal etti. YÖK'ten gelen yanıt ise türbanın önünü fiilen açmış oldu.

YÖK, öğrencinin "disiplin yönetmeliğine aykırı" durumu nedeniyle sınıftan çıkarılamayacağını; çıkaran öğretim görevlisi hakkında soruşturma açılacağını duyurdu.
YÖK'ün bu yanıtı İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nce tüm öğretim görevlilerine dağıtıldı.

Bundan böyle bir öğrenci derse türbanla girse bile derse alınmaması ya da sınıftan çıkarılması söz konusu olmayacak. Öğretim görevlisi de tutanak tutup bunu dekana vermekle yetinecek. Bu talimata uymayan öğretim üyeleri hakkında ise soruşturma açılacak.

Haberin Devamı

YÖK BAŞKANI ÖZCAN TÜRBAN KARARINI DEĞERLENDİRDİ

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, İstanbul Üniversitesi'nde bir öğrencinin türbanla girdiği dersten çıkarılması ve bunun üzerine YÖK'ün verdiği kararla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özcan, "Herhangi bir nedenle bir öğrenciyi dışarı atmak doğru değil. Tutanak tutulur, öğrenciye imzalatılır. Hoca da imzalar. Ondan sonra ne yapılacaksa yapılır. Ama ders gören öğrenciyi dersin yarısında dışarı çıkarmak çok hoş bir şey olmasa gerek. Biz bunu önlemeye çalıştık" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le KTÜ'de katıldığı akademik yıl açılış töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Öncelikle şunu söyleyeyim. Başörtülü bir öğrenci değildi. Başında şapkası olan bir öğrenci. Başörtü takan bir öğrenci ancak bunu gizlemek için biliyorsunuz bunun üzerine şapka benzeri bir şey takıyorlar. Hoca bunun kurallara uygun olmadığını söyleyerek dersten dışarı çıkartmış. Hiçbir öğrencinin, nedeni ne olursa olsun sınıftan çıkartılmasına karşıyız. Bunun bir prosedürü var. O prosedürde bir tutanak tutarsınız, öğrenci de altını imzalar. Siz de imzalarsınız. Ondan sonra öğrenciyi dışarı çıkartmazsınız. İşleme sokarsınız o tutanağı. Öğrenci bir daha yaparsa bir daha tutanak tutarsınız. Ondan sonra cezai herhangi bir işlem yapılabilirse yapılabilir. Hoca bunları yapmadan öğrenciyi dışarı atmış. Biz de bunun uygun olmadığını, hiçbir öğrencinin hiç bir nedenle dersten dışarı çıkarılmaması gerektiğini kendilerine söyledik. Durum bu. Başörtüsüyle direk alakalı bir şey değildir. Öğrenci şapka giyiyordu. Başörtüsü değil" dedi.

Haberin Devamı

Özcan, öğrenciyi dışarı çıkaran öğretim üyesiyle ilgili idari bir işlem yapılıp yapılmadığıyla ilgili kendisine bir bilgi gelmediğini de vurgulayarak, "Biz o yazıyı yazdık. Bize bir şey gelmedi. Zannediyorum Rektör bey de ilgili hocayı haberdar etmiştir" diye konuştu. YÖK Başkanı, derslere türbanla girilip girilmemesiyle ilgili bir soruya da, "Siyaset bu günlerde o işlerle uğraşıyor.  Zannediyorum en kısa zamanda çözülür. Biz zaten söylediğimizi bugüne kadar söyledik" yanıtını verdi.

YÖK Başkanı bir gazetecinin, "Öğrenciler yarından itibaren okula türbanlı girebilecek mi?" şeklindeki sorusunu yanıtlarken de, "Bugünlerde uğraşılıyor. Partilerimiz uğraşıyor. Konsensüs sağlanırsa neden olmasın. Ama yarın gibi o kadar kısa sürede çözülebileceğine inanmıyorum" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

BAKAN AKDAĞ: HİCAP DUYUYORUM

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!