Hayat veren ‘dondurma’

Güncelleme Tarihi:

Hayat veren ‘dondurma’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2010 00:00

Kemoterapi ve radyoterapinin doğurganlığı kaybettiren yan etkisinin önüne geçmek için kullanılan yumurtalık ve sperm dondurma yöntemi Türkiye’de de uygulanmaya başladı. Yumurtalık dokusu dondurulan lösemi hastası Büşra Özyürek, istediği zaman bu dokunun transfer edilmesiyle anne olabilecek.

LÖSEMİ hastası 12 yaşındaki Büşra Özyürek 25 Ekim’de ilik nakli olacak. Ancak doktorlar Büşra’ya ve ailesine, nakil sırasında yoğun kemoterapi tedavisi göreceği için bir daha anne olamayacağını söylediler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Murat Sönmezer, Büşra’ya yumurtalık dokusunu dondurmayı ve büyüyüp anne olmak istediğinde dokuyu yeniden transfer etmeyi önerdi.

Hastalar doğurabilecek

Türkiye’de yeni başlayan bu yöntemle Büşra’nın yumurtalık dokusu donduruldu. Doç. Dr. Murat Sönmezer, Büşra Özyürek’e uyguladıkları yöntemle ilgili şu bilgileri verdi:

“Yoğun biçimde görülen kemoterapi ve radyoterapi, insanların doğurganlıklarını yok ediyor. Ama doğurganlığı korumak için yumurtalık dokusunu ya da spermleri dondurabiliyoruz. Kanser tedavisi ya da başka rahatsızlıklar nedeniyle kemoterapi, radyoterapi tedavisi görecek kişilerin bekarlarsa yumurtalık dokusunu ya da spermlerini, evlilerse sperm ve yumurtanın birleşiminden oluşan embriyoyu dondurup saklayabiliyoruz. Büşra’nın da yumurtalık dokusunu dondurduk. O büyüyüp ne zaman anne olmak isterse dokuyu transfer edeceğiz. Dünyada bu yöntem 6 aylık bebeğe bile uygulanabiliyor. Merkezimizde 12 yaşından 40 yaşına kadar yaklaşık 40 kişinin yumurtalık dokusunu, yumurta hücresini ya da spermini dondurduk.”

İlik nakli olacak

Büşra Özyürek, ilik nakli nedeniyle bir yıl okula gidemeyeceği için çok üzgün olduğunu belirterek, “Ama tabii ki tek sıkıntım bu olsun istiyorum” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!