Özürlü demokrasiye son

Güncelleme Tarihi:

Özürlü demokrasiye son
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 10:36

Oy kullanamayan engellilerden yağmur gibi şikayet yağıyor.

Haberin Devamı

Fatih Çekirge oy kullanamayan engellileri yazınca Türkiye’nin her yerinden şikayet yağmaya başladı.

Engelli vatandaşların oy kullanmakta zorlanması nedeniyle milletvekili Lokman Ağva harekete geçti. “Özürlü demokrasiye son” kampanyası başlıyor.

Siz de gönderin bu zincir büyüsün…

İŞTE FATİH ÇEKİRGE’NİN YAZISI

Engellilere sağlık bürokrasisi

GEÇEN seçimlerde Köksal Toptan Lisesi'nde oy kullanmıştım. Ve tam 123 basamak saymıştım.

Yani 123 basamaktan sonra sandığa ulaşabilmiştim.

Ve sormuştum:

- Peki engelliler nasıl oy kullanacak?

Cevap yoktu.

Defalarca sorduktan sonra anlamıştım ki;

“Özürlü demokrasi”nin bu soruya verecek bir cevabı yoktu.

Kampanyalar, haberler, Ankara'daki toplantılar, o günkü haberlerde unutulup gitmişti.

Şimdi Zincirlikuyu Yapı Meslek Lisesi'nde oy kullandım.

Haberin Devamı

Baktım girişe bir “engelli sandığı” konulmuş. Tebrik ettim.

Ama Türkiye geneline baktığımda yine “özürlü demok-rasi”den acı manzaralar vardı.

Engellilere özel sandık konulması için önceden YSK'ya müracaat gerekiyormuş.

Yani yine tam bir bürokrasi. Kim nasıl başvuracak? Nasıl gidecek?

Belli değildi.

Bu nedenle buradan engelli vatandaşlara sesleniyorum. Oy vermekte sıkıntı çekenler lütfen bildirsin.

Hurriyet.com.tr'den yayınlayacağım...

fcekirge@hurriyet.com.tr

İŞTE SİZDEN GELEN MESAJLAR

Sayın Fatih Çekirge,

Annem, Ankara, Dikmen, Harbiye Mahallesi, Dedeman İlk Öğretim Okulu’nda oyunu kullanabilmek için çeşitli sağlık nedenlerinden dolayı 1.kata zor çıktı.

Daha önceki bir seçimde yine bu okulda engelli sandığı olmasa da bağlı olduğu sandıkta görevli bir kişinin zemin kattaki bir sandığa gelerek engellilere oylarını kullanmakta yardımcı olduğunu da görmüştük. Bu sene sorduğumuzda böyle bir imkan olmadığı tarafımıza bildirildi.

Bu konuya gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı çok teşekkür ederim.

Bilge Erdal Portakal

******

Fatih Bey merhaba

Bu e-postayı bugünkü yazınızın son bölümüne istinaden yazıyorum.
Yazınızda engelli vatandaşlara seslenip, oy vermekte sıkıntı çekenlerin size bu hususu bildirmesini istemişsiniz.

Benim babaannem "engelli vatandaş" statüsüne girer mi emin değilim.
Kendisi 85 yaşında ve ileri derecede kemik erimesi olduğu için yürüteçsiz yürüyemiyor, merdivenleri ancak emekleyerek çıkabiliyor. Bu nedenle dün kendisini oy kullanmaya gitmek için ikna edemedim ve sonuç olarak oy kullanmadı.

Haberin Devamı

Ben girişlere engelli sandığı konulduğunu ilk kez sizin yazınızdan öğrendim. Keşke bunu daha önce bilseydim. Böylece babaannemi ikna etmeyi belki başarabilirdim ve memlekete bir hayır oyu daha kazandırabilirdim.

Sizin yazınızı okuduktan sonra 298 sayılı SEÇİMLERİN TEMEL HÜKÜMLERİ VE SEÇMEN KÜTÜKLERİ HAKKINDA KANUN'a ve YSK'nın internet sitesinde yayınlanan kararlarına, genelgelere ve ilke kararlarına kısaca göz gezdirdim. Bahsettiğiniz konuya ilişkin 298 sayılı Kanun'un 36.
maddesinin son fıkrası dışında bir düzenlemeye ne yazık ki rastlamadım (atladıysam lütfen belirtin). Bu maddede, seçim kütüğü yazımı sırasında, seçmenin oyunu kullanmasını engelleyecek bir özürlülüğü varsa, bu durumun forma kaydedileceği belirtilmekle yetinilmiş. Şayet babanem yaşlılığına istinaden bu maddeden yararlanmak isteseydi, bu mümkün olur muydu ondan da şüpheliyim açıkçası. Ama en azından bu maddenin geniş yorumlanması suretiyle bir çözüm bulabilme umudu da beni mutlu etti - en azından dün babaaneme ilişkin hissettiğim çaresizliği 2011 seçimlerinde hissetmeme umudu yarattı.

Haberin Devamı

Özürlülerin sıkıntılarını gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim. Bu vesile ile belki yaşlıların durumu da ele alınabilir.

İyi çalışmalar dilerim.

Arzu Basmacı

******

Fatih bey, siyasilerin ve sizin de bildiğiniz gibi, Avrupa'da -mektupla oy kullanma- uygulaması var. Bu konuyu hiç bir yazar da bugüne kadar ele almadı bildiğim kadarıyla.

Başta engelliler, yaşlılar ve bazı nedenlerle oturduğu yerde bulunamayanların da oylarını kullanabilmeleri için, “Mektupla Oy Kullanma” hakkının kanunlaşması önerisiyle ilgilenseniz çok iyi olmaz mı? Biz yurtdışında yaşayanların oy kullanması da inşallah bir gün gerçekleşir. Başarılar ve selamlarımla.

Targan Kuzucuoğlu, Almanya.

Haberin Devamı

******

Engelliler yazınız hk.Sayın Çekirge

2002 yılından bu yana yürüme engelli bir coğrafya öğretmeniyim. Bu yüzden "engelliler" konulu yazılarınızı daha dikkatle okuyor ve iginize teşekkür ediyorum.

Seçimlerde oy kullanma trajedimiz ne yazık ki defalarca tekrarlanmıştı. Ne var ki Selçuk gibi küçük bir yerde yaşamam, yıllarca Lisede öğretmenlik yapmış olmam, sandık başkanlarının da zaman zaman ADAM GİBİ ADAM olmalarından dolayı kolayluk gösterip, oyumu otomobilin içersinde kullandırdılar.
Ne var k bu da bana manevi yönden zor gelirdi.

Geçen seçimde İlçe Seçim Kuruluna dilekçe vererek, sandığımın okulun zemin katına konması için dilekçe verdim. Sonuç değişmemişti.

Haberin Devamı

Bu yıl bir ay önce verdim dilekçemi. Çok şükür ki, ricamı kabul edip, rahat bir şekilde kullanmam nasip oldu.

Ricamın kabul gördüğü önceden bildirildiği için, www.efwstenhaberler.com <http://www.efwstenhaberler.com/>  sitesindeki köşeme referandumdan önceki gece yazdığım yazının sonunda İlçe seçim Kuruluna teşekkür ettim.

Umarım YSK sizin yazınızdan sonra da durumu gözden geçirir ve muhtarlara göndereceği bir yazıda onlardan mahallelerindeki ENGELLİ VE ÇOK YAŞLI yurttaşların tespit edilmesini ve sonucu İl ve İlçe Seçim kurullarına bildirmesini akıl eder. Bu kurullar da her okula özel sandık koyarak meseleyi kökünden hallederler.

İlginize sunarken TEŞEKKÜRLERİMİ İLETİYORUM.

Etem Kutsigil 

******

Sayın Fatih Bey,

Arkadaşımın annesi  Köksal Toptan Lisesi' nin merdivenlerinden rahatsızlığı nedeni ile çıkamadı. Sağolsunlar sandık kurulu sandığı aşağıya hanımefendiye ulaştırdılar ve oyunu kullandı. İyi niyetli çerçevesinde zorluklar problemler çözülüyor.

Sinan Çil

******

Sayın Fatih Çekirge,

Ben 50 yaşında yüzde doksan iki (%92) oranında ağır ortopedik engelli bir vatandaşım. İtiraf etmeliyim’ ki, çok arzu etmeme rağmen bu yaşıma kadar ne yazıktır ki, demokratik hakkım olan ve vatandaşlık sorumluluğu gereği kullanmam gereken oyumu, daha doğrusu geçmişten-12 Eylül 2010 Pazar günkü Referandum oylamasına varıncaya kadar oy kullanma şansım hiç olmadı. Bununda sorumlusu ben olmayıp,”Özürlü demokrasi’dir”

Pozitif ayrımcılığın kapsamı alanına umarım ”Özürlü demokrasi’de” dahil edilir.

 

Saygılarımla,

 

Ali KUZU

 

****** 

 

Kolay gelsin Fatih Bey,

 

Dun oy kullanmak üzere annem ve anneannemi Göztepe E-5 sapağı girişindeki ANAKENT LİSESİ’ne götürdük. Anneannem gecen sene kalça kırığı ameliyatı olduğu için değnek yardımı ile yürüyor, okulda asansör mevcut ancak üzerinde ARIZALI yazıyordu.

Annem müdüre rica etti, asansörün devreye sokulması için. (Ki daha önce aynı okulda arızalı olan asansör yine bizim ricamızla çalışır hale gelmiştir) Fakat bu sefer ARIZA giderilmedi. Okul sorumlusu olan SORUMSUZ kişi de sağlıktan daha önemli değil merdivenden çıkmaz ise evine geri dönsün diye buyurdu.

Olay sadece anneannem değil, vatandaşlık hakkini kullanmaya çalışan tüm engelli ve yaşlılar için büyük saygısızlıktı.

 

Saygılarımla,

Hande Sağıroğlu

 
******


Fatih bey,

 

Almanya’da özürlüler nasıl sıkıntısız oylarını 'kullanabilirler'?

 

1.Mektupla evinden haftalarca önceden

2.Ben ve arkadaşlarım (Yeşiller Partisi Dortmund) bilhassa seçimlerden 5-6 hafta önceden belirlenmiş sandık/seçim yerlerini tek tek gezer, not tutar ve gerekirse fotolarını çekeriz. Problemli yerler değiştiril veya iptal edilir.

 

Tekerlek sandalye ile ulaşılamayan yerler iptal edilir (başka yerler temin edilir) veya mümkünse rampalar koydururuz.


 3.Her seçimlerden sonra her bölgeden 30-40 özürlüye yazı/mail yazıp/çekip problemleri ile fikirlerini alırız.


Problemler varsa bunları da en geç bir dahi seçimlere kadar çözeriz.

 

Hasan Eker

******

Fatih bey oyumu Balikesir/Ayvalık Lisesinde kullandım. Annem 85 yaşında ve kendisi çok zor yürüyebildiği için kendisini  araba ile lise kapısı önüne kadar getirdim. Oy kullanacağı sandık 2. Katta olduğu için Sandık görevlilerinden oyunu aşağıda kullanması için talepte bulunduğumda “buraya getirin merdivenleri çıksın yoksa oy kullanamaz” yanıtını aldım.

İlçe seçim kurulunu aramalarını talep edince de, Telefonda birilerini arayıp “burada biri var ısrar ediyor avukatmış” dediler ve ardından ben seçim kururlu ile konuşmak isteyince telefonu kapattılar. Bina seçim görevlisi ile konuşmamı önerdiler.

 

Bina sorumlusuna avukat olduğumu, annemin çok yaşlı ve sağlık durumu itibariyle merdiven çıkamayacak durumda olduğunu  ama yurttaş olarak oy kullanmasına engel olunmasının Anayasal bir suç teşkil edeceğini belirtince  sandık görevlileri bina giriş katında bir bölüm hazırlatarak oy kullanılmasını sağladılar. Tekerlikli sandalye ile gelen bir hanımefendi de böylece karga tulumba ikinci kata çıkartılmaktan kurtularak, bizimle birlikte oyunu kullanabildi.

 

Sandıklarda her siyasi partinin sandık görevlisi vardı ve o ana kadar da Seçim Kurulu ile görüşüp özürlü/yaşlı vb için giriş katta bir sandıkta oy kullanılabilmesini temin edememişlerdi.

 

Benim ardımdan sabah oy kullanmasına imkan verilmeyen seçmenleri arayarak oy kullanmaya davet ettiler.

 

ANAYASA REFERANDUMU İÇİN BİR ANAYASAL HAK BÖYLECE KULLANILDI.

 

Sorunu dile getirdiğiniz için teşekkürler.

******

Aşırı yağmurlu bir hava Nişantaşı’nın park yeri olmayan sokaklarındaki Nilüfer Hatun İ.Ö.O. da oy kullanacağım..Çift bastonla yürüyebilen bendeniz okulun içine arabamı sokmak istedim fakat hiçbir görevli olmadığından aşırı yağmur altında,aşırı yavaş ilerleyen engelli vatandaş imajımla oy kullanmayanlara karşı gururla kapıya geldim sandık numaramı öğrenince yine üzüldüm.


İki kat yukarı ıslak merdivenlerden kaymama çabası ile çıkıp oyumu kullandım. İşim bitince sandık görevlilerine sordum:

-Tekerlekli sandalye ile gelen olursa yanına inip yardımcı olacak mısınız diye...

Aldığım cevap kesindi -Hayır...


Engelliler sandığa çıkamıyor ki toplum içine çıkabilsin


Saygılar sevgiler

 

 ******

Merhaba, bende vatandaşlık görevini zorlukla yerine getiren bir engelliyim. O anları fotoğraflamak istedim anca 21. yy da utanılacak kareler cektırmek istemedıım. Ben İstanbul Bahçelievler Yenibosna AR- EL Kolejinin 2. katında oy kullandım. yüksek basamakları 4  5 kişinin yardımıyla tekerlekli sandalye üzerinde çıkmak sonra inmek zorunda kaldım.   daha okulun kapısına geldığimde ordaki herkes uzaylı görmüş gibi baktı bana, nasıl çıkacaksınız diye. okulun girişi merdivenli ve 2 . kata cıkmam gerekıyordur. Kardeşim etrafta yardım edecek birilerini buldu oy kullanacagımız sandıga ulaşabildim.

Bende YSK ya yazı yazmayı düşünüyordum ki yazınızı okudum bır kac kelımede ben yamazk istedim. İlginizde duyarllılıgınızdan dolayı tevrık eder sbaşarılar dilerim

Taliha CETIN

 

****** 
Sayın ÇEKİRGE,

Oy kullanma sorununu eşim ve ben de yıllarca yaşamaktayız. Bir sorun varsa en fazla 2, bilemedin 3 defa yaşanır. 4'ncüde giderilir.   Ama bizde maalesef  her seferinde yaşanıyor. Hatta bir keresinde eşim Pendik Belediyesi'nden bir yetkiliyle görüştüğünde "siz de oy kullanmayın !" cevabını almıştı ve çok şaşırmıştık. Demek ki AKP oya doymuş, oy istemiyor. Engelli bir milletvekilimiz var, adam maaş almak için milletvekili pardon kendinin vekili olmuş. Devletin nimetlerinden yararlanıp, gününü gün ediyor.

Lütfen bu sorun ancak siz üstüne giderseniz halolur. Saygılarımla.

Cengiz GÜNEY

 

******

Sayın Fatih Çekirge,
 
Size böylesi önemli bir  konuda duyarlı ve çözmümcü bir eylemde bulunduğunuz için çok teşekkür ederim. Benim annem de ms hastası ve ve yürüme özürlü. Bu refarandumda istedi ki kullansın oyunu hatta kardeşim sandık görevlisi idi kullanacağı okulda ve o çok istedik ama bir baktık ki annemin kullanacağı sandık 3. katta.Olmaz dedik çıkamazsın  ve kullanamadı. Bir hakkını daha kaybetmişti ve yine toplum dışında kalmıştı, üzüldük. Umarım 2011 seçimlerinde çözüm olur ve oylarını rahat birşekilde kullanırlar.Saygılar.

******

FATİH BEY BEN 20 SENE KAMU DA ÇALIŞTIM HİÇBİR ENGEL BANA ENGEL OLMADI BU HAYATDA HER ENGELLİ AŞTIM YSK ENGELLİNİ AŞAMADIM İŞTE TMM BU YÜZDEN OY KULLANMADIM  ÇÜNKÜ BENİM SANDIK KAT 3 DE BEN TEKERLEKLİ SANDALYE KULLANIYORUM 3 KAT ÇIKMAK 3 KAT İNSANLARA EZİYET ÇEKTİRMEK İŞTE TMM DA BU YÜZDEN KULLANMADIM OY BEN BİR ÇÖZÜM BULUNUR DİYEDE BEKLEMİYORUM  YANİ  BU ÇABALAR BOŞA BENCE DUYAN KULAK YOK GÖREN GÖZ YOK BİR GÜN 100  200  SENE SONRA BELKİ  DÜZELİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!