12 Eylül’ü yargılama tartışması

Güncelleme Tarihi:

12 Eylül’ü yargılama tartışması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2010 00:00

“Darbeciler yargılasın” diye dün suç duyuruları yapılırken, referandumda vize alan ve 12 Eylül’e yargı yolunu açtığı iddia edilen düzenleme tartışma yarattı. İşte görüşler:

Eski savcı Sacit Kayasu: “Yeni TCK’ya göre daha 30 yıllık zamanaşımı süresi var. Darbeye teşebbüs edeni yargılıyorsun, yapanı yargılamıyorsun. Bu sakat bir mantıktır. Türkiye 12 Eylül’le hesaplaşmalı. Evren hakkında iddianame düzenledim. Kabul edilmedi. İddianame tanzimiyle zaman aşımı yarı oranda uzamıştır. 1989’a kadar ‘fiili imkansızlık’ var, cunta işbaşında. ‘Hukuki imkansızlık’ var. Bu madde yargılamayı imkansız kılıyor. Ancak artık yargılama yapılabilir.”
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu: “Kabul edilen bu madde 12 Eylül dönemine cezai, mali veya hukuki sorumluluk iddiasında bulunulamayacağını açıkça düzenliyor. Çok net affın ötesinde bir sorumsuzluk hali getiriliyor. Hiçbir hukuk devletinde, sorumsuzluğun kabul edilmesinin ardından ‘Gel seni yargılayacağım’ denilemez. Bu hiçbir hukuk ilkesine sığmaz. Zamanaşımı tartışmasının ise hiçbir anlamı yoktur. Yargılanamayacak bir konuda ‘Zaman aşımına uğradı’ demek yersizdir.”
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: “Kenan Evren ve 12 Eylül’de görev almış hiç kimsenin yargılanması söz konusu değil. Yargılanma yolu kapandı. Hem zaman aşımı var, hem de geçici 15’inci madde af niteliğindeydi. Affa uğramış suçlar yargılanamaz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!