Güneydoğu ve Mersin'de olaylar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğu ve Mersinde olaylar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2010 10:54

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Mersin'de referandum sırasında olaylar çıktı. Mersin'de oy kullanmaya gelenleri engellemek isteyen yüzleri maskeli grup, okul önünde otomobil ve kamyoneti molotof kokteyli atarak yaktı. Oy kullanan yaklaşık 30 vatandaş, polis korumasında evlerine götürülürken, BDP il binası önünde bekleyen 100 kadar terör örgütü yandaşı taşlı saldırıda bulundu. Şırnak'ta çıkan kavgada 11 kişi yaralanırken, Nusaybin'de oy kullanan imam ve eşini taşladılar. Benzer şekilde bölgedeki diğer bazı illerde de istenmeyen olaylar yaşanıyor.

Haberin Devamı

İŞTE O GÖRÜNTÜLER / WEB TV

MERSİN'DE ÇIKAN OLAYLARIN FOTOĞRAFLARI

YURTTAN REFERANDUM MANZARALARI / FOTO GALERİ

Doğu ve güneydoğu illerinden göçüp gelenlerin yoğunluklu yaşadığı Hal Mahallesi'ndeki Mimar Sinan İlköğretim Okulu önünde saat 09.30 sıralarında meydana gelen olayda yüzleri maskeli 20 kadar gösterici terör örgütü PKK lehine sloganlar atıp, oy kullanmaya gelenleri engellemek istedi. Bu sırada korsan göstericiler ellerindeki taş ve molotof kokteylleri okul önündeki taşıtlara attı. 33 HE 733 plakalı otomobil ve 33 RK 288 plakalı kamyonet alevler içinde kaldı. 33 HE 733 plakalı otomobilin sürücüsü Hamza Kumru, oy kullanmak için geldiği sırada terör örgütü PKK lehine slogan atan yüzleri maskeli grubun önce aracını taşladığını, ardından molotof kokteyli atıp, yaktığını, aracın içindeki çocuğunu son anda kurtardığını anlattı.

Göstericiler, ara sokaklara kaçarken, bölgeye çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Güvenlik önlemleri arttırılırken yanan araçlar Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. BDP Mersin yöneticileri de okula gelerek incelemelerde bulundu. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Haberin Devamı

POLİS ÇEMBERİNDEKİ VATANDAŞLARA SALDIRI

Mersin'in merkez Akdeniz İlçesi Şevket Sümer Mahallesi'nde de oy kullanan yaklaşık 30 vatandaş, polis korumasında evlerine götürülürken, BDP il binası önünde bekleyen 100 kadar terör örgütü yandaşı taşlı saldırıda bulundu. Hatice Ulu İlköğretim Okulu'nda oy kullanan vatandaşları evlerine giderken koruyan çevik kuvvet polisi, saldırganlara göz yaşartıcı bombayla karşılık verdi. Ara sokaklara kaçan terör örgütü yandaşları, güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteyli atarak saldırılarını sürdürdü. Bu esnada gözaltına alınan saldırganlar Siteler Polis Merkezi'ne götürüldü. Polis bölgede güvenlik önlemlerini genişleterek sürdürüyor.

Olası saldırı ve tehditlere karşı, Mersin'de güneydoğu kökenlilerin yaşadığı bazı mahallelerde polis ekipleri oy kullanmak isteyenleri toplu olarak sandığa götürüp getirdi.

OY KULLANMAK İSTEYENLERE BIÇAKLI SALDIRI

Şevket Sümer Mahallesi’nde oy kullanmak üzere Hatice Uluğ İlköğretim Okulu’na gitmekte olan vatandaşların önünü, bir grup terör örgütü yandaşları kesti. İki  grup arasında çıkan tartışma bir anda kavgaya dönüştü. Bıçak kullanılan kavgada oy kullanmak için okula giden Ali Torun, Cumali Torun ve Hamza Torun, vücutlarının çeşitli yerlerinden hafif yaralandı. Terör örgütü yandaşları ara sokaklara dağılarak izlerini kaybettirirken, akraba olan 3 kişi Toros Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, polis çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldı.

/images/100/0x0/55eb2c32f018fbb8f8b0086b

Haberin Devamı

SEÇMENLERİ TEHDİT EDEN 20 KİŞİ GÖZALTINDA

Van'da oy kullanmak isteyen seçmenleri tehdit ettikleri gerekçesiyle 20 kişi gözaltına alındı. Halk oylaması dolayısıyla Van merkezde okul çevrelerinde yaklaşık 2 bin polis görev aldı.

Okul çevresindeki güvenlik kameralarının görüntülerini inceleyen ve 155 polis hattına gelen ihbarları değerlendiren emniyet müdürlüğü ekipleri, Hacıbekir, Seyyit Fehim Arvasi, Yenimahalle, Karşıyaka ve Süphan mahallelerinde oy kullanmak isteyen vatandaşları tehdit ettikleri gerekçesiyle 20 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerin emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin sürdürüldüğü bildirildi.

ŞIRNAK’TA BIÇAKLI KAVGA: 11 YARALI

Şırnak’ın merkeze bağlı Kumçatı Beldesi’nde sandık başında BDP’lilerle köy korucuları arısında çıkan bıçaklı kavgada 3’ü ağır 11 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Kumçatı’da referandum sandıklarının bulunduğu Kumçatı İlköğretim Okulu’nda, BDP’liler ile geçici köy korucuları arasında oy kullanıp kullanmama yüzünden çıkan tartışma, bıçaklı kavgaya dönüştü. Kavgada, 3’ü ağır 11 kişi yaralandı. Yaralanan Kadri Ayan, Ahmet Ezer, İbrahim Durak, Ramazan Durak ve Kadri Dayan ambulanslarla Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Beldede gerginlik sürürken, askerler sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Ayrıca Şırnak'ın Cizre ilçesinde halk oylamasında oy kullanan vatandaşların isimlerini aldığı gerekçesiyle bir kişi gözaltına alındı.

NUSAYBİN’DE OLAYLAR ÇIKTI

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde referandum günü olaylar çıktı. İlçesinin çeşitli semtlerinden izinsiz yapılan göstericilere polis müdahalede etti. Polise taşla karşılık verilmesi üzerine, zaman zaman arbede yaşandı. Polis, göstericileri tayzikli su ve göz yaşartıcı bombayla dağıtmaya çalıştı.

Haberin Devamı

OKULA MOLOTOF, SEÇMENE TAŞ

Nusaybin Atatürk Lisesi’ne göstericileri tarafından molotof atılıp, taşlı saldırıda bulunuldu. İlçede Bülent Tekdemir İlköğretim Okulu’nda oy kullanmaya giden bir imam ile eşi, göstericiler tarafından okul önünde taşlı saldırıya uğradı. Okulun içine kaçan imam ve eşi oyunu kullandıktan sonra polis gözetiminde evine götürüldü.

Güneydoğu ve Mersinde olaylar çıktı

Nusaybin’de seçmenin sandığa gitmesini engelledikleri gerekçesiyle polis tarafından 7 kişi gözaltına alandı. İlçede tüm kepenkler kapalı bulunurken, olaylar yer yer devam ediyor.

Mardin’in Derik İlçesi’nde fırın ve nöbetçi eczanelerin dışında tüm işyerleri kapanırken, kontak kapama eylemi de gerçekleştirildi. İlçeden bugün diğer il ve ilçelere yolcu taşıyan otobüs ve minibüsler sefer yapmadı.

Haberin Devamı

CİZRE’DE 1 KİŞİ GÖZALTINDA

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde referandum nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alınırken, Konak Mahallesi’ndeki bir okulda oy kullananların isimlerini almaya çalıştığı belirtilen 1 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Nur Mahallesi’nde ise Menderes İlköğretim Okulu’nda görev alan polislere çocuğu çocuk bir grup tarafından taşlı saldırıda bulunuldu. Polisler, göstericileri göz yaşartıcı bombayla dağıttı.

Güneydoğu ve Mersinde olaylar çıktı

DİYARBAKIR’DA VATANDAŞLARIN FOTOĞRAF KORKUSU

Diyarbakır’da referandum için sandık başına giden vatandaşlar, oy kullanırken gazeteciler tarafından fotoğraflarının çekilmesine tepki gösterdi. BDP’nin Diyarbakır’da en güçlü olduğu merkez Bağlar İlçesi’nde PKK sempatizanlarının kendilerini izlemesinden endişelenen vatandaşlar, fotoğraflarını çeken gazetecilere, “Fotoğraf çekmeyin, ne yapmak istiyorsunuz, fotoğraflarımız kim bilir nerelere gidecek” diye tepki gösterirken, bazı vatandaşlar ise fotoğraf çekilmesinden çekinmeyerek, “korkuyorsanız neden geliyorsunuz sandık başına. Gazeteciler istediği gibi çeksin. Herkes iradesini göstersin” dedi.

Sandık başına giden bazı kadınlar ise oy kullanırken objektiflere sırtlarını döndü. Diyarbakır’da merkez Bağlar, Sur ve Kayapınar ilçelerinde oy kullanma oranının geçmiş seçimlere öğle saatlerinde düşük olduğu gözlendi. Diyarbakır’da PKK sempatizanlarının tehditlerinin önüne geçilmesi içinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bir polis helikopteri kentin üzerinde sürekli uçuş yapıp görüntü alırken, eylemlerin yoğunlukta yaşandığı semtlerde ise uzun namlulu silahlı polisler panzerler eşliğinde vatandaşların güvenlik içinde oy kullanmaları için tetikte bekledi. Kentin cadde ve sokaklarında yaya polisler sürekli devriye gezdi.

Güneydoğu ve Mersinde olaylar çıktı

BATMAN’DA GERGİNLİK

Batman’da kenar semtlerde polis, BDP’li sandık müşahitleri ile İHD gözlemcilerini okula almaması tartışmalara yol açtı. İHD Batman şubesi gözlemcilerinden Mehmet Şarif Battar, “Biz herhangi bir partinin temsilcisi değiliz. Sadece sandık başındaki durumu gözetleyeceğiz. Maalesef kapıda polis engeliyle karşılaştık” dedi.

Batman Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Tuğyıldız ve BDP Merkez İlçe Başkanı Şerif Çakır, sandık başlarında BDP’li sandık müşahitlerine izin verilmediğini iddia ederek, “Müşahitlerimizin çoğu okul dışında kaldı” dedi. Bu arada kentte oy kullanılan okulların önünde sıkı güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

SİİRT'TE KATILIM YÜKSEK

Siirt’te Fatih İlköğretim Okulu’nda bir sandık görevlisinin oy kullanmaya giden vatandaşlara oy kullanmamaları yönünde ikazda bulunması üzerine hakkında yasal işlem başlatıldı. Kentte okul önlerinde sıkı güvenlik önlemleri alınırken, kentte öğle saatlerinde referanduma katılım oranının yüzde 60’larda olduğu belirtildi.

GEYLANİ: OY KULLANILMAMASI SİSTEME EN GÜZEL CEVAPTIR

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Hakkari Belediye Başkanı BDP'li Fadıl Bedirhanoğlu ve İl Başkanı Orhan Koparan ile birlikte Hakkari Sağlık Meslek Lisesi’ni geldi.

Saat 07.00'den itibaren sadece 15 kişinin oy kullandığı okulda açıklamalarda bulunan Milletvekili Geylani, herkesin kendi demokratik hakkını kullanmasını isterken, Hakkarililer'in oy kullanmamasının da sisteme en güzel cevap olduğunu söyledi. Geylani, şöyle dedi:
“Bildiğim kadarıyla şu saate kadar bu okulda toplam 15 kişi oy kullandı. Bu da burada görevli olanların oylarıdır. Şuana kadar Hakkarililer, demokrasi hakkını kullanıp oy vermedi. Bu da sisteme en güzel cevaptır. 26 yıldır çatışmalı ortamın olduğu yerde özellikle Ramazan ayında insanların öldürülmesi hiçbir mantığa  sığmıyor. Biz diyoruz ki herkes kendi demokratik hakkını kullansın. İster ‘evet', ister ‘hayır', isterdse boykot etsin.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!