İlk sorgulanan çoban öğretmen

Güncelleme Tarihi:

İlk sorgulanan çoban öğretmen
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 00:00

KPSS’deki kopya iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada dün gözaltına alınan 2 kişi serbest bırakıldı. Soruları aldığı iddia edilen sözleşmeli öğretmen B.S. ifadesinde “Arkadaşım Berat ‘Sana bir sürprizim var’ dedi ve e-mail adresimi istedi, ancak sorular elime geçmedi” dedi.

KAMU Personel Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) kopya iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında dün ilk gözaltılar oldu. 10-11 Temmuz’da yapılan KPSS’den 5 gün önce e-mail yoluyla soruları aldığı iddia edilen B.S., Isparta’da gözaltına alındı. Ankara Adliyesi’nde soruşturma savcısı Şadan Sakınan’a ifade veren şüpheli serbest bırakıldı. B.S. savcılık ifadesinde yeni bir ismi gündeme taşıdı ve Berat isimli bir arkadaşının “Sana bir hediyem var” diyerek, soruları mailine gönderdiğini iddia etti:

‘Hediyem var’ dedi

“Benim ortaokuldan Berat isimli bir arkadaşım vardı. Beni cep telefonundan arayarak, ‘Sana bir sürpriz yapacağım, hediyem var’ dedi, e-mail adresimi istedi. Ben de verdim. Birkaç gün bekledim. Beni aramayınca Berat’ı aradım, ‘Bekle bugün göndereceğim’ dedi. Köyümüzde internet olmadığı için Yalvaç’ta kuyumculuk yapan Mustafa S.İ. isimli arkadaşımı telefonla arayarak şifremi verdim. Mailime girmesini istedim. O da mailime baktıktan sonra ‘Sana bir şey gelmiş’ dedi. Bir gün sonra ilçeye gittim. Oraya gittiğimde soruları alamadım çünkü Mustafa soruları silmişti. Soruları alarak sınava girmedim. Sorular karşılığında kimseye para vermedim. Ben geçen sınavda 79 almıştım, bu sınavda da 81 aldım.”
Gözaltına alınan Mustafa S.İ. ise “Baki yanıma geldi. Bilgisayarımdan flash diskine soruları kopyaladı. Ben öğrenci değilim. Babamın kuyumcu dükkanında çalışıyorum” ifadesini verdi.

Ücretli formülü

Öte yandan incelemelerin sürdüğü ÖSYM’de yetkililerin, eylüldeki sınavların bulunduğu bilgisayarların harddisklerinin yedeklerinin alınarak emniyete götürülmesine izin vermediği bildirildi. Öğretmen atamalarını erteleyen Bakanlık, soruşturmanın uzaması halinde oluşacak öğretmen açığını ücretli öğretmenlik uygulamasıyla gidermeyi planlıyor.

Matbaadan mı sızdırıldı

SAVCILIĞA sınav sorularının ÖSYM’den 5 ile 15 bin dolar arasında sızdırıldığı ihbarı geldi. Ancak savcılığın bu iddiayı doğrulayacak bir tespiti yok. Bir başka iddiaya göre ise sorular matbaadan sızdırıldı. Bu son sınavda soruların CD imaj halinde 5 Temmuz’da 11.00’de matbaaya gönderildiği, soruların sızdığı saatin aynı gün 14.22 olduğu iddia ediliyor. Bu durumda soruların bu 3 saat 22 dakikalık bölümde matbaadan sızdırıldığı öne sürülüyor.

Sınav iptal edilsin

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Genel Kurulu üyeleri, Kamu Personel Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) kopya iddialarının her geçen gün güçlenmesi üzerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’la bir görüşme yaptı. Üyeler, sınavın bu kadar tartışıldıktan sonra güvenilirliğini yitirdiğini, bu nedenle iptal edilmesinin doğru bir karar olacağını söyledi.

ÖSYM’de güvenlik açığı var

YÖK Denetleme Kurulu raporunda, ÖSYM’de birden fazla güvenlik açığı olduğu ve kurum çalışanlarının dışarıyla bağlantılarının sınavlar açısından güvenlik açığı oluşturduğu tespiti yapıldı. ÖSYM, yasal düzenlemeyle yeniden yapılandırılacak.

‘YÖK varsa biz yokuz’

KENDİLERİNE “Öğrenci Kolektifleri” adını veren bir grup, YÖK önünde protesto eylemi yaptı. Protokol girişinde toplanan grup, “YÖK’ü kapatıyoruz”, “YÖK varsa biz yokuz”, “Paralı üniversiteye hayır” yazılı dövizler taşıdı ve çeşitli sloganlar attı. 3 kişi, YÖK’ün protokol kapısını zincirle bağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!