Yılgınlığa düşen iyi asker olmaz

Güncelleme Tarihi:

Yılgınlığa düşen iyi asker olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 00:00

Genelkurmay Başkanlığı’ndan 30 Ağustos itibariyle emekliye ayrılacak olan Orgeneral İlker Başbuğ, görevini, Orgeneral Işık Koşaner’e dün törenle devrederken “Topluma, gerçekçi olmayan beklentiler verilmemeli” sözleriyle açılıma, “Tutuklamalar cezaya dönüşmesin, masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkına saygı gösterilsin” sözleriyle Ergenekon’a gönderme yaptı.

GENELKURMAY'DA DEVİR TESLİM



Başbuğ, özetle şu mesajları verdi: “Mücadele, askerliğin en önemli karakteristik özelliğidir. Çabuk yılgınlığa düşenden iyi asker olmaz. Askerin başarı için zorlukları göğüslemesi kaçınılmaz. Bu bağlamda TSK’nın mayası çok güçlü, oturmuş bir kurumsal yapısı var. Türk askerinin mizacında, umutsuzluğa asla ve asla yer yok.

Bedel ödenir

Terör karşısında boyun eğemeyiz, mücadelemize karalılıkla devam etmeliyiz. Terör ve terörizm, hoş görülemez, görmezden gelinemez. 30 yıllık sürede çok acı kayıplar yaşadık. Ancak devletler ve milletler, gereken durumlarda bedel ödemeye de hazır olmalı. 1999’da darbe yemesine rağmen örgüt neden bitirilemedi; haklı bir soru. Devlet olarak örgütün bitirilmesi için gerekli üç şeyi önleyemedik. Örgütün ihiyaç duyuduğu insan kaynağı, yani katılımlar, finans yani para ve üçüncüsü ise kendisi için sınır ötesinde güvenli bölgeler.

İç güvenlik harekatının zaman zaman bu zorlu mücadele ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. TSK’nın veremeyeceği hiçbir hesap yok. Önemli olan bu tip olaylarda ‘ihmal, suç unsuru var mı’ sorularına cevap aranması. Düşündürücü olan ülke güvenliğinden sorumlu olan ordusundan önce art niyetli haberlere ve kişilere inanmayı tercih eden insanların Türkiye’de varoluşu. Yapılan hataların gündeme taşınmasından rahatsızlık duymayız.

Bu süreçte zaman zaman ‘medya TSK’nın yanında mı karşısında mı’ sorusunu aklımızdan geçirmek bizim için acı bir deneyim. TSK’ya karşı asimetrik, psikolojik harekat yürütüldüğünü ifade etmiştim. TSK, kendisine karşı yürütülen bu psikolojik harekatta zorlanmıştır, bu bir gerçektir. Çünkü ortada büyük bir eşitsizlik söz konusu. Psikolojik harekatın en önemli aracı medya. TSK’nın kendine bağlı medyası yok. Silahlı Kuvvetler bütün faaliyetlerini yasalar çerçevesinde yürütmek zorunda.

Halkımız sağduyulu

Karşı tarafın maalesef ne yasalara, ne etik kurallara uyma zorunluluğu var. Kuralları olmayan bir dünyada mücadele etmek kuşkusuz zor. Asimetrik saldırıların asıl amacı Türk halkının TSK’ya duyduğu güveni zedelemek ve ordunun itibarına zarar vermek. Ancak, sağduyulu Türk halkı gerçekleri görmeye başladı.

Zor bir dönemde Genelkurmay Başkanlığı yaptım. Ama, hukuk içinde, başkalarının bizden yapmamızı istediği şeyleri değil, doğru olduğuna inandığımız şeyleri yaparak görevimi tamamlıyorum. TSK yaşamakta olduğu bu süreçten güçlü çıkar. Fırtınalı denizde gemisini en az hasarla karaya yanaştıran kaptanların tarihi başka, gemisini terkedenlerin tarihi başka yazılır.

Koşaner’den mesajlar
/images/100/0x0/55ea7fe0f018fbb8f883fb0a


Görevi devralan Orgeneral Işık Koşaner, yapılan her iyileştirmenin, örgüt sayesinde kazanılmış hak olarak algılanmasından yakındı. Koşaner, “TSK, suçlama ve iftiralara rağmen mücadeleyi sonuna kadar sürdürecektir” dedi. Koşaner, törendeki konuşmasında özetle şunları söyledi: “Son yıllarda TSK, açık ve planlı bir asimetrik psikolojik harekat ile karşı karşıya. Onur, şeref, haysiyet, vatan, millet ve bayrak sevgisi gibi duygularla yoğrulmuş insanlara karşı, bu duyguların değerini düşünmeyen kişi ve çevrelerin hukuk dışı ve maksatlı söz, yazı ve davranışları TSK’yı ziyadesiyle üzüyor.

TSK ve bazı personeline yöneltilen, birçoğu doğruluğu henüz ispatlanamamış ve yargı sürecinde olan iddialar, belli merkezlerce kamuoyuna birer gerçekmiş gibi sunuluyor ve bunda da başarılı olunduğu görülüyor. Bu saldırılar karşısında, itidalle hukuk çerçevesinde kalmaya çalışan TSK, yargıya müdahale olarak değerlendirilmemek için sınırlı şekilde ve daha dikkatle hareket etmek mecburiyetinde kaldı. Bazı soruşturmalarda gizlilik kuralına uyulmayarak basına sızdırılıp kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine fırsat yaratıldı.

Suç işleyen barınamaz

TSK, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine aykırı davranışlarda bulunan personelini, dayanaksız iddialara göre değil ancak, eylemleri doğrulanırsa barındırmaz. TSK, demokratik, laik, sosyal hukuk devletine, Cumhuriyetin kazanımlarına, Atatürk ilke ve devrimlerine ayak uyduramayan personeline karşı da gerekli hassasiyeti gösterecek. Suç işleyene hak ettiği cezayı vermek veya suçluyu yetkili yargı mercilerinin karşısına çıkarmak öncelikle TSK komuta kademesinin görev ve sorumluluğudur.

Ağlatan veda ve alkış tufanı

BAŞBUĞ, konuşmasının son bölümünde eşine ve çocuklarına teşekkür ederken duygulu anlar yaşadı. Sesi titreyen ve bir süre konuşamayan Başbuğ’u bu duygulu anında konuklar yalnız bırakmadı. Başbuğ bir süre susup, gözyaşlarının akmasına engel olmaya çalışırken, konuklar da bu sırada adeta alkış tufanı yarattı.

Gül ve Erdoğan törende
/images/100/0x0/55ea7fe0f018fbb8f883fb0c


İKİ yıldır Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral İlker Başbuğ, bu görevi, Orgeneral Işık Koşanar’e devretti. Genelkurmay karargahında düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi, Başbakan Tayyip Erdoğan da hazır bulundu.

Uzun sohbet

TÖRENDEN sonra verilen resepsiyonda Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, yaklaşık bir saat baş başa sohbet ettiler. Koşaner, tebrikleri kabul ederken, selefi Başbuğ’a silah arkadaşları “Hayırlı olsun” dediler.

Iğsız ve Işık katılmadı

DEVİR-teslim töreni ve resepsiyona, Kara Kuvvetleri Komutanı olması engellenerek 1. Ordu Komutanlığı’ndan emekli edilen Orgeneral Hasan Iğsız ile kendisine teklif edilen Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı reddederek emekli olan Orgeneral Atilla Işık katılmadılar. Davetli olduğu halde resepsiyona katılmayan bir başka isim de Korgeneral Nejat Bek oldu.

TSK yıpratılmamalı

Orgeneral İlker Başbuğ, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye veda ziyaretinde bulundu. Bu ziyaretle, ilk kez bir Genelkurmay Başkanı ana muhalefet partisi liderinin dışındaki bir partiye veda ziyaretinde bulunmuş oldu. Görüşmede, Bahçeli, Türkiye’nin beka sorunu yaşadığı ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yönündeki görüşlerini tekrarlayarak, TSK’ya yönelik yıpratma çabalarından duyduğu rahatsızlığı da paylaştı.

4 komutana madalya

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’a Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Şeref Madalyası, 2’nci Ordu Komutanı Korgeneral Servet Yörük ile 3’üncü Ordu Komutanı Korgeneral Yalçın Ataman’a TSK Üstün Hizmet Madalyası taktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!