Hürriyet öncülük etti

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet öncülük etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2010 00:00

Hürriyet’in Pakistan için başlattığı “Kardeşlik Mahallesi” kampanyası devam ederken, bağışlar yoluyla alınan Mevlana Evleri’nin 195’i, dün TIR’larla Pakistan’a doğru yola çıktı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kampanya dolayısıyla Hürriyet’e teşekkür ederek, “Umarım herkese örnek olur” dedi. Çiçek, törende yaptığı konuşmada, bu tür çabaların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirterek, şunları söyledi:

Örnek tavır

“Böylesine her türlü takdirin üzerinde insani bir çabayı ortaya koyan bu işe katkı veren bütün yardımsever vatandaşlarımıza, ama öncelikle bu kampanyaları kamuoyuna duyurmakta öncü rolü oynayan ve hakikaten her türlü takdirin üzerinde örnek bir tavır sergileyen Hürriyet Gazetesi’ne, çalışanlarına, yöneticilerine, Türk Kızılayı’na, Afet İşleri Başkanlığımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Umut ediyorum bu çabalar vatandaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, siyasi partilerimiz ve hepimiz için örnek teşkil eder.

55 araç yolda

Bugün yola çıkacak olan 55 araçtan oluşan konvoyumuzun, sağlıkla bir an evvel Pakistan’a ulaşmasını temenni ediyorum. Bu üzücü olay 2 Ağustos’ta meydana geldiğinde hükümet olarak ilk olarak 10 milyon dolarlık bir katkı vermeye çalıştık. Sonra 10 kargo uçağı ile acil ihtiyaç maddelerini gönderdik iki sahra hastanesi 42 kişilik sağlık ekibiyle birlikte faaliyete geçti. Cuma günü bir sahra hastanesi daha gönderiyoruz. Sivil toplum örgütleri ayrı kampanya yürütüyor. Bu yardımları kalıcı eserlere dönüştürmeyi istiyoruz.

Bu bizim tarihi borcumuz ve sorumluluğumuzdur. Çünkü Pakistan halkı bizim kadim dostumuzdur. O nedenle herkesi bu kampanyaya katılmaya davet ediyorum.”

Pakistan Büyükelçisi Tarık Azizuddin, Türk medyasının büyük bir iş başararak Pakistan’daki felaketin boyutlarını Türk insanına taşımayı başardığını bildirdi. Azizuddin, “Kızılay ve Doğan Grubunu temsilen Hürriyet gazetesinin yaptığı bu ortak çalışma Pakistan halkına, Türk kardeşlerinin sevgi ve muhabbetinin en büyük göstergesi olacak. Bu yapılan yardımlardan dolayı minnettarlığımı belirtmek istiyorum” dedi.

651 ev var

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Hürriyet Gazetesi’nin organize ettiği Türkiye’de ciddi ses getiren bir kampanyanın karayoluyla ilk ayağını başlattıklarını söyledi. Küçükali, “Kardeşlik Mahallesi kuruluyor, sokak araları temizleniyor, bugün ev sahiplerini yerleştiriyoruz. TIR’ların içinde 195’i Hürriyet’in Mevlana evi olmak üzere 651 ev var. Çeşitli gıda malzemeleri var. ” dedi.

Kardeşlerin yardım eli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yüzyılın sel felaketiyle boğuşan Pakistan’ın Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile telefon görüşmesi yaptı. Gül, dün Zerdari ile görüşmesinde ilave olarak neler yapılabileceğini sordu ve sel felaketinde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Zerdari de Türk halkının ve devletinin Pakistan halkına kardeşçe uzattığı yardım eli için teşekkür ederek, bu yardımların devam ettirilmesini şükranla karşılayacaklarını belirtti.

120 Pakistanlı yeni evlerinde

SEL felaketi yüzünden milyonlarca kişinin evsiz kaldığı Pakistan’da yaralar dünyanın her yerinden gönderilen yardımlarla sarılıyor. Hürriyet’in Pakistan için başlattığı Kardeşlik Mahallesi kampanyası da sürüyor. Kampanya kapsamında toplanan paralarla alınan ilk 30 ev, Pakistan’a ulaştı ve evler Nowshera Eyaleti’ne bağlı Pirsaba Kenti’ne kuruldu. Bu evlere, sel felaketinde evsiz kalan 120 Pakistanlı yerleştirildi. Pakistan Başbakan Danışmanı Muhammed Sanjrani çalışmaları yerinde inceledi ve Kızılay yetkililerinden bilgi aldı.

4 dakikada kuruluyor 4 kişi barınıyor

2007’de inşa edilen bu evlere, 2007, UNESCO tarafından Mevlana yılı olarak adlandırıldığından, aynı ad verildi. Afetzedelerin 6 ay ila 5 yıl arasında (orta vadeli) kalması öngörülen Mevlana Evleri, doğa koşullarından etkilenmeyen polipropilen yüzde 100 dönüşümlü, doğa dostu pet sandviç panelden üretiliyor. Mevlana Evleri, çelik afet evlerine göre daha ekonomik ve çok daha kısa sürede kuruluyor. 4 kişinin 4 dakika kurabildiği bu evlerde, 4 kişi barınabiliyor.

Törenle uğurladık

PAKİSTAN’daki selzedeler için Hürriyet Gazetesi’nin başlattığı “Kardeşlik Mahallesi Kampanyası” kapsamında gönderilecek olan Mevlana evleriyle, yardım malzemelerini taşıyan 55 TIR’lık konvoy dün Ankara Akyüz TIR Parkı’ndan törenle uğurlandı. Törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Tarık Azizuddin, Türkiye Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Burhan Kayatürk, Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir katıldı.

2.7 milyon TL’ye ulaştık

HÜRRİYET’in Pakistan için başlattığı “Hürriyet Kardeşlik Mahallesi”ne yapılan bağış miktarı 2 milyon 700 bin 178 TL’ye yükseldi. Bu para ile 771 Mevlana evi alınabilecek. Kardeşlik Mahallesi için Nasa İnşaat Taah. ve Tic. A.Ş 100 bin TL bağışlarken, Borusan Holding 50 bin TL, Pehlivanoğlu San. Tic. A.Ş. 30 bin TL, Pak Holding 21 bin TL, ismini vermek istemeyen bir bağışçı 35 bin TL bağışta bulundu. TIR’ların uğurlandığı törende işadamı Vehbi Bilgin, 14 Mevlana Evi bağışladı. Bilgin, bunun karşılığı olan çeki de Devlet Bakanı Cemil Çiçek’e verdi.

Hürriyet öncülük etti
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!