Bergama'daki altın madeninde sığınak

Güncelleme Tarihi:

Bergamadaki altın madeninde sığınak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2010 15:06

KOZA Altın İşletmeleri'ne ait Bergama Ovacık Altın Madeni'nde yerin 220 metre altına bulunan sığınak, bir facia anında işçilerin hayatının kurtulmasını sağlayacak.

Şili'de çöken madende mahsur kalan 33 madencinin 17 gün sonra gönderdikleri mesajla hayatta olduklarının belirlenmesi ve ancak dört ay sonra yer yüzüne çıkarılabilecekleri gündeme otururken, İzmir'in Bergama İlçesi'nde altın madeninde yeraltı sığınağı bulunduğu hatırlatıldı.
Göçük, patlama ve yangından etkilenmeyen sağlam malzemeden yapılan ‘Sığınma İstasyonu’ maden enerjisi ve havası kesildikten sonra 20 kişinin 55 saat boyunca yaşamlarını sürdürebilmelerine imkan sağlıyor. İstasyonda oksijen tüpleri ve maskelerin yanı sıra karbondioksit ve karbonmonoksiti temizleyen filtreler bulunuyor. Ayrıca acil durumlarda kazazede madencilerin dışarıyla haberleşmesini sağlayan telefon ve telsiz de kullanıma hazır şekilde bekletiliyor. Yine filtreler yardımıyla içerideki nem oranı nefes alınabilir düzeyde tutuluyor ve ortam sıcaklığını vücut için normal seviye sayılan 30 derecede tutacak klima aralıksız çalışıyor.

Kazazedelere yetecek kadar içme suyu hazır bulundurulurken ilk yardım setleri, sedye ve göz yıkama ünitesi istasyondaki standart ekipmanlar arasında yer alıyor. Kimyasal arıtma yapan bir de seyyar tuvalet bulunuyor. İstasyon, madenin tehlikeli bölgelerine rahatlıkla taşınabiliyor.

Çalıştıkları madende sığınma istasyonunun bulunmasının kendilerini güvende hissettirdiğini belirten Koza Yeraltı Eğitim Formeni Hüseyin Batmaz, tüm çalışanlara istasyonun kullanımı konusunda eğitim verildiğini söyledi. Batmaz, “Şili'deki kazada işçiler bu istasyon sayesinde kurtuldu. Her maden bunu kullanmalı. Bu sistemler madenlerde bulunduğu sürece ölümler azalır” dedi.

Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, kendileri için işçilerin güvenliğinin herşeyden önemli olduğunu söyledi. Öğüt, “İşçilerimiz yeraltına nasıl giriyorsa öyle çıkmasını istiyoruz. Bunun için her türlü önlemi alıyoruz. Sığınma istasyonlarımızı isteyen herkes ziyaret edip görebilir. İsteyen maden işletmelerine iş güvenliği konusunda yaptığımız uygulamaları hakkında eğitim vermeye hazırız” diye konuştu.

Koza Altın İşletmeleri İş Güvenliği Koordinatörü A sınıfı Güvenlik Uzmanı Raif Kavran da sığınma istasyonlarının yeraltında mahsur kalan işçilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için tek imkan olduğunu belirterek, “Bu nedenle ülkemizde yasal mevzuatlarda yer altı maden ocaklarında sığınma istasyonlarının gerekliliği kaçınılmazdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!