Uzlaşmazları uzlaştıran kurum

Güncelleme Tarihi:

Uzlaşmazları uzlaştıran kurum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2010 00:00

Bağımsız ve muhafazakâr bir düşünce kuruluşu Ekopolitik. Aydınların, gençlerin önyargısız dünya görüşü kazanmasını hedefliyor.

Kürt ve Türk milliyetçiliğinin en uzlaşmaz isimlerini buluşturuyor. Kâh Öcalan’ın talimatıyla teslim olan Seydi Fırat ile Avrupa Türk İslam Konfederasyonu Onursal Başkanı Musa Serdar Çelebi’yi bir araya getiriyor, kâh Türk Ocakları’nın ağabeyi Cezmi Bayram ile BDP’li Gültan Kışanak’ı... Ekopolitik’i Genel Koordinatör Tarık Çelenk’ten dinledik...

BAĞIMSIZ, muhafazakâr düşünce kuruluşu Ekopolitik, Kürt ve Türk milliyetçiliğinin en uzlaşmaz isimlerini bir araya getiriyor, ortak dil oluşturuyor. Öcalan’ın talimatıyla teslim olan Seydi Fırat ile Avrupa Türk İslam Konfederasyonu Onursal Başkanı Musa Serdar Çelebi’yi buluşturuyor, Türk Ocakları’nın büyük ağabeyi Cezmi Bayram ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak’ın katıldığı toplantılar düzenliyor. Fahri danışmanları Prof. Vamık Volkan ile Murat Belge.

Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Derneği Ekopolitik, bağımsız bir düşünce kuruluşu. Genel Koordinatör Tarık Çelenk, günümüzde think tank’lerin lobicilik için ya da sipariş edilen fikirlerin içini doldurmak amacıyla kurulduğunu söylüyor: “Bizim anladığımız think tank’ler, ülkenin ve insanlığın refahına yönelik öngörü üreten projeksiyonlar sunabilecek kurumlardır.”

Geleceğin Ahmet Davutoğlu’ları için

Ekopolitik, hangi ideolojiden olursa olsun, aydınların, gençlerin ve akademik çevrelerin önyargısız dünya görüşü kazanmasını hedefliyor. “En azından biz, inanç ve değer yargılarımızı değiştirmeden ortak bir pencereden dünyayı ve Türkiye’yi görmeyi başardık” diyor Tarık Çelenk ve Ekopolitik’in hedeflerini sıralıyor: Teknokrat, işletmeci, işadamı ama herhangi bir politik harekete, cemaate adapte olmamış, 45 yaşını geçmemiş, sağ gelenekten gelen muhafazakârlarla yola çıktık. Ben de muhafazakârım. 2005’te kurulduğumuzda, 28 Şubat’ta mağdur olan öğrencileri tabanımıza kattık. Şimdi başı açık, kapalı, mezhep ayırımı yapmadan aldığımız 50 öğrencimiz var. İlk iki yıl, psikiyatr yardımıyla seçtik öğrencileri. Analitik beyne sahip, sentez yapısı yüksek, soyut düşünen, ahlak değerleri bulunan ve insani ilişkilerde iyi olanları tercih ettik. Son yıllarda kendi ağımızı kurduk. Ekopolitik’i destekleyen arkadaşlarımız, ‘Gençler, geleceğin
Ahmet Davutoğlu’ları olsun’ dediler.

Davutoğlu’nun hatası sevabı vardır, ama dost düşman herkes kabul etmelidir ki, Türk dış politikasına model koydu. Kendisini çocukluğundan beri tanırım. Anadolu’dan geldi, Anglosakson eğitim aldı. Müthiş bir yetenek.

Türkiye iç yapısını dış politikasına uygun geliştirmek zorunda. Ortadoğu’da yaşayan 30 milyon Kürt’ün hamiliğine soyunacaksak, iç yapımızı buna göre düzenlemek zorundayız. Kürt sorunuyla ilgili Türkiye’nin Büyük Çatısı Ortak Aidiyet: Mezkûr Meçhul Mesele yani Gizlenen Meşhur Mesele projesininin 15’inci toplantısını yaptık.

BDP ile Türk Ocağı bir arada

İlk toplantımız, 2009’da Mersin’de, hükümetin Kürt açılımından 10 ay önce oldu. Prof. Vamık Volkan’ın danışmanlığında Kürt ve Türklerin gerçek temsilcilerini gerçek yüzleriyle konuşturmayı hedefledik. Aydınları bir araya getirdik, ortak bir dil kazandık, ahbaplıklar oluştu. Mesela MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş ile Öcalan’ın talimatıyla teslim olan ve Habur’da grubu teslim eden Seydi Fırat. Avrupa Türk İslam Konfederasyonu Onursal Başkanı Musa Serdar Çelebi ile Murat Belge, Türk Ocakları’nın büyük ağabeyi Cezmi Bayram, İslami değerleri öne çıkan Kürt Aydın Altan Tan. Kürt edebiyatçı Halit Yalçın... 12 temel grubumuz var. BDP Milletvekili Gültan Kışanak da vardı ama partisine eşbaşkan seçilince yerine Seydi Fırat geldi. İkinici toplantımızdaki yemeğe İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katıldı. Hatip Dicle, Şerafettin Elçi, Cengiz Çandar, eski Özel Kuvvetler’den Mete Yarar, Kemalist hassasiyeti çok iyi ifada eden Uygar Aktan, Feroz Ahmad, Ruşen Çakır çok güzel tartıştı. Üç hafta önce Hakkâri’ye gittik. Cevat Öneş, Muhsin Kızılkaya, Cezmi Bayram da vardı.

Üniversitelerde ABD bölümü açılsın

İLK projemiz, Amerikan kimliğini anlamakla ilgiliydi. ABD kimliğinin oluşumu, devletin hegomonik yapısının arka planı, kapitalizmin gelişmesinde Masonik ağın anayapısı. Fransa’da Kürt Enstitüsü var ama bizim üniversitelerimizde ABD bölümü yok. ABD’nin bilimsel ve akademik manada anlaşılması lazım.
İkinci projemiz, 2006’da dünyadaki sivil toplum kuruluşlarının nasıl çalıştığıyla ilgiliydi. Dünyadaki yeşil, kırmızı, turuncu devrimler nasıl örgütleniyor, STK’lar nasıl devreye giriyordu?
Üçüncü projemiz de Musul Vilayeti projesi. Londra-Ankara Antlaşması ve Lozan’ın boşluğu ile Musul’daki sosyolojik yapı.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!