Bu tabloyu incelemeden sokağa çıkmayın

Güncelleme Tarihi:

Bu tabloyu incelemeden sokağa çıkmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2010 10:49

Tahmin edilen sıcaklığa göre değil, sıcaklık ve neme bağlı olarak hissedilen sıcaklığın dikkate alınarak dışarı çıkılması öneriliyor. Nem ile birlikte ölçülen sıcaklıklar çok daha yüksek hissediliyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Adem Taşçı, hava sıcaklıkları her ne kadar ölçülen sıcaklıklar olsa da, canlıların bunu aynı oranda algılamasının belli atmosferik koşullara bağlı olduğunu söyledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hava sıcaklıklarının, meteorolojik rasat parklarında bulunan yerden 2 metre yükseklikteki kapalı siperler içinde ölçüldüğünü ifade eden Taşçı, “Diğer bir değişle yazılı ve görsel basında belirtilen hava sıcaklıkları, gölgede ölçülen hava sıcaklıklarıdır.

Bu nedenle vatandaşların sokağa çıkmadan önce ölçülen hava sıcaklığından daha çok, hissedilecek hava sıcaklıklarına dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.

Hissedilen hava sıcaklığı kavramının, sıcaklık ve havanın bağıl nemi arasında geliştirilen bir tabloyla yorumlandığını dile getiren Taşçı, şunları kaydetti:
“Örneğin bugünlerde birçok ilimizde hava sıcaklıkları 38-40 derece civarında olmasına karşılık, bu iller aynı oranda hissedilen sıcaklıkları yaşamazlar. Bunun nedeni de farklı nem değerlerine sahip olmalarıdır. Bunu bir örnekle anlatmak gerekirse hava sıcaklığı 33 derece olan bir yerleşim yerinde bağıl nem yüzde 65-70 civarında ise hissedilen hava sıcaklığı 42-45 derece dolayında olacaktır. Bunun tersi de geçerlidir.”

SICAKLARIN YAŞAMA ETKİSİ

Bu arada uzmanlar, hissedilen sıcaklıkların, derecelerine göre insan vücudunda farklı etkilerinin ortaya çıktığı belirterek, dikkatli olunmasın istiyor.
Verilen bilgiye göre, hissedilen sıcaklık dereceleri ve vücut üzerindeki etkileri şöyle:

“27-32 derece arası: Sıcak. Fiziksel etkinliğe ve etkilenme süresine bağlı olarak oluşan termal stresten dolayı halsizlik, sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde bir çok rahatsızlık meydana gelebilir.

33-41 derece arası: Çok sıcak. Fiziksel etkinliğe ve etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres ile birlikte ısı çarpması, ısı krampları ve ısı yorgunlukları oluşabilir.

42-54 derece arası: Tehlikeli sıcak. Güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği meydana gelebilir.

55 derece ve üzeri: Tehlikeli sıcak. Isı veya güneş çarpması tehlikesi oluşur. Termal şok, an meselesidir.

TABLONUN BÜYÜK HALİ İÇİN TIKLAYIN


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!