70 milyon kiÅŸinin bilgilerini ele geçirdiler

Güncelleme Tarihi:

70 milyon kişinin bilgilerini ele geçirdiler
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 27, 2010 11:27

Türkiye’de 7 ilde operasyon yapıldı. 70 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait adres, telefon ve kimlik bilgilerinin yer aldığı listeler ele geçirildi. Çetenin, bu bilgiler doğrultusunda hazırladıkları 'Adres programı', 'Telefon sorgu' programlarını sattıkları tespit edildi.

Haberin Devamı

EMNİYETTEN BÖYLE ÇIKARILDILAR / WEB TV

Kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarına girerek Türkiye'deki 70 milyon vatandaşın adres, kimlik ve telefon bilgilerini ele geçirdiği öne sürülen 15 kişi gözaltına alındı.

BÄ°LGÄ°LERÄ° PARA KARÅžILIÄžI SATIYORLARDI

Ä°stanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; E.K isimli kiÅŸinin liderliÄŸinde kurulan ÅŸebekenin resmi ve yarı resmi kurumların alt yapılarında bulunan kimlik bilgisi, telefon ve adres bilgilerini bu kurumların sistemlerine hukuka aykırı olarak eriÅŸtikleri belirtildi. Ele geçirilen bu bilgiler ile içerisinde yaklaşık 70 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait kimlik adres ve sabt telefon bilgilerinin bulunduÄŸu bir data bankası hazırlandığı ifade edildi. Şüphelilerin ayrıca oluÅŸturulan bu data bankasından sorgu yapabilmek için 'Adres programı' ve ' Telefon sorgu' adı verilen programları yazdıkları ve bu programları bazı hukuk bürolarına para karşılığı sattıkları iddia edildi.Â

Yaklaşık 8 ay süren çalışmaların ardından operasyon kararı alan Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri 24 Temmuz günü İstanbul, Mersin, Antalya, Muğla ve Kayseri'nin de aralarında bulunduğu 7 ilde eş zamanlı baskınlar düzenleyerek 15 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin sattıkları bilgiler karşılığında 3 milyon liralık gelir elde ettiği ifade edildi. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 16 harddisk, 11 laptop, 16 telefon, 20 flash bellek, 82 CD-DVD ve 15 adet hukuk bürolarına satışı yapılan 'Adres programı' ve 'telefon sorgu programı' isimli programlara ait satış sözleşmeleri ele geçirildi. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre hukuk bürolarının yaptığı sözleşmeler Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Adalet Bakanlığı'ndaki incelemelerin ardından hukuk bürolarına dava açılıp açılmayacağı belirlenecek. Emniyette sorgusu tamamlanan 15 şüpheli Şişli Adliyesi'ne sevk edildi.

 

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!