İnegöl’de öfke

Güncelleme Tarihi:

İnegöl’de öfke
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2010 02:21

BURSA'nın İnegöl İlçesi'nde dün gece Doğu kökenli minibüs şoförü ile kahvede oturan gençler arasındaki alacak- verecek kavgasıyla başlayan, karakol, belediye binası, banka şubelerinin taşlanmasına, araçların yakılmasına kadar varan olaylar, sabah saatlerine kadar sürdü, 39 kişi gözaltına alındı, 21'i polis 30 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

İNEGÖL SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ / Foto Galeri

İNEGÖL'DE GERGİN GECE / WEB TV

Savaş alanına dönen İnegöl'e gelen Bursa Valisi Şahabettin Harput, “Aklın ve mantığın bir kenara bırakılıp, duygusallığın öne çıkmasıyla böyle bir olay yaşandı. Üzücü olan, yanlış anlamadan kaynaklanan bir olayın, grup çatışmasının, bölgesel bir çatışma olayına döndürülmeye çalışılması. Olayın öncülerinin aşırı alkollü olup şuursuzca eylem yapma istemeleri sonucu polisler de yaralandı” dedi. Bursa'dan ilçeye takviye polis ekibi sevk edildi.

İddiaya göre, Orhaniye Mahallesi'nde oturan bir genç, dün saat 18.00 sıralarında arkadaşı olan Doğu kökenli bir minibüs sürücüsünden alacağını istedi. Çıkan tartışma kavgaya dönüşürken, minibüs şoförü, borçlu olduğu kişi ve arkadaşları tarafından dövüldü.

Haberin Devamı

KAHVEDE TEKRAR KARŞILAŞTILAR

Bunu kabullenemeyen minibüs sürücüsü, bir süre sonra kardeşlerini ve akrabalarını yanına alarak, minibüsüyle kavganın meydana gildiği yere tekrar geldi ve aradıkları gençlerle kahvede karşılaştı. Çıkan arbedede Doğu kökenli minibüs sürücüsünün yakınları Ş.S. (22), M.S. (31), M.Ş.S. (23), B.S. (19) ve H.S. (36), karşı gruptan Selahattin Orhan (26), Metin Bayram (36), Şaban Demir (47), Yunus Uyan (39), Eran Vurgun (38) ve İdris Bakır'ı (54) bıçakla ve sopalarla yaraladı. 5 şüpheli minibüsle kaçarken, yaralı 6 kişi ise İnegöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

5 ŞÜPHELİ YAKALANDI

Olayı öğrenen yaralıların yakınları hastaneye koştu. Onlarca kişi hastanede yakınlarının durumuyla ilgili bilgi almak için ortalığı birbirine katarken, bazıları sinir krizi geçirdi. Kaçan 5 şüpheli ise ihbar üzerine harekete geçen polisler tarafından kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı.

KONSERDEN ÇIKAN ALKOLLÜ İZLEYİCİLER

Şüphelilerin yakalandığını öğrenen yaralı 6 kişinin akrabaları ve arkadaşları, Merkez karakolu'nun önünde toplanmaya başladı. Bu sırada İnegöl Kültürpark'ta şarkıcı Emel Sayın'ın devam eden halk konserinden ayrılan ve bazıları alkollü olan bir grup genç de karakol önündeki kalabalığa katılıp, yaşanan gerginliği tırmandırmaya başladı. Karakolun önünde toplanmaya devam eden kalabalık, şüphelilerin kendilerine verilmesini istedi. Dakikalar geçtikçe alkollü gençler, saat 21.30 sıralarından itibaren ‘Kahrolsun PKK’, ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘Burası İnegöl buradan çıkış yok’ sloganları eşliğinde karakola taş atmaya başladı. Birbirlerini galeyana getiren gençler daha sonra karakolun önündeki biri panzer 7 polis aracını devirip ateşe verdi.

Haberin Devamı

Kısa sürede sayıları 2 bine ulaşan öfkeli kalabalık, polislerin otomatik silahlarla havaya ateş açıp ‘Dağılın’ uyarılarına rağmen, taşkınlarını sürdürüp, bazı işyerleri ve banka şubelerinin camlarını da kırıp, güvenlik kameralarını kullanılamaz hale getirdiler.

YOLU KESTİLER

Kalabalık daha sonra Belediyeye yönelip burada park halinde olan bazı sivil araçlarla, Zabıta Müdürlüğü'ne ait 2 araç ve 1 ambulansa da hasar verdi. Olayların giderek büyümesi üzerine, 162 bin nüfuslu ilçedeki polis gücü yetersiz kaldı ve Bursa'dan takviye birlikler istendi. İlçe merkezindeki gerginlik devam ederken, diğer taraftan sayıları bine yaklaşan Doğu kökenliler de İnegöl'ün Bursa ve Eskişehir ile ulaşımını sağlayan karayolunu, takviye gelmesini önlemek için ulaşıma kapattı. Saatlerce süren bu eylem sonucu karayolunu ulaşıma açmayan kalabalık, Bursa'dan gelen takviye ekibin ilçeye girişini engelledi.

Haberin Devamı

VALİ İLÇEDE, JANDARMADAN TAKVİYE

Saat 01.00 sıralarında, İnegöl'e gelen Bursa Valisi Şehabettin Harput, 21 polisin de yaralandığı, ilçenin savaş alanına döndmesine neden olan gelişmeler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Vali Harput, olayların önüne geçilememesi sonucu, Bursa İl Jandarma Komutanlığı'ndan takviye ekip istedi. Olayların yatışmaya başladığı sırada, kontrolün tamamen ele alınması için saat 03.30 sıralarında da ilçeye 100 kişilik jandarma ekibi geldi. Polis ve jandarma ekipleri yolda kalan araçların geçişine ise Yenişehir karayolu üzerinden izin verdi.

Gelen jandarma ekibi Merkez Karakolu önünde etten duvar oluşturdu. Burada bekleyen kalabalık, bu kez olaylar sırasında gözaltına alınan 2 arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.
Saat 05.00 sıralarında, kalabalıkların dağılmasıyla olaylara tamamen hakim olan güvenlik güçleri, İnegöl'ün karayolunu da trafiğe açtı. Yakılan ve devrilen araçlar da çekicilerle otoparklara taşındı. Merkez Karakolu'nun kırılan camları da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte değiştirildi.

Haberin Devamı

VALİ HARPUT: OLAY BÖLGESEL ÇATIŞMAYA ÇEKİLMEK İSTENDİ

Vali Harput, olayların dinmesinden yaptığı basın açıklamasında olayların yanlış anlamadan kaynaklandığı belirtip, şunları söyledi:
“Aklın ve mantığın bir kenara bırakılıp, duygusallığın öne çıkmasıyla böyle bir olay yaşandı. Üzücü olan yanlış anlamadan kaynaklanan bir olayın, grup çatışmasının, bölgesel bir çatışma olayına döndürülmeye çalışılması. Olayın öncülerinin aşırı alkollü olup şuursuzca eylem yapma istemeleri sonucu polis memurları da yaralandı. Şu an için olaylarla ilgili 7 kişi gözaltında ama bunun hesabını soracağız. Olaylara karışanları tek tek evlerinden alıp hesabını soracağız.”

Haberin Devamı

39 GÖZALTI, 2 YARALININ DURUMU AĞIR

Olaylarda geceden sabahın ilk saatlerine kadar gözaltına alınan 5'i bıçaklama olayına karışan minibüs sürücüsünün yakını, diğerleri olay çıkaran göstericiler olmak üzere 39 kişi, sabaha karşı polis tarafından ayrı gruplar halinde Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Sabah saatlerinde ise polisler olaylara karıştıklarını tespit ettiği bazı kişileri aramaya başladı. Polisin araştırmasının sürdüğü ve gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

Bu arada olayda yaralanan 21 polisin İnegöl Devlet Hastanesi'ndeki tedavilerinin ardından bu sabah taburcu edildiği, gece bıçak ve sopalarla yaralanan ve tedavileri süren 6 kişiden 2'sinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Öte yandan Ankara'da olayla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Müsammaha yok. Hiçbir yerde bu tür istismarlara, provokasyonlara müsade etmeyeceğiz. İlçeye müfettiş gönderiyoruz. Soruşturma sonuna kadar Polis ve jandarmadaki tüm izinleri de kaldırdık” dedi.

Bursa Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya'nın Ankara'ya atanması nedeniyle bu görev vekaletle yürütülürken, Kaymakam ve İlçe Emniyet Müdürü'nün ise yıllık izinde olduğu, olaylar üzerine bugün görevlerine döndükleri belirtildi.

VALİ HARPUT BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI

Bursa Valisi Şahabettin Harput, sabah erken saatlerde ayrıldığı İnegöl'e öğlen saatlerinde tekrar gelerek, dün gece başlayıp sabaha kadra süren olayların değerlendirildiği Belediye binasındaki toplantıya başkanlık etti.

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Harput, şunları söyledi:
“Şu an itibariyle 39 kişi, zanlı olarak sorgulanmak üzere alınmışlardır. Olayların sonucunu biliyorsunuz. Güvenlik güçleri yaralanmış, 15 civarında araç tahrip edilmiş, binaların camları dağılmış, binalar yakılmak istenmiştir. Sorumsuz, aklıselimden tamamen uzak, yanlış dedikodularla insanların çılgınca yaptıkları hem İnegöl'e, hem Bursa'ya hem de Türkiye'ye sıkıntılar yaşatmıştır. Bu konuda adli işlemler yürütülürken, olayların yanlışının anlatılması, yanlışın bir daha tekerrür etmemesi, insanların incinmemesi için İnegöl'ün ileri gelenleriyle bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Olayla ilgili yanlışları kendilerine anlatarak, müdahil olmadan, yoldan geçen insanların bile yaralandığını hatırlatarak, sağduyulu hareket etmelerini anlatacağız.”

‘İNEGÖL'DE 5 BİNİN ÜZERİNDE GÜNEYDOĞULU İNSANIMIZ YAŞIYOR’

İnegöl’de 5 binin üzerinde Güneydoğulu'nun yaşadığını ve işçi olarak çalıştığını açıklayan Vali Harput, şöyle devam etti:
“Bu durum Türkiye’deki insanların birbiriyle ne kadar iç içe olduğunun göstergesidir. Bir yanlış anlamayla nasıl zararlar vereceğini görüyoruz. Bir daha böyle olayların yaşanmaması için herkesin üzerine düşeni yapmasını istiyoruz. Şu anda alınan kişiler arasında ilk olaya katılan, tahrik edenler, olayı yönlendirenler var. Ancak kimin hangi pozisyonda olduğunu sorgulamalardan sonra anlaşılacak. Alkollü ve bilinçsizce yapılan eylemler olduğunu söylemek istiyorum. ‘İki insan öldü. Hadi bu insanların üzerine gidelim’ anlayışıyla bunları yapmak nasıl bir çılgınlıktır? Huzuru sağlamak devletin görevidir. Vatandaş devletin şefkatine, adaletine inanmak zorundadır.”

BELEDİYE BAŞKANI: HALKI SUKÜNETE DAVET EDİYORUM

İnegöl İlçe Belediye Başkanı AK Parti'li Alinur Aktaş ise yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Başkan Aktaş da şunları söyledi:
“Belediye binasına, karakol binası yapılan saldırılar çok üzücü. Devlete, millete sahip çıktığını söyleyenlerin bunu yapması şaşırtıcı. Biz ilçeyi tamamen normalleştirdik, temizledik. Kırılan camlar takıldı. İnegöl huzurlu ve sakin bir ilçedir. İlçe halkını sükunete davet ediyorum. İnegöl 162 bin nüfusu olan bir ilçe. Bu tür olaylara karşı hem ekipman, araç hem de personel olarak takviye edilmesi gereken bir ilçe.”

Vali Harput ve Belediye Başkanı Aktaş, gazetecilere yaptıkları açıklamanın ardından, Belediye binasındaki toplantıya katıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!