Gebze’de trenler durdu, evler boşaltıldı

Güncelleme Tarihi:

Gebze’de trenler durdu, evler boşaltıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 00:54

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’ndeki Tever Sunta Fabrikası’nda dün saat 18.00 sıralarında başlayan yangın, havadan ve karadan müdehaleye rağmen bugün de devam etti. Fabrika bahçesindeki 65 bin ton tomruğun yandığı yangın bugün öğle saatlerinde yanındaki Mauser Varil Fabrikası’na da sıçradı. Söndürme çalışmaları sırasında merdiven kayması sonucu bir itfaiye görevlisinin ayak parmakları koptu.

Haberin Devamı

İŞTE O GÖRÜNTÜLER / WEB TV

BU YANGIN 18 SAATTİR SÖNDÜRÜLEMEDİ

Gebze’nin İstasyon Mahallesi’nde D- 100 karayolu kenarında kurulu Tever Sunta Fabrikası’nda dün akşam başlayan yangına itfaiyenin yanı sıra dün hava kararana kadar havadan helikopterle müdehale edildi. Yangın, sunta imalatında hammadde olarak kullanılan fabrika bahçesindeki 500 tonluk tomruk ve ağaç istifinde başladı. Fabrikada üretim ünitesinde bacadan sıçrayan kıvılcımın neden olduğu ileri sürülen yangına önce Gebze itfaiyesi müdahale etti. Daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden de takviyeye gelmesine rağmen kontrol altına alınamadı. Havadan helikopterle de müdehale edilmesine rağmen, bahçede itsiflenmiş toplam 65 bin ton olduğu belirtilen tüm tomruk istiflerini alevler sardı.

7 KİLOMETRELİK HORTUMLA MÜDAHALE

Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın da sabah saatlerine kadar yerinden izlediği yangın söndürme çalışmaları sırasında İstanbul ve Sakarya’dan gelen takviyelerle birlikte müdahale eden arazöz sayısı 30’u geçti. Ancak aşırı sıcaktan iyice kuruyan ağaç ve tomruklar yüzlerce tonlarca su sıkılmasına rağmen alevler söndürelemedi. Bu arada itfaiye ekipleri 7 kilometrelik hortumla denizden su çekerek alevleri durdurmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Yangın dün yarısına doğru kısa süreyle kontrol altına alındı. Ancak yeniden yükselen alevlerin, çevredeki kuruluşları sıcraması engellenemedi. Sabah saatlerinden itibaren yine helikopterle havadan desteklenen söndürme çalışmaları devam ederken saat 11.00 sıralarında yeniden genişleyen alevler bu kez Tever Sunta Fabrikası’nın D-100 karayoluna doğru ön cephesinde yığınlara bitişik olan Mauser Varil Fabrikası’na sıçradı. Tüm itfaiye ekipleri daha önceden de soğutma uygulanan, içindeki boya ve tinerler geceden boşaltılan Mauser Fabrikası'nda söndürme çalışmasına yoğunlaşarak alevlerin tüm fabrikayı sarmasını engelledi.

İtfaiye ekipleri karadan sürekli su sıkmaya devam ederken, havadan da iki helikopter İzmit Körfezi’nden aldığı suyu boşaltarak alevlerin çevreye sıçramasını önlemeye ve Tever Sunta Fabrikası’ndaki yangını söndürmeye çalıştı.

ÇEVRE EVLER BOŞALTILDI

Haberin Devamı

Bu arada yangın söndürme çalışmaları sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Maltepe Grubu’nda görevli olduğu belirtilen bir itfaiye erinin ise ayak parmakları koptu. Adının İsmail olduğu öğrenilen itfaiye eri kopuk parmaklarıyla birlikte İstanbul'a götürülerek tedaviye alındı.

Yangın nedeniyle bölgenın elektrik ve doğal gazı kesildi, çevredeki evler boşaltıldı. Demiryolunda kablolar ve raylarda soğutma çalışması yapılırken tren seferleri dün akşamdan beri yapılamıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!