Ağrı Dağı'ndan bin torba çöp toplandı

Güncelleme Tarihi:

Ağrı Dağından bin torba çöp toplandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2010 16:47

‘TÜRKİYE’nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın Doğubayazıt’a bakan yüzündeki tırmanış rotasında yapılan çalışmalar sonucu yaklaşık 1000 torba çöp toplandı.

Haberin Devamı

İŞTE TOPLANAN ÇÖPLER 

Denizden 5 bin 137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı'nda yıllardan bu yana ilk kez temizlik kampanyası başlatıldı. Vali Ali Yerlikaya öncülüğünde başlatılan kampanyada Doğubayazıt'ın Topçatan Köyü'nden 50 kişilik ekip, görevlendirildi. Eli Köyü'nden başlayarak 3 bin 200 metredeki ana kamp ile 4 bin 200 metredeki ara kamp ile zirve yolu çöplerden temizlendi. Ağrı’yı kirlilikten kurtarmak için Vali Ali Yerlikaya’nın desteğiyle ‘kendi dağını kendin temizle’ kampanyası başlattıklarını anlatan Çevre ve Orman İl Müdürü Cesim Gökçe, 1 haftada süren temizlik çalışmaları sonucu 4 kamyon çöp toplandığını bildirdi. Gökçe, 2 kamyon çöpü indirerek Doğubayazıt’taki çöp toplama merkezine boşalttıklarını, kalan 2 kamyon çöpü de önümüzdeki günlerde indireceklerini bildirdi. Cesim Gökçe, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Ağrı Dağı'na çıkan dağcıların çevreye bıraktıkları atıklar kötü örnek oluşturuyordu. Çıkış, hem de iniş rotasında hem de ana ve ara kampta bulunan çöpler yaklaşık 1000 torbayı buldu. Eli Köyün'e kadar çöplerin büyük bölümü indirildi. Taşların arası, dere ve vadiler çöp yığınına dönüşmüştü. Hedefimiz efsaneleri ile ünlü kutsal dağdaki kirliliğin önüne geçmek. Bundan böyle dağcılardan dönüşte çöplerini getirmesini isteyeceğiz. Ayrıca Ağrı Dağı'nda kirliliğin önüne geçmek için hem sporcular hem de vatandaşlar destek alacağımızı umuyoruz.”

Çevre ve Orman İl Müdürü Cesim Gökçe, ayrıca Ağrı Dağı'na çıkanların fırtına, tipi gibi durumlarda can güvenliklerini sağlamak için 3 bin 200 metredeki ana, 4 bin 200 metre yüksekteki ara kamplara 150- 200’er metrekare alana sahip sığınaklar yaptıracaklarını ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!