Keşan'daki madende zamanla yarış

Güncelleme Tarihi:

Keşandaki madende zamanla yarış
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2010 18:26

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde ray döşenmesi sırasında kaynak makinesinden çıkan yangın sonrasında maden ocağında mahsur kalan 3 işçiyi kurtarma çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Dün saat 11.00'den itibaren ocağın 1057 metre derinliğinde kalan işçilere ulaşmaya çalışan ekipler, 850'inci metrede meydana gelen 12 metrelik göçüğün 10 metrelik bölümünü açtı.

Haberin Devamı

KURTARMA ÇALIŞMALARINDAN FOTOĞRAFLAR

KURTARILMAYI BEKLİYORLAR / WEB TV 

Madende inceleme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “20 gün önce buradaki madende bir kısım tespitler yapıldı. Bunun sonucunda üretim durduruldu. Oluşan kaza üretim faaliyetinden, kömür çıkartma faaliyetinden dolayı değil. Buradaki bir kaynaktan çıkan kıvılcımdır. 3 kişiye ulaştıktan sonra idari, teknik ve adli denetim yapılacak” dedi. Edirne Valisi Gökhan Sözer de “İşçilerin bulunduğu bölgeye temiz hava basılıyor. O bölge gazdan etkilenmediyse işçilerin yaşama şansı yüksek” diye konuştu.


Keşan İlçesi'ne bağlı Küçükdoğanca Köyü'nde Kale Madencilik şirketine ait ocakta dün saat 11.00 sıralarında 15 işçi, yüzeye 25 derece eğimle ilerleyen 850 metrede kömür çıkartmak için kullanılacak rayları döşemek için kaynak makinesi kullandı. Kaynak makinesinden çıkan kıvılcımlar yangın çıkmasına neden oldu. Yerin 850 metre altında meydana gelen yangın sonucu çalışan işçilerden 12'si kendilerini dışarı attı. Ancak işçilerden Volkan Hamarat, Yunus Aktaş ve Halil Açıkgöz ocağın alt bölümünde kaldı.

Haberin Devamı


Dışarı çıkan işçiler, yangını söndürmek için yardım talep etti. Bölgeye gelen Keşan, Malkara ve 4'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgı'na bağlı itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Müdahale çalışmaları sırasında mahsur kalan 3 işçiye, dün saat 13.00 sıralarında megafonla 1050 metredeki ocağın havalandırma bölümüne gitmeleri istendi. En son dün megafonla yapılan bu iletişimden sonra göçük altındaki işçilerle irtibat kesildi.


Kale Madenciliğe ait ocakta dün meydana gelen yangını söndürmek için 178 ton su basıldı. Ancak 850 metredeki yangın ve ardından meydana gelen 17 metrelik göçüğü aşmak için 10 kişilik ekip dünden bu yana çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kurtarma ekipleri. bugün saat 17.00 sıralarında, göçüğün 10 metrelik bölümünü açtı. Halen kalan 7 metrelik bölümünü açmak için çalışmalar sürüyor.


Göçük altında kalan maden işçileri, Zonguldak'tan bölgeye çalışmaya gelen ve daha önce bir grizu faciasından kurtulan Volkan Hamarat, Yunus Aktaş ve emekliliğine 1 ay kalan Halil Açıkgöz'e ulaşmak için çalışmalar aralıksız sürüyor. Göçüğü açan ekipler zaman zaman yeni çökmelerin de meydana geldiğini ve bu nedenle çalışmaların yavaş ilerlediğini söyledi.

Haberin Devamı


BAKAN YILDIZ MADENDE


Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün öğleden sonra yangın ve göçüğün meydana geldiği maden ocağına gelerek incelemelerde bulundu. Bakan Yıldız, madenden çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, şunları söyledi:
“Maden ocağında, bir nevi işletme hatasından çıkan yangından dolayı 3 arkadaşımız aşağıda mahsur kaldı. Bununla alakalı kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ancak zaman aleyhimize işliyor. TTK'dan rutin eğitimler için burada bulunan arkadaşlarımız olaya acilen müdehale etti. İşletme müdüründen bilgiler aldım. Çalışma bakanlığımızın müfettişleri ile değerlendirme toplantısı yaptık. Dün başlayan yangını söndüme çalışmaları bir yandan devam ederken, bir yandan da mahsur kalanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Karbonmonoksit seviyesi bilindiği gibi yükseldikten sonra buradaki kurtarma ekiplerini de tehdit ediyor. Kurtarma ekiplerine de sıkıntı olmamamısı için arkadaşlarımız dikkatli davranıyor. Bu tür kazalarda kurtarma için saat verilemez.”

Haberin Devamı


ÜRETİM YAPILMIYORDU


Hem özel sektöre hem de kamuya ait tüm ocaklarda denetimler ve eğitim çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 20 gün kadar önce buradaki madende bir kısım tespitler yapıldı. Bu tespitlerde özellikle havalandırma, cebri havalandırma ile ilgili denetim yapan Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün bir raporu var. Buranın ürnetiminin durdurulması ile alakalı. Üretim zaten burada yapılmıyordu. Yapılan işlem, oluşan kaza üretim faaliyetinden dolayı değil, kömür çıkartma faaliyetinden dolayı değil. Buradaki bir kaynaktan çıkan kıvılcımdır. Oradaki arkadaşlarımız 3 kişiye ulaştıktan sonra idari, teknik ve adli denetim peşinden yapılacaktır.”
Bakan Yıldız, göçük altında kalan 3 işçinin aileleriyle de görüştü.

Haberin Devamı

 

VALİ: HAVA BASILIYOR


Edirne Valisi Gökhan Sözer de Küçükdoğanca Köyü'ndeki maden ocağına gelerek çalışmaları yerinde inceledi. Kömür ocağında dün kaynak yapıldığı sırada yangın çıktığını ve daha sonra da göçükler meydana geldiğini belirten Vali Sözer, “Maden ocağında mahsur kalan 3 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor. Kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Göçükler temizlenirken, kaldırılırken yeni yeni göçükler gelebiliyor. İçeride hem yangın söndürülmeye, hem de göçük geçilmeye çalışılıyor. O nedenle çalışmalar yavaş ilerliyor. Olayın başlangıcında işçilerle irtibat kurulmuş. Onlara güvenli bölgeye gitmeleri söylenmiş. Ancak, ondan sonra işçilerle irtibat kesildi. İşçilerin bulunduğu bölgeye temiz hava basılıyor. O bölge gazdan etkilenmediyse işçilerin yaşama şansı yüksek” dedi.


Göçüğün meydana geldiği maden ocağına gelen ve ocak içinde 4 kişilik ekip ile incelemelerde bulunan Türkiye Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun ise şunları söyledi:
”Kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. 4 kişilik bir ekiple yapılan çalışmaları yerinde gördük. İçeride gördüklerimizi yeniden değerlendireceğiz. Bunun sonucunda yeni bir çalışma planı yapacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!