Hain saldırıya Ankara'dan tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Hain saldırıya Ankaradan tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2010 12:12

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 11 askerin şehit 14 askerin yaralanmasına sonuçlanan PKK saldırısı Ankarayı da karıştırdı. Başbakan Erdoğan, “PKK piyon olduğunu kanıtladı” dedi. MHP Genel Başkanı Bahçeli olağanüstü hal ilan edilmesini isterken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu mücadelenin büyük bir kararlılık ile sürdürüleceğini ve güvenlik güçlerine gösterdikleri fedakarlıktan dolayı minnettar olduklarını söyledi. Öte yandan Başbakan Erdoğan yarın Van'da Hakkari'de şehit düşen askerler için düzenlenecek törene katılacak.

Haberin Devamı

  

 

İŞTE ŞEHİTLERİMİZİN FOTOĞRAFLARI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarın Van'a giderek, Hakkari'deki terörist saldırıda şehit olan askerler için düzenlenecek uğurlama törenine katılacak.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan yarın İstanbul'dan Van'a gidecek. Başbakan Erdoğan'ın, Hakkari'deki terörist saldırıda şehit olan askerler için Van'da düzenlenecek uğurlama törenine katılacağı bildirildi.

GÜL: TERÖR BİTENE KADAR MÜCADELE SÜRECEK

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör saldırısını lanetlediğini belirterek, Terör örgütü bitirilene kadar bu mücadele büyük bir kararlılıkla sürdürülecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine ve tüm güvenlik güçlerimize, bu mücadelede gösterdikleri üstün başarı ve fedakarlıkları için bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

Haberin Devamı

BAŞBAKAN: MÜCADELE SÜRECEK

Başbakan Erdoğanyaptığı yazalı açıklamada şunları söyledi: “Bugün bir kez daha terör örgütünün aynı kirli oyunların figüranı olarak kanlı eylemlere yönelmesi, uluslararası ölçekte büyük önem kazanan Türkiye;nin son yıllarda gerçekleştirdiği ekonomik, toplumsal ve demokratik gelişim sürecini sabote etmeye yöneliktir.

Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye karar mücadelemiz devam edecektir. Milletimiz müsterih olsun. Bu hain saldırıları gerçekleştirenler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da karanlık emellerine ulaşamayacak, akıttıkları kanda boğulacaklardır. Aziz şehitlerimizin yükselttiği bu bayrak yurdumuzun dört bir köşesinde şan ve şerefle ebediyen dalgalanmaya devam edecektir.

TBMM BAŞKANI ŞAHİN: ASKERDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUM

 

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Bugün verdiğimiz 11 şehidimizle ilgili Genelkurmaydan tatmin edici bir açıklama bekliyorum” dedi.

 

 

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU: HAİN SALDIRILARA DUR DEME ZAMANI

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin terörle mücadeleyi zaafa uğrattığını ifade ederek “Terör örgütünün azgınca saldırısı karşısında terörle mücadelenin gerektirdiği kararlılığın, sorumluluğun her seviyede ortaya konulması ve terörle mücadeleyi güçsüzleştirecek her türlü tutum, davranış, tahrik ve açıklamadan özenle kaçınılması kardeşliğimizin pekiştirilmesi zorunludur” dedi.

 

BAHÇELİ: OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLMELİ

 

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Şemdinli'de 11 askerin şehit edildilmesiyle ilgili, "Bu karanlık tablonun mimarı Başbakan Erdoğan'dır. Sebebi hükümettir. MGK olağanüstü toplansın, hükümet erken seçim kararı alsın. Bölgede olağanüstü hal ilan edilmeli. Açılımdan vazgeçilsin." dedi.

 

 

Haberin Devamı

DENİZ BAYKAL: ASKERİ YÖNÜYLE, SİYASİ YÖNÜYLE ÇOK VAHİM

 

Her yönüyle çok vahim bir olay. Askeri yönüyle, siyasi yönüyle çok vahim. Askeri yönüyle vahim çünkü terör bölgesinde bir askeri birliğe bu kadar cüretli bir saldırının yapılması, bu can kaybının ortaya çıkarılması gerçekten izah edilmesi gereken bir konudur.

 

Terör karşısında mücadelenin askeri tertiplerini yeniden gözden geçirmemiz gerekir. Askeri birliğin moralini bozmaktan uzak durmamız lazım. Olayın askeri boyutunun değerlendirilmesi gerekmektedir. İzah edilmesi zor bir durumdur. Siyaset bakımından da çok düşündürücüdür. PKK muhattap alınmıştır. Türkiye çok zaman kaybetmiştir, enerji kaybetmiştir.

 

Haberin Devamı

"BAŞBAKAN 'BEDELİ NE OLURSA OLSUN' DEDİ AMA GEREĞİNİ YAPMADI"

  

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 11 askerin şehit olduğu ve 14 askerin yaralandığı PKK saldırısını “Yeniden sözün bittiği yerdeyiz, kelimelerin anlamsız olduğu bir sürece başladık. Bu acılardan hepimiz sorumluyuz, hiç kimse sorumluluktan kaçamaz” şeklinde değerlendirdi. Yıldız, “Türkiye’yi yönetenlerin çocukları askerliklerini deniz kenarında yapıyor ama halkın çocukları canını yitiriyor. Siyasiler de cenazelerine gidip timsah gözyaşları döküyor. Göstermelik cenaze merasimlerinden bıktık artık. Acıları gerçekten içlerinde hissetselerdi bu sorunu çözerlerdi” diye konuştu. Başbakan ‘bedeli ne olursa olsun’ dedi ama gereğini yapmadı. Silbaştan yaparsan da 1990’lara döneriz. Projesi neyse topluma açıklaması lazım” dedi.

 

Haberin Devamı

KIŞINAK: 1 YA DA 10 NE FARK EDER

 

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde PKK’lı teröristlerin 11 askeri şehit ettiğini hatırlatan gazetecilere, “Arkadaşlar hergün oluyor. Sayı 1 ya da 10 ne farkeder? Can candır. Açıklama yapmak istemiyorum” dedi. Kışanak, AK Parti iktidarının TOKİ'ye sınırsız rant aracı alanı açtığını ve kullandığını ileri sürdü.W

 

 

ÇELİK: TERÖR 'BEN BURADAYIM' İMAJINI VERMEK İSTİYOR

 

Devlet Bakan Faruk Çelik, saldırıyla ilgili “Şimdi kanımca terör 'ben buradayım' imajı vermek için, kendisini göstermek için bir çırpınış içinde ama Türkiye demokrasi çıtasını yükseltmeye devam etmeli” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadelede 30 yılı aşkın bir süredir deneyimi olduğunu vurgulayan Çelik, bu deneyim neticesinde yapılması gerekenlerin konuşulmasında fayda olduğunu belirtti.

 

 

UMUT ORAN: BAŞBAKAN'I İSTİFAYA DAVET ETTİ

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘açılım yaptık' demesinden sonra 140 şehit verildiğini öne sürerek, “Açılımın ucu kapandı. Başbakan ‘bu ülkeyi ya sev ye terk et' diyordu. Şimdi ben söylüyorum, ya çöz ya istifa et” dedi.

 

 

CHP'Lİ OKAY: ERKEN SEÇİM OLMALI

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay: Özellikle Şemdinli’de Iran Irak Türkiye üçgenin de kalabalık geçişler olduğu belli. Bir grupların doğrudan doğruya silahlı kuvvetlere saldırdığı belli. Bunu sıradan bir saldırı olarak görmek mümkün değil. Irak’ın kuzeyinden Türkiye’ye bölücü ve siyasi amaçlı bir saldırı var. Terörün haklısı haksızı olmaz. Teröre karşı mücadele teröristin anlayacağı dilden yapılmalıydı.

 

Hükümet artık ülkeyi yönetemez duruma geldi. Terörün ulusal ve ulusla arası boyutunu göz ardı ederseniz bu duruma düşersiniz. Irak’ın kuzeyinden teröristler geliyor ve sabit birliğimize saldırıyor. Eğer sen Kuzey Irak’a zamanında müdahale etmez, her türlü alt yapıyı hazırlarsan bunlar yaşanır. Bu anlayışın değişmesi lazım. Erken seçim olabilir.

MHP'Lİ ŞANDIR: SORUMLU SİYASİ İKTİDARDIR

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, PKK saldırısına “Kanlı katillere lanet ediyoruz. Bu sonucun sorumlusu siyasi iktidardır” sözleriyle tepki gösterdi.

Şandır, şöyle konuştu: “Bu saldırı karşısında milletçe metanetimizi koruyarak paniğe kapılmadan birliğimizi artırmamız ve terör örgütünü lanetlememiz gerekiyor. Kanlı katillere lanet ediyoruz, bu sonucun sorumlusu siyasi iktidardır. Türkiye’yi Türk milleti adına AKP yönetmektedir. İnsanlarımızın can güvenliğini temin etmek sorumlusu da bu hükümettir. Hükümetin uyguladığı politikalar, duruşu ve teröre yaklaşımı yanlıştır.

Sekiz yılın sonunda Türkiye kan kaybetmektedir. Terörle mücadeleyi yalnızca güvenlik güçlerine havale etmek doğru değil. Arkasında siyasi irade gerekiyor. Siyasi iradenin zaafı ve yanlış politikaları da terörü cesaretlendirmektedir. Terörün kat ettiği mesafe ve cüretin kaynağı AKP iktidarı ve Başbakan’ın yanlış tavırlarıdır, PKK açılımıdır. Terörle uzlaşılarak kanın durmayacağını anlamak mecburiyetindeler.

DSP LİDERİ TÜRKER: “HÜKÜMET OTORİTESİ AZALDI, TERÖR ARTTI”

DSP Genel Başkanı Masum Türker, son dönemde terör saldırılarının artmasının, hükümetin otoritesinin yavaş yavaş azaldığının göstergesi olduğunu söyledi. Türker, Hükümetin terörle mücadele konusunda acilen özel bir süreç başlatması gerektiğini bildirdi.

Terörün bir kez daha çirkin yüzünü gösterdiği bu saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirten Türker mesajına şöyle devam etti:“Son dönemde terör saldırılarının artması, Hükümet otoritesinin yavaş yavaş azaldığının göstergesidir. Yaşananlar, Hükümet’in bugüne kadar terörü çözme konusunda ciddi bir duruş sergilemediğini ortaya koymaktadır. Hükümet terörle mücadele konusunda acilen özel bir süreç başlatmalı, partilerarası diyalogla terör sorunu değerlendirmeye alınmalıdır. Aksi takdirde, yaşanacaklardan sorumlu olan Hükümet, bu vebalden kurtulamayacaktır.”

HEPAR GENEL BAŞKANI PAMUKOĞLU:“EŞKIYANIN KARŞISINA UYGUN  TEŞKİLAT YAPISIYLA ÇIKAMADILAR”

Hak ve Eşitlik Partisi (HEPAR) Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, “Dağdaki eşkıyaya denk, onlarla mücadele edebilecek tarzda, eşkıyanın karşısına uygun örgütlenme ve teşkilat yapısıyla çıkamadılar” dedi.

BBP GENEL BAŞKANI TOPÇU: TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ BİR EYLEM PLANI HAZIRLANMALI

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı (BBP) Yalçın Topçu, “Hükümetin bugünden itibaren terörle mücadelede yeni bir eylem planı hazırlayarak topyekun bir mücadeleye girmesinin elzem olduğunu” belirtti.

SP GENEL BAŞKANI KURTULMUŞ: SALDIRININ ARKASINDA ULUSLARARASI TERÖR SİYASETÇİLERİ BULUNUYOR

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, artan terör olaylarının Türkiye’nin birlik ve beraberliğini hedef aldığını belirterek “Bu karanlık saldırıların arkasında Türkiye’yi istikrarsızlık ve güvensizliğe sürüklemek isteyen uluslararası terör siyasetçileri bulunuyor” dedi.

MMP: ÖCALAN ASILMALI

Milliyetçi ve Muhafazakâr (MMP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın "asılmasını" istedi.

TÜRKİYE PARTİSİ GENEL BAŞKANI ŞENER: GÜVENLİK İLK DEFA BU KADAR BÜYÜK BİR DERT

Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, “Güvenliğin bu kadar büyük bir dert ve sorun olduğu bir dönemi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurulduğundan beri hiç yaşamamıştır” dedi.

EMEKLİ ORGENERAL EDİP BAŞER: TERÖRÜN KAYNAĞINI KURUTMAK ZORUNDASINIZ

Eski Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, "Terör olaylarını sonlandırmanın çaresini artık bu devlet, çok açık olarak net olarak oturup düşünmeli ve gereği neyse bunu yapmalı, yapabilmedi, Türkiye Cumhuriyeti bu güce sahiptir" dedi

CHP’Lİ İNCE ŞEHİT SAYISINI SORDU

CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili İnce, Başbakan Erdoğan’a 1984 yılından bu yana PKK terörü nedeniyle kaç güvenlik ve sivil vatandaşın öldüğünü sordu. İnce, Meclis Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, Başbakan Erdoğan’ın partisinin il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada “Yılda 5 bin şehidimizin olduğu dönemler yaşandı” dediğini hatırlattı. İnce, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

“1984 yılından beri yıllar itibariyle PKK terörü ile mücadelede şehit olan güvenlik görevlisi (asker, polis, korucu) sayısı kaçtır? 1984 yılından beri yıllar itibariyle PKK terörü nedeniyle kaç sivil yurttaşımız hayatını kaybetmiştir? Hangi yıl 5000 şehit verilmiştir? 5000 şehit verilen yıl var mıdır? Yoksa ‘yılda 5000 şehidimizin olduğu dönemler yaşandı’ ifadesini hangi istatistikî veriye dayanarak kullandınız?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!