15 Temmuz'da Diyarbakır Adliyesi'ne darbeci kuşatma

Güncelleme Tarihi:

15 Temmuzda Diyarbakır Adliyesine darbeci kuşatma
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2017 22:04

‘Yurtta Sulh Konseyi’nin yayınladığı sıkıyönetim direktifinde Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı olarak görünen eski 7. Kolordu Komutanı İbrahim Yılmaz’ın 16 Temmuz’un ilk saatlerinde özel kuvvet personeli, jandarma ve korumalarıyla adliyeyi kuşattığı belirtildi.

Haberin Devamı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi tarafından Sıkıyönetim Komutanı olarak atanan 7. Kolordu Komutanı korgeneral İbrahim Yılmaz ve Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı olarak atanan 16. Mekanize Tugay Komutanı tuğgeneral Savaş Beyribey hakkında yürüttüğü soruşturma tamamlandı. İddianamede, şüphelilerin 3’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

15 Temmuzda Diyarbakır Adliyesine darbeci kuşatma

GÖZALTI EMRİ VERDİ

Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre; 15 Temmuz sabahı Diyarbakır'da göreve başlayan Başsavcı Kamil Erkut Güre, darbe teşebbüsünün başladığı saatlerde makamına giderek, başsavcı vekilleri ile güvendiği savcı ve hâkimleri çağırdı. Başsavcı, darbe teşebbüsüne katılan askerlerle ilgili gözaltı kararı verdi.

Haberin Devamı

15 Temmuzda Diyarbakır Adliyesine darbeci kuşatma

TERZİ’YLE GÖRÜŞMÜŞ

16 Temmuz saat 03.30'da ‘Yurtta Sulh Konseyi’ tarafından Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı olarak atanan 7. Kolordu Komutanı İbrahim Yılmaz, zırhlı araçlar, özel kuvvet personeli ve jandarmalarla birlikte adliye binasına geldi. Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı 20 asker, 30 tam teçhizatlı jandarma görevlisi ve korumalar adliye dışını kontrol altına aldı. Yılmaz, daha sonra yanında ağır silah taşıyan 8 koruması ile birlikte adliye binasına girip, başsavcılık katına çıkarak, Başsavcı ve heyeti ile görüştü. Başsavcı Kamil Erkut Güre'nin kararlılığı üzerine Yılmaz, askerlerle birlikte adliyeden ayrılıp, 7. Kolordu Komutanlığı'na gitti. İddianamede darbe girişiminin henüz tam bastırılmadığı saatlerde tam teçhizatlı askerlerin adliyenin etrafını sarmasının halkta infiale sebep olabileceği belirtildi. Savcı, Yılmaz'ın darbenin seyrine göre tavır takındığını ve beklemede kalarak darbecilere destek olduğunu savundu. Savcı, Yılmaz’ın 15 Temmuz saat 23.00 sıralarında izinsiz kalkan Casa uçağıyla Ankara'ya giden darbeci Semih Terzi ile görüştüğü ve görüşmeye ilişkin savunmasında net bir açıklama yapamadığını belirtti. 

BAKMADAN GEÇME!