15 kardinal 5 Papabile

Güncelleme Tarihi:

15 kardinal 5 Papabile
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2013 00:00

Vatikan’da büyük seçime iki gün kala, oy verme hakkı bulunan 115 kardinalden 5’inin ismi “Papabile” (Papa adayı) olarak ön plana çıktı. 266’ncı papanın, selefine nispeten genç ve dinamik adaylardan biri olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Salı günü başlayacak Conclave’de, krizlerin üstüste geldiği bir dönemde Katolikleri birleştirebilecek yeni bir ruhani lider aranacak. Kardinallerden 77 oyu alan kazanacak. Avrupa’daki bahis şirketlerine göre favori adaylar sırasıyla Angelo Scola, Peter Turkson, Tarcisio Bertone ve Marc Ouellet. Ancak Vatikan kaynakları, “siyah Papa’ya henüz hazır olunmadığı için” Ganalı kardinal Turkson’a şans vermiyor. Vatikan başbakanı Bertone de “kutuplaştırıcı” karakteri nedeniyle favori görülmüyor. En şanslı    5 aday şöyle:

Angelo Scola (İtalyan - Milano Başpiskoposu): İtalyanların iki yabancı papadan (2. Jean Paul ve 16. Benedikt) sonra görmek istedikleri klasik İtalyan papa adayı. Modern düşünceli, karizmatik, hareketli ve çok kültürlü diye tanınıyor. 16. Benedikt’in değerlisi. Türkiye’nin AB’ye girmesini destekliyor. 71 yaşında.

Haberin Devamı

Sean Patrick O’Malley (ABD’li - Boston Başpiskoposu): Fransisken tarikatından önemli bir misyoner. Kilisedeki pedofili skandallarına şiddetle tepki gösterdi, sorumluların derhal cezalandırılmasını istedi. gelmiş, Latin ekolüne hakim, dedikodulardan uzak. Papa seçilmesi halinde 1. Francis adını alacağı sanılıyor. 68 yaşında.

Odilo Pedro Scherer (Brezilyalı - Sao Paolo Başpiskoposu): Amerika kıtasının en iddialı adayı. Reformcu ve hümanist tarafı ağır basıyor. “Pedofiliye sıfır tolerans” diyor. IOR Bankası’nın eski güçlü patronu. Alman asıllı olması sayesinde Avrupalılarca da benimseniyor. Roma Papalık Senatosu’nu çok iyi tanıyor. 63 yaşında.

Marc Ouellet  : Kişiliğini ön plana çıkartmamak için özen gösteren, alçakgönüllü bir tanrıbilimci. Vatikan’da sürdürdüğü valilik görevi ve Roma Papalık Senatosu’nda üstlendikleriyle en deneyimli kardinallerden. Papa 16. Benedikt’in en güvendiği isimlerdendi. 68 yaşında.

Leonardo Sandri (Arjantinli - Vatikan valilerinden): Vatikan Dışişleri Bakanlığı deneyimiyle diplomasiyi en iyi bilen kardinallerden. Güney Amerika’nın yanısıra Kuzey Amerika kiliselerinin de saydığı bir teolog. 7 dil biliyor. İtalyanların sıcak baktığı nadir yabancı adaylardan.Aranan arabulucu. Senato’nun piri. 69 yaşında.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!