Deklarasyon krizi çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Deklarasyon krizi çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2010 15:01

TBMM’de deklarasyon krizi çözüldü. İsrail’i kınama deklarasyonu üzerinde anlaşayamayan partiler uzlaştı. Deklarasyonda hükümete dair beklentilere AK Parti itiraz etmişti. Ancak AK Parti'nin de deklarasyona imza attığı açıklandı.

Haberin Devamı

TBMM'DEN KARELER

İsrail'i kınama deklarasyonuna imza atma krizi sona erdi. AKP Grup Başkanlığı da ortak hazırlanan deklarasyona imza attı. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, AK Parti'nin son anda karar değiştirmesini "Korktular ve imzaladılar" sözleriyle özetledi. Anadol, "Kamuoyunun ve muhalefetin baskısından korktular imzaladılar" diye konuştu.

Ortak deklarasyon TBMM'de Başkan Yardımcısı Güldal Mumcu tarafından okundu. Deklarasyonda, Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasına yönelik vurgu yapılarak,  "Türk milleti insanlık dışı ambargonun kaldırılmasını bekliyor." denildi.

Genel Kurulda kabul edilen deklarasyonda şu ifadelere yer verildi: 

“Türkiye Büyük Millet Meclisi, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin 31 Mayıs  2010 Pazartesi sabahı, çoğunluğu Türk olan, 32 ülke vatandaşının bulunduğu insani  yardım taşıyan gemi konvoyuna yaptığı ve çok sayıda masum insanın ölümüne ve  yaralanmasına yol açan insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınamaktadır.  Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil  şifalar dilemektedir.

Bu saldırı, Birleşmiş Milletler yasasının ve uluslararası hukukun açık  bir ihlalidir.

TBMM, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu olaydan dolayı İsrail'i  kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesini  beklemektedir. Bu menfur saldırının bütün boyutlarıyla araştırılması için  bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmalıdır.

İsrail Hükümeti, bu saldırı dolayısıyla resmen özür dilemeli, olayın  sorumlularının yargılanarak cezalandırılmalarını sağlamalı, saldırının  mağdurlarına tazminat ödemelidir.

Türkiye, İsrail'e karşı milli ve uluslararası yargı yollarına  başvurmalıdır.

TBMM, Türk Hükümeti'nden, İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik  ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını  beklemektedir.

TBMM, bu saldırıya karşı halkımızın gösterdiği haklı tepkileri saygıyla  karşılamaktadır.

TBMM, bu tepkilerin şiddete dönüşmeyeceğine ve Türkiye'deki Musevi  vatandaşlarımızı incitici bir nitelik taşımayacağına inanmaktadır. İsrail  Hükümeti'nin saldırgan tutumuna karşı gösterilen tepkiler, İsrail milletini hedef  almamalıdır.

TBMM, her zaman olduğu gibi Filistin halkı ile dayanışma içindedir ve  Gazze'ye yönelik insanlık dışı abluka ve ambargonun derhal kaldırılmasını  beklemektedir.”

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, CHP Grup Başkanvekili Kemal  Anadol, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat  Ata'nın imzalarının yer aldığı deklarasyon, Genel Kurulda oy birliğiyle kabul  edildi.

VURAL: MEMNUNİYET VERİCİ

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise AKP'nin nasıl ikna edildiği sorumuza, "Sanırım kamuoyu hassasiyeti, basının tavrı etkili oldu ve imzaladılar. Bu noktaya gelinmiş olması memnuniyet verici" dedi.

ANADOL: KORKTULAR

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, AKP'nin son anda karar değiştirmesini "Korktular ve imzaladılar" sözleriyle özetledi. Anadol, "Kamuoyunun ve muhalefetin baskısından korktular imzaladılar" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!