Atina’ya Patrik’le gitsin, yer yerinden oynasın

Güncelleme Tarihi:

Atina’ya Patrik’le gitsin, yer yerinden oynasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2010 00:00

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un avukatı ve danışmanı Kezban Hatemi, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 14-15 Mayıs’ta Yunanistan’a yapacağı ziyarete Patrik’in de davet edilebileceği yönünde sinyaller aldıklarını açıkladı.

Hükümetin bu adımı ciddi olarak değerlendirdiğini belirten Hatemi, “Başbakan Erdoğan Atina’ya giderken Patriği de yanına alırsa Türkiye’nin ağırlığını gösterir. Bu 10 milyonluk Yunanistan’a 300 milyon Ortodoks’u da arkama aldım geldim demektir. Yer yerinden oynar” dedi. Hatemi, hükümetin böyle bir jest ile kendilerini rehine gibi hisseden Türkiye’deki Rum cemaatine güçlü bir “sahiplenme” mesajı vermiş olacağını da söyledi. Ruhban Okulu’nun açılması ile ilgili hazırlıkların da son aşamada olduğunu anlatan Hatemi, il milli eğitim müdürünün açacağı bir telefon ile okulun faaliyete geçebileceğini kaydederek şunları söyledi:
Resmi davet her an gelebilir
? Umut ediyorum Başbakan Erdoğan Atina’ya giderken Patriği de yanına alır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ağırlığını gösterir. Ne demektir bu biliyor musunuz? 10 milyonluk Yunanistan’a 300 milyon Ortodoks’u da arkama aldım geldim demektir. Yer yerinden oynar, Amerika’dan jumbo jetler iner aynı anda Atina’ya, orası istila edilir. Türkiye artık şeffaf, demokratikleşmiş ve her türlü zenginliğinin bilincinde bir ülke olduğunu dünyaya göstermelidir. Bence hükümet bunu çok ciddi düşünüyor, inşallah müspet yönde karar verecektir, bir an önce de vermelidir. Patrik hazretlerine henüz bu konuda resmi bir şey iletilmedi ama her an iletilebilir.
Vatikan benzetmesi yanlış
? Patriği Ekümenik ilan etmek laik devletin konusu değildir. Ekümeniklik Hıristiyan aleminin, Ortodoksluk mezhebinin bir simgesidir, Hıristiyanlar arasında bir semboldür, bizi hiç mi hiç ilgilendirmez. Türkiye’nin konusu hiç değildir.
? “Vatikan oluruz” gürültüsü koparanların bilgisi yok. Bir kere Vatikan olman için toprak talebin olacak. Patriğin böyle bir talebi yok, Ortodoks dininin de yok. Kiliselerinin hepsi özgürdür, Patrik sadece Fener Kilisesi’ndedir. Patrik diğer kiliselere sadece davet edildiğinde gider. Patrik devletine bağlıdır, Türkiye’nin AB süreci için yaptıklarıyla da bu tavrını göstermiştir.
Ruhban Okulu’nda son aşama
? Bundan önceki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik önünde hiçbir hukuki engel olmadığını bildirdi, “Bugün açmaya hazırız” dedi. Bugünkü bakan Nimet Çubukçu da aynı doğrultuda görüş bildirdi. Bakanlar Kurulu’nda, MGK’da görüşüldü. Daha önce, eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç formül aradı. Başbakan Erdoğan geçen sene Büyükada’da cemaat liderleri ile yaptığı görüşmede keza olumlu mesaj verdi. Ancak ne yazık ki belli bir zihniyet var, bunların üstesinden gelmek çok zor. Ak Parti de homojen bir parti değil, dirençleri var.
Tek bir telefona bakar
? İstanbul il milli eğitim müdürlüğü okula bir yazı göndererek “senin teoloji bölümünü anayasaya aykırılık nedeni ile kapattım” demiştir. Bakanlıktan gelen bir yazı arşivlerde yok. Ben devletin arşivlerinde böyle bir yazı olduğu kanaatinde değilim, olsaydı çoktan dile getirilirdi. Bunlar tamamen Kıbrıs olayları sırasında yaşanan siyasi bakış açısıyla yapılan işler.
? Okul zaten kapalı değil aslında. Okulun Türk müdürü hala buradan maaşını alıyor, kütüphanesi açık ama tek talebe gitmiyor. Hiçbir siyasi iradeye ihtiyaç olmadan halledilebilecek bir konu. Aynı kapatmada olduğu gibi il milli eğitim müdürlüğünden bir yazı yazılabilir, hatta milli eğitim müdürünün tek bir telefonu ile okul kaldığı yerden devam edebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!