Danıştay gerçeği

Güncelleme Tarihi:

Danıştay gerçeği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2010 00:00

Kamera 15 günde 3 kez bozulmuş

Saldırıdan 1 gün önce söküldü O yüzden kayıt yok

HÜRRİYET, Danıştay saldırısında kimlerce veya nasıl silindiği tartışmalara neden olan güvenlik kamera kayıtlarıyla ilgili önemli belgelere ulaştı.

Belgelere göre, kayıt cihazının hard diskleri 15 günde üç kez arızalandı. Saldırıdan bir gün önce 16 Mayıs 2006’da saat 16.00’da cihaz, OYAK Güvenlik tarafından sökülüp götürüldü, hard diskin değiştirilmesinden sonra 17 Mayıs saat 15.05’te yeniden takıldı. Belgelere göre bu süreç şöyle yaşandı:

‘Önlem alın’ yazısı

* 27 Eylül 2005’te Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya imzasıyla, “gizli-kişiye özel” kayıtlı yazıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilen 2005/152145 sayılı yazıda “Çevremize bomba izlenimi verecek çantalar bırakılıyor. Hizmet binamız ve çevresinde sıkı önlem alın” denildi.

Valilikten koruma

* 14 Şubat 2006 tarihinde Danıştay Genel Sekreteri Suna Türkoğlu, türbanla ilgili kararın alındığı 2. Daire Başkanı Mustafa Birden’in “Tehdit ediliyorum, koruma istiyorum” yazısını aynı gün üst yazıyla birlikte Ankara Valiliği’ne gönderdi. Ankara Valiliği, istek halinde 155 Polis İmdat’ın aranarak, şüpheli durumlarda koruma gönderilmesini kararlaştırdı.

* 11 Nisan 2006’da, Danıştay Genel Sekreteri Suna Türkoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden, İstanbul’da savcı ve hakimlere dönük saldırıya dikkat çekip, gerekli önlemlerin alınmasını ikinci kez istedi. Bunun ardından, OYAK Güvenlik’e kamera sistemi kurduruldu.

İlk arıza 3 Mayıs’ta

* 3 Mayıs 2006 tarihinde güvenlik kamerası kayıt sisteminde görüntü alınamadı, servis elemanlarının incelemesinde hard diskte hata oluştuğu belirlendi. OYAK servisi arızayı giderdi.

İkinci arıza 8 Mayıs’ta

* 8 Mayıs 2006’da kayıt sisteminde yine arıza oldu. Aynı gün Danıştay Genel Sekreteri Engin Çakmak, OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri A.Ş’ye gönderdiği yazıda, kamera ve kayıt sisteminin sağlıklı çalışmadığını, arızaların sık sık meydana geldiğini, bunların kalıcı bir biçimde giderilmesini ve 24 saat içinde bunların tamamlanmasını istedi.

* 9 Mayıs 2006’da, güvenlik kamera kayıt cihazı OYAK tarafından alındı ve 11 Mayıs’da hard disk değiştirildikten sonra çalışır hale getirildi ve 11 Mayıs’ta yeniden montajı yapıldı.

Son arıza 16 Mayıs’ta

* Cihaz 16 Mayıs 2006’da yine arıza yaptı. Aynı gün saat 16.00’da, OYAK’ın aynı görevlisi tarafından “hard disk”inde arıza olduğu belirtilerek tutanak tutuldu ve Danıştay binasından götürüldü.

* Saldırının yapıldığı 17 Mayıs 2006 tarihinden bir gün önce alınan kayıt cihazı henüz yerine yeniden monte edilmediği için hiç kayıt yapılmadı. Sabah 09.40’ta saldırı gerçekleştirildi. 17 Mayıs tarihinde saat 14.45’te cihazı takmak için gelen OYAK Güvenlik görevlileri, saat 15.05’te arızalı kayıt cihazının yerine geçici olarak hard diski değiştirilmiş başka bir kayıt cihazı taktı ve bu durum servis formunda da belirtildi.

TÜBİTAK kayıtlara ilişkin iki rapor sunmuş

DANIŞTAY saldırısına ilişkin davada TÜBİTAK’ın binanın kamera kayıtlarına ilişkin iki rapor sunduğu ortaya çıkmıştı. Bilirkişi Hayretdin Bahşi, Radikal’e ocakta verdiği raporda ‘tereddüt’ olarak dile getirilen ‘kamera hard disklerinin orijinal olmaması’ ihtimalinin, nisanda sunulan 2. raporda giderildiğini söylemişti. Bahşi, “İlk raporda hard diskin farklı bir yerde kullanılma olasılığından bahsediyorduk. İkinci raporumuzda o olasılık ortadan kalktı” demişti.

Arıza öncesi görüntüler için yardım istedik

17 Mayıs 2006’da Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Lütfü Sönmez, Danıştay’a gönderdiği yazıda, kamera kayıtlarını istedi. Danıştay, OYAK’tan kamera kayıtlarını talep etti. Ancak OYAK Güvenlik, tarafından 25 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay’a gönderilen yazıda “Voltaj dengesizliğinden dolayı cihazın hard diskinin ciddi hasar gördüğü tespit edilmiştir. Bu nedenle anılan cihazın yerine yeni bir cihazın montajı amacıyla Danıştay’a gidilmiş, ancak saldırı nedeniyle montaj öğleden sonra gerçekleştirilmiştir. Arızalı cihazın servise getirilmek üzere söküldüğü saate kadar kaydedilen görüntülerine ulaşılamamıştır. Arıza öncesi görüntüleri kurtarma çalışmasında üretici firmadan teknik danışmanlık için yardım istenmiştir” denildi.

Cihaz halen bizde değil

DANIŞTAY Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Engin Çakmak, imzasıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen 22. 05. 2006 tarihli yazıda Danıştay binasına takılan görüntü kayıt sisteminin sıklıkla arızalandığı belirtiliyor. Yazıda şöyle deniliyor: “Kurumumuza ait olan görüntü kayıt cihazı 3.5.2006 tarihinde arızalanmış ve 5.5.2006 tarihinde çalışır hale getirilmiştir. 8.5.2006 tarihinde cihazın tekrar arızalanması üzerine OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri A.Ş’den ilgi b yazımız ile kayıt cihazının arızasının kalıcı bir çözümle giderilmesi istenmiştir. 16.05. 2006 tarihinde ise görüntü kayıtlarının izlenemediğinin anlaşılması üzerine cihaz aynı gün saat 16.00’da ilgili firma elemanları tarafından tamir edilmek üzere şirkete götürülmüştür. Görüntülerin kaydedildiği hard diskin arızalı olması nedeniyle kayıtlara ulaşılamadığı şirket yetkililerince ifade edilmiştir. Cihaz halen OYAK Savunma Sistemleri A.Ş’de bulunmaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!