YGS sonuçları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

YGS sonuçları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 10:04

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Sınavda Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam ve İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu birinciliği paylaştı.

Haberin Devamı

BASIN TOPLANTISINDAN FOTOĞRAFLAR

İŞTE ÖSYM BAŞKANI YARIMAĞAN'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV

İŞTE YGS'DE DERECEYE GİRENLER

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal  Yarımağan, YGS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'de basın toplantısı  düzenledi.      

Adaylar sınav sonuçlarını saat 10.30'dan itibaren ÖSYM'nin  “http://ygs.osym.gov.tr” ve “http://ygs2010.osym.gov.tr” internet  adreslerinden öğrenebilecek.  

133 ÖĞRENCİNİN SINAVI İPTAL EDİLDİ

Prof. Dr. Yarımağan'ın verdiği bilgilere göre, ÖSYS'ye 1 milyon 587 bin 990 aday başvururken, bunlardan 75 bin 471'i sınavsız geçiş başvurusu yaptı.

YGS'ye giren 1 milyon 487 bin 626 adaydan 133'ünün sınavı değişik nedenlerle iptal edilirken, sınavı geçerli sayılan aday sayısı ise 1 milyon 487 bin 493 olarak tespit edildi.

Haberin Devamı

1 milyon 473 bin 337 adayın sınavda puanı hesaplanırken, 14 bin 156 adayın puanı hesaplanamadı.

Sınavda 70 bin 248 aday 140 puanın altında kaldı, 169 bin 509 aday 140-180 arasında puan aldı.

180'in üzerinde puan alan aday sayısı 1 milyon 233 bin 580 oldu. Bu adaylar ikinci aşama sınav olan LYS'ye girmeye hak kazandı.

Sınavda adaylardan toplam 1 milyon 403 bin 89'u ise bir yükseköğretim programına yerleşmek için tercih hakkı kazandı.

Sınavda 69 kopya tespit edildi.

EN BAŞARILI İL YALOVA

Yarımağan, bu sene illere göre başarı sıralamasının 6 tane YGS’nin ortalamasına göre hesaplandığını belirtti. Buna göre en başarılı il Yalova oldu. Yalova’yı sırasıyla Kayseri, Aydın, Karaman, Denizli, Ankara, Nevşehir, Kırşehir, Antalya ve Mersin takip etti.

İSTANBUL 43.

Yarımağan, illerin başarı durumuna ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Burada Kayseri'nin doğusundan il yok, Karadeniz'den hiçbir il yok. İstanbul yok. İzmir de yok ama İzmir 13. oldu. İstanbul 43. sırada. İstanbul'un önünde Erzurum var, Batman var. Bu, bence düşündürücü. İllerimizin puan ortalamasının birbirine yakın olduğunu görüyoruz, birinci ilimizin puan ortalaması 242, onuncu ilimizin puan ortalaması 240. Artvin 78. sırada ve puan ortalaması 218. Yani birinci sıradaki il ile 78. sıradaki il arasındaki puan farkı sadece 24.

Haberin Devamı

EN BAŞARISIZ 3 İL

Ancak bir sonraki il ile arada 10 puanlık bir fark var. Son üç ilin Şırnak, Ardahan ve Hakkari'nin puan ortalaması 208, 207 ve 207. Artvin ile 10 puanlık fark var. Bu da önemli bir bulgu olarak dikkatimizi çekiyor. Bu üç ilimizin eğitim sorunu olduğu dikkati çekiyor. El birliği ile bu aradaki farkı gidermemiz gerektiğini düşünüyorum. Üç ilimiz kitleden 10 puan ayrılarak aşağıda yer alıyor, o yüzden düşündürücü diyorum.”

EN BAŞARILI İSİMLER

Konya Meram Fen Lisesinden Ayşenur Şam ve İstanbul Özel Üsküdar Fen Lisesinden Günay Yolcu 498.761 puanla birinciliği paylaştı.

Sınavda İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Furkan Çağrı Top üçüncü, Adana Fen Lisesi'nden Kemal Sarı dördüncü, İzmir Fen Lisesi'nden Arman Özdemir beşinci, Konya Meram Fen Lisesi'nden Mehmet Nuri Akıncı altıncı, Konya Meram Fen Lisesi'nden Bekir Tok yedinci, Ankara Fen Lisesi'nden Kamil Çalışkan sekizinci, Konya Özel Diltaş Anadolu Lisesi'nden Ceren Uluer dokuzuncu, Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi'nden Mücahit Yıldız onuncu oldu.

Haberin Devamı

Sınavda ilk 10'a giren adaylardan 4'ü Konya'dan çıktı. 4 öğrenciden 3'ü de aynı liseden....

FEN BİLİMLERİNİ SEVDİREMİYORUZ

Yarımağan, sınavda yer alan dört testten Türkçenin ortalamasının 21.6 ile geçen yılın üzerinde çıktığını belirtirken, Sosyal Bilimler, Temek Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere diğer üç testin ortalamalarının ise beklentinin altında çıktığını kaydetti. Türkçede 483 aday, Temel Matematikte 2 bin 142 aday, Fen bilimlerinde 183 aday tüm soruları doğru yanıtladı. Sosyal Bilimlerde ise 40 sorunun 40’ını da doğru yapan aday çıkmadı. Türkçe testi, adayların en başarılı olduğu alan olurken, Matematik ve Fen ağırlıklı testler olan YGS 1 ve YGS 2, en düşük başarının gösterilen alanlar oldu. Fen bilimleri testini adayların yarısından fazlası tarafından boş bırakıldığını belirten Yarımağan, “Bu daha önceki sınavlarda da rastladığımız, bir türlü düzeltemediğimiz bir durum. Nedense eğitim sistemimiz öğrencileri Fen Bilimleri’nde yeterince bilinçlendiremiyor veya öğrencilere sevdiremiyoruz. Aynı durum matematikte de var” dedi.

Haberin Devamı

Yarımağan, sınavın ardından sadece bir sorunun iptal edildiğini ifade ederek, “O soru da bir matematik testinde A kitapçığındaki 20. sorudur. Bu sorunun çift cevabı olduğu için soru iptal edildi, o soruya tüm adayların doğru cevap verdiği kabul edildi” dedi.

KIZLAR DAHA BAŞARILI

Bu sene sınava giren adayların yüzde 45’ini kız, yüzde 55’ini de erkek öğrenciler oluşturdu. Son yıllarda bu oran tekrarlandığını belirten Yarımağan, “Bence kızların oranı açısından oldukça iyi bir oran” diye konuştu. YGS sonuçlarına göre, kızların yüzde 96.47’si, erkeklerin de yüzde 92.57’si 140 puanı, kızların yüzde 87.29’u, erkelerin yüzde 79.36’sı ise 180 puanı geçti. Yarımağan, “Ortalama başarıda kızlar her zaman erkeklerden daha başarılı oluyorlar. 180 puanı geçmede, kızlar erkeklere göre 8 puan daha başarılılar” dedi.

Haberin Devamı

Öğrenim durumuna göre sınav başarısında ise son sınıfta sınava girenlerin başarı oranı yüzde 44, eski mezunlardan sınava girenlerin başarı oranı yüzde 31 olurken, halen bir üniversitede okuyanların başarı oranları ise son sınıftakilere ve eski mezunlara göre daha yüksek olduğu belirlendi.

EN BAŞARILI OKUL TÜRÜ ASKERİ LİSELER

 Okul türlerine göre sınav başarısında bakıldığında, bu sene sınava başvuran adayların yaklaşık 70’i lise kökenli. Lise kökenlilerin başarı düzeyleri, 140 puanı geçme oranlarına göre yüzde 97.29. Sınava giren adayların 28.75’i ise meslek lisesi çıkışlı adaylar. Meslek lisesi çıkışlı adayların başarı düzeylerinin lise çıkışlı adaylara göre oldukça düşük olduğunu belirten Yarımağan, “Sınava giren her 3 adaydan biri soruların yüzde 20’sini yapamıyor” dedi.

Sınavda, en başarılı okul türleri askeri liseler, sosyal bilimler liseleri ve polis koleji oldu. Öğrenci sayısı az olan bu üç okul türünde başarı düzeyi yüzde 100 oldu yani, sınava giren adayların tümü 180 barajını geçti. Fen Liselerinde 180 barajını geçme oranı yüzde 99.93, Anadolu Liselerinde 99.81, Özel Fen Liselerinde 99.78, Öğretmen Liselerinde 98.85 olarak belirlendi. İlk 10 okul gurubu içine giren tek meslek lisesi grubu ise Astsubay Hazırlama Okulu oldu.

EN BAŞARISIZLAR MESLEK LİSELERİ

YGS’de en başarısız okul türleri ise sırasıyla Otelcilik Ve Turizm Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Akşam Lisesi oldu. Yarımağan, “Özel Akşam Lisesi zaten sınavlarda sürekli en sonda çıkan okul türüdür.

Liselerin meslek liselerinden daha başarılı olması beklenir ama bu kadar düşük olamaması gerekir diye düşünüyorum. Arada yüzde 64’lük fark var bu çok yüksek” dedi.

70 BİN KİŞİ YÜZDE 10 BİLE YAPAMADI

Yarımağan, sınavda soruların yüzde 10’unu bile yapamayan 70 bin kişinin olduğunu belirterek, “Yüzde 20’sini yapamayan ise 200 bin kişilik bir kitle var. Bu sonuçlar düşündürücü. Ciddi bir araştırmayla bu başarısız olan adayların başarısızlık nedenlerini ortaya koymak gerekir” diye konuştu.

YÖK BAŞKANI'NIN OĞLU BARAJ PUANLARINI AŞTI

ODTÜ Fizik Bölümünde sınava giren Özcan, YGS-1 puan türünde 257.226, YGS-2 puan türünde 239.291, YGS-3 puan türünde 336.323, YGS-4 puan türünde 332.549, YGS-5 puan türünde 325.402, YGS-6 puan türünde 292.966 puan aldı.

Ömer Baran Özcan YGS-3 puan türünde 196 bin 354'üncü, YGS-4 puan türünde 175 bin 646'ncı sırada yer aldı. Özcan, sözel puan türleri olan YGS-3 ve YGS-4 puan türlerinde diğer alanlara göre daha başarılı oldu.

Bir gazetecinin, YÖK Başkanı'nın oğlunun bu puana göre ikinci sınavda yerleşmeye hak kazanıp kazanamayacağına ilişkin sorusu üzerine Yarımağan, “Yüksek. Tabii nereyi istediğine bağlı” dedi.

Hakkari Valisi: Son sırada olmamızın nedeni huzuru kaçıran olaylar

Sınava birincilik için girdi, kazandı

'İstanbul'dan ilk üç sırada 2 öğrencimiz var'

YGS'de illk 10 öğrenciden 4'ü Konya'dan

LYS başvuruları 5-14 Mayıs'ta

'Sıfır çekenlerin sayısı bir soru iptal edildiği için azaldı'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!