Arkeolojik kazılarda ‘Roma yolu’ bulundu

Güncelleme Tarihi:

Arkeolojik kazılarda ‘Roma yolu’ bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2010 11:49

İZMİR'de Konak Belediyesi'nin desteği ile Agora surları dışında, Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan en önemli eserlerden biri, milattan sonra 2- 3'üncü yüzyıllara ait olan ‘Roma yolu’ oldu.

Yapılan kazı çalışmalarında yolun boyu 25 metreye kadar uzadı. Roma yolunun ortaya çıkarılması arkeologlar, turizmciler, bölgede oturanlar ve esnafta heyacan yarattı. Bu alandaki kazı çalışmalarında görev alan arkeolog Yücel Pehlivan, yaklaşık iki metre genişliğindeki 25 metreye kadar uzanan Roma dönemine ait yolun bir ucunun aynı bölgede restorasyon çalışmaları devam eden Aya Vukla Kilisesi'ne, diğer ucunun da Anafartalar Caddesi üzerinden Agora'ya kadar uzandığını tahmin ettiklerini söyledi. Pehlivan, “Fakat yolun büyük bölümünün üstünde yapılar var. Amacımız bu yolun tamamını ortaya çıkarmak, gidebildiğimiz yere kadar gidebilmek” dedi.

Konak Belediye Başkanı CHP'li Hakan Tartan da İzmir'in geleceği için tüm imkanları seferber ettiklerini, ekonomik zorluklara rağmen Basmane ve çevresindeki kazılara kaynak aktardıklarını, projeler hazırladıklarını belirtti. Tartan, “Altınpark'ı bir arkeolojik park haline getirmek istiyoruz. Kazdıkça tarihin zenginlikleri bu kazıdan fışkırıyor. Roma yolu bunlardan biri. Önümüzdeki yıllarda Basmane ve çevresi turizm açısından İzmir'in kalbi haline gelecek. Binlerce turist bu eserleri görmek için burayı ziyaret edecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!