Kara Havacılık Okulu kapılarını açtı

Güncelleme Tarihi:

Kara Havacılık Okulu kapılarını açtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2010 15:45

Genelkurmay Başkanlığı, Güvercinlik'teki Kara Havacılık Komutanlığı ile Kara Havacılık Okul Komutanlığına “basın turu” düzenlendi.

Haberin Devamı

KARA HAVACILIK'TA BASIN TURU / FOTO GALERİ

Tümgeneral Tamer Büyükkantarcıoğlu, komutanlık karargahında verdiği brifingde, her biri ordu komutanlıklarının emrinde olan kara havacıların, 2003 yılında Kara Havacılık Komutanlığı çatısı altında toplandığını söyledi.

Komutanlık karargahı ve komutanlığa bağlı olan 1. Alay'ın Ankara'da olduğunu, diğer alayların Malatya, İzmir ve İstanbul'da konuşlandığını ifade eden Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, “Komutanlığımız bütün Türkiye coğrafyasında barış ve savaş görevlerini eğitimleriyle ve bir komuta altında toplanmanın vermiş olduğu sinerjiyle 7 gün 24 saat icra etmektedir” dedi.

Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, bu bağlamda, Kara Havacılık Alay Komutanlığına, Türkiye sathında uçuş sorumluluk sahaları, eğitim sahaları, arama-kurtarma ve sıhhi tahliye sorumluluk sahaları verildiğini belirterek, Kara Havacılık Okulu Komutanlığının hava vasıtaları hariç, Türkiye sathında uçan kara kuvvetlerinin bütün helikopterleri ve pilotlarının, uçuş teknisyenlerinin Kara Havacılık Komutanlığına bağlı olduğunu söyledi.

Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, pilotlar ve uçuş teknisyenlerinin 2,5 aylık Harbe Hazırlık Eğitimi'nden geçerek kendilerine geldiğini ifade ederek, aynı zamanda bu personele uçuculuk hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları ilkyardım eğitimlerinin takım komutanlığında ve muharebede düşman hatları içerisinde mecburi iniş yapmak zorunda kalırlarsa dost hatlara ulaşıncaya kadar yapacakları kabiliyetleri kazandırmak üzere Eğirdir Dağ Komando Okulu'nda kaçma-kurtulma ve hayatta kalma eğitimi verildiğini bildirdi.

Bütün eğitimleri tamamlayan pilotların harbe hazır hale geldiğine ve iç güvenlik harekat bölgesinde görevlendirildiğine işaret eden Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, “Tabii ki 7 gün 24 saat anlayışı içinde, geceye hakim olmak, o kabiliyeti yaşatabilmek çok önemlidir. Bu bağlamda kara havacıları 1974'den itibaren başlattıkları çalışmalarla 1994 yılında gece görüş gözlüğüne intibak etmişler ve artık çetin arazi koşullarında geceleyin Mehmetçiğinin ve milletinin emrinde olarak görev yapmaya başlamışlardır. Bu bağlamda da gerçekten dünya kara havacılığı içinde saygın, farklı konumu ve yeri vardır” diye konuştu.

Kara havacıların barış şartlarında sadece askeri personelin değil, bütün vatandaşların, Türk milletinin ihtiyaçlarına koşmak için can siperane görev yaptığını vurgulayan Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, kendi yaşamından örnek vererek, Marmara Depremi esnasında da toprak altından çıkarılan binlerce vatandaşı hayata kavuşturmak için arı gibi geceli gündüzlü çalıştıklarını kaydetti.

Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, yapılan o faaliyetin, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük sıhhi tahliye faaliyeti olarak gerçekleştirildiğini ifade ederek, bu faaliyet esnasında helikopter başında doğum yapanların da olduğunu anlattı.
Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, kara havacıların Türkiye sathında, Hava Kuvvetleri, Deniz ve Özel Kuvvetler komutanlıklarıyla müşterek faaliyetler yürüttüğünü, Afganistan'daki ISAF harekatına destek sağladığını anımsattı.

SORULAR

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, Afganistan'da bir Türk helikopterinin geçtiğimiz günlerde kaza yapması ile ilgili bir soru üzerine, kaza kırım olaylarında pek çok faktörün etkisi olduğunu, bunları ortaya çıkarmanın kısa sürede mümkün olmadığını söyledi. Bu kazadan sonra dört personelin hayatta olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, “Kaza konusunda tabii ki pilotların, mürettebatın ifadeleri, görgü tanıklarının ifadeleri, hepsi alındı. Bu hava aracının motorları gelecek. Onlar incelemeye tabi tutulacak. İhtiyaç duyuluyorsa bazı sistemler yurt dışına gönderilecek, hepsi tek tek tetkik edilecek. Bütün bunlar birleştikten sonra ancak bir karara varılacak. Şu anda bir şey söylemek çok erken” dedi.

Bir başka gazetecinin helikopterin yeniden uçurulabilmesinin mümkün olup olmadığını sorması üzerine, Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, bu konuda bir esas olduğunu, kaza kırım geçiren hava vasıtasının onarım masraflarının normal maddi varlığının yüzde 75'ini aşması durumunda onarımdan vazgeçildiğini söyledi.

Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, 30 Martta bir kaza inceleme ekibinin Afganistan'a hareket edeceğini, enkazın inceleneceğini ve verilen karara göre hareket edileceğini kaydetti.

Düşen helikopterin kazadan kaynaklanan masraflarının başka ülkeler tarafından karşılanmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, uluslararası harekatlara katılımın belirli anlaşmalar çerçevesinde yapıldığını ifade ederek, konuyu hukukçuların inceleyeceğini, prosedürün uygulanacağını söyledi.
Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, Kara Havacılık Okulunun Isparta'ya taşınıp taşınmayacağı konusundaki bir soru üzerine, Ankara'nın gelişen yapılaşması sonucunda okul komutanlığının meskun mahal içinde kaldığını, 7 gün 24 saat esasına göre süren eğitim faaliyetlerinde yoğun yapılaşma ve yerleşmeden dolayı eğitim sahalarına ulaşmakta güçlük çekildiğini söyledi. Vatandaşların da gürültüden rahatsız olduklarını dile getiren Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, okul komutanlığının Isparta'ya taşınmasında bir aksaklık olmadığını, bu konunun planlandığı gibi devam ettiğini kaydetti.
İç Güvenlik Harekat Bölgesinde görev yapan taarruz ve genel maksat helikopterlerinin sayısının sorulması üzerine, Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, “bölgede ne kadar ihtiyaç varsa o kadar helikopter ve o kadar personelin” bulunduğunu belirtti.

Bir gazetecinin, ATAK helikopter projesi çerçevesinde geçtiğimiz günlerde bir prototip helikopterin düştüğünü ifade ederek, kazayla ilgili kendilerine bilgi ulaşıp ulaşmadığını sorması üzerine de Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, TUSAŞ'ın konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptığını hatırlattı. Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, projeyle ilgili programda hiçbir gecikme olmayacağını vurguladı.

Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu, bir başka soru üzerine 17 kadın kara havacı pilotun komutanlıkta görev yaptığını belirterek, “Kendileri İç Güvenlik Harekat Bölgesi dahil bütün arkadaşlarıyla omuz omuza bu görevi icra etmektedirler. Bu konuda hiçbir kısıtlama, hiçbir ayrım yoktur kendilerine. Bunu size bütün içtenliğimle, samimiyetimle söylüyorum. Kendilerinden son derece memnunuz. Bize güç kattıkları için de kadın arkadaşlarımıza şükranlarımı ifade ediyorum” diye konuştu.

Kara Havacılık Okul Komutanı Tuğgeneral Fatih Bengi de komutanlığının yapısı hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi.

Bir yıl içinde bin 100 personele eğitim verdiklerini belirten Tuğgeneral Bengi, çeşitli anlaşmalar kapsamında yabancı askeri personele de eğitim sunduklarını anlattı.

Tuğgeneral Bengi, mezun olan bütün pilot ve teknisyenlerin her türlü arazi ve hava şartlarında gündüz yapabildikleri bütün faaliyetleri gece de yapabilecek şekilde eğitildiklerini söyledi.

Dost ve müttefik ülkelerin askerlerini de eğittiklerini belirten Tuğgeneral Bengi, bu çerçevede Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ürdün ve Bosna Hersek'ten askerlere eğitim verdiklerini kaydetti.

Azerbaycan ve Pakistan'dan da eğitim talepleri aldıklarını bildiren Tuğgeneral Bengi, bu eğitimlerin bazılarının ikili anlaşmalar kapsamında, bazılarının da ücretli gerçekleştirildiğini söyledi.

Brifingte, Kara Havacılık Komutanlığının tanıtım filmi izlenirken Tümgeneral Büyükkantarcıoğlu ve Tuğgeneral Bengi ağladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!