Yargı ile ilgili düzenlemeler Anayasa’ya aykırı

Güncelleme Tarihi:

Yargı ile ilgili düzenlemeler Anayasa’ya aykırı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2010 00:00

Hükümet’in Anayasa paketine Yargıtay Başkanlar Kurulu’ndan sert itirazlar yükseldi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Bu düzenlemeleri yapmak yargıyı kuşatmanın da ötesinde yargıyı ele geçirmekle eş anlamlıdır. Kesinlikle karşıyız” dedi.

Yargıtay Başkanlar Kurulu dün saat 15.00’te toplanarak, paketi görüştü. Acil Komisyon kurulup rapor hazırlanması benimsendi. Gerçeker, kurulda oybirliği ile aldıkları karar ışığında şu eleştirileri yöneltti:
“Yargı ile ilgili olan düzenlemeler Anayasa’ya aykırı düzenlemelerdir. Anayasa’nın başlangıç kısmında kuvvetler ayrılığı ilkesinin benimsendiği belirtilmiştir ve bu kuvvetler ayrılığı ilkesi Anayasa’nın değiştirilemeyecek maddeleri içinde yer almaktadır.

HSYK’ya itiraz

Yapılan düzenlemelerde HSYK’nın 21 üyeden oluştuğu görülüyor. Yargıtay’a üç, Danıştay’a da bir üyelik verildiğini görülüyor. Yüksek yargının, yüksek mahkemelerin devreden çıkarılmak istenmesi, etkisinin azaltılmak istenmesi öngörülüyor. Buna kesinlikle karşıyız. Yargının birliği ve bütünlüğünün bozmaya yönelik bir uygulama olarak görülmektedir.
2005’te çıkan yasanın gereği olan istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi sağlanamamıştır. Bütün bunlar yapılmadan, bu üst yapı değişikliklerini yapmak, yargı bağımsızlığının geriye götürecek düzenlemeleri yapmak, kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı bu düzenlemeleri yapmak daha önce de söylediğimiz gibi yargıyı kuşatmanın da ötesinde yargıyı ele geçirmekle eş anlamladır.

TBMM izni yanlış

Yargı bağımsızlığına taban tabana zıt parti kapatmanın TBMM iznine bağlanması kuvvetler ayrılığı ilkesine de tamamen aykırıdır. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkına karşıyız. Mahkeme yüzbinlerce dosyanın altından kalkamaz. AİHM’ye gidecek dosya sayısı da azalmaz, çoğalır. HSYK kararlarının yargı denetimine açılmasına karşı değiliz. Sivillerin askeri yargıda yargılanmamaları konusunda hem fikiriz.”

Yargı ile dalga geçiyorlar

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, “Önemli olan bu düzenlemenin neden yapılmak istendiği ve yapılış şeklidir. Yürütmenin yargıda yer tutma amacını taşıdığı açıkça görülmektedir. Bu pakette uzlaşma yok. Bunun doğuracağı sakıncalar ise çok büyük” dedi. Özbek, bir soru üzerine, “Kusura bakmayın, yüksek yargı ile dalga geçiyorlar” yanıtını verdi. YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ise “Metin, yürütmenin kendine tabi bir yargı yaratma hırsının dışa vurumudur. Yargıya bir hiza bombasıdır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!