100 milyonluk kart vurgunu

Güncelleme Tarihi:

100 milyonluk kart vurgunu
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2010 15:21

Antalya'da başkalarına ait kredi kartı bilgilerini kopyalayıp 100 milyon Euro'luk vurgun yaptıkları belirlenen çetenin 11 üyesinin parayı çekmek için Suriye, Lübnan, Ürdün, Brezilya ve Tayland gibi denetimi az olan ülkeleri seçtiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, geçen yıl Aralık ayında düzenlediği operasyonda başkalarına ait kredi kartı bilgilerini plastik kartların manyetik şeritlerine yükleyerek dolandırıcılık yapan 4 kişiyi 130 kartla birlikte gözaltına almıştı. Bu olayın ardından 4 zanlı çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, polis olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Polis zanlıların bağlantılarını tespit ederek teknik izleme ve dinleme yöntemiyle takibe başladı.

4 ay süren çalışmanın ardından önceki gece il merkezinde ve Manavgat İlçesi'nde 20 ayrı adrese eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonda liderliğini eski polis 35 yaşındaki İzzet S.'nin yaptığı Hassas Bölgeleri Koruma Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak Antalya Adalet Sarayı'nda görev yapan polis memuru Mehmet D.'nin de aralarında olduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda kart bilgilerini kopyalamaya yarayan ve ‘papağan’ denilen 10 Encoder cihazı ele geçirildi. Ayrıca 12 CD'yi aynı anda kopyalamaya yarayan 2 bilgisayar kasası, içerisinde 2 milyon kişinin kart bilgilerinin bulunduğu 11 dizüstü bilgisayar, çok sayıda kopyalanmış CD, aralarında çalıntı telefonların da bulunduğu 45 cep telefonu cihazı, çok sayıda çeşitli bankalara ait pos cihazı, 4 bilgisayar kasası, harici bellekler, 3 ruhsatsız tabanca, cep telefonu hatları, onlarca manyetik şeritli plastik kart ile ajanda ele geçirildi.

ÇOK BÜYÜK BİR OPERASYON
Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, operasyonla ilgili açıklama yaptı. Ali Yılmaz operasyonun çok büyük ve başarılı bir operasyon olduğunu söyleyerek, “Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerimizin 4 aylık çalışmasının ardından örgütlü kredi kartı çetesine 20 ayrı noktada eş zamanlı operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda, Türkiye'de aynı anda en çok kart kopyalamaya yarayan Encoder cihazı yakalaması yapıldı. Daha önceleri 1 ya da 2 tane cihaz alınıyordu. Bu şahıslarla birlikte bir ajanda da 5 bin kişiye ait kredi kartı bilgileri, çok sayıda malzeme ele geçirildi. Zanlıların 20 kez yurt dışına çıkıp vatandaşların paralarını bu ülkelerde çektikleri belirlendi” diye konuştu.

Haberin Devamı

NASIL YAPIYORLAR?
Çete üyeleri, turizm dönemi öncesi ağırlıklı olarak change ofisler açıyor. Buraya gelen kişilerin kart bilgilerini ‘papağan’ adı verilen Encoder denilen cihaz ile kopyalayan çete üyeleri, kartların şifrelerini ise pos makinesi içerisine yerleştirdikleri ve sistematik adı verilen cihaz sayesinde öğreniyordu. Çete üyeleri bu şifreyi alıyor, daha önce kopyaladıkları kredi kartı bilgilerini yükledikleri kartlar aracılığıyla yurt dışındaki banka ATM'lerinden çekiyorlardı.

5 ÜLKEYE 20 KEZ GİTMİŞLER
Çete üyeleri müşterilerin kopyaladıkları kart bilgilerini CD ve DVD'lere yükleyip kartlarla birlikte yurt dışına çıkıyordu. Suriye, Lübnan, Ürdün, Brezilya ve Tayland gibi denetimi az olan ülkeleri seçen çete üyeleri, 5 yıldızlı otellerde kalıp ATM'lerden para çekiyordu.

Haberin Devamı

Çete üyelerinden Mehmet B.Ö.'nün, para çekmeye gittiği Tayland Bangkok'ta kaldığı 5 yıldızlı otelde, cep telefonuyla görüntüler çektiği ortaya çıktı. Pedikür yaptırdığı görülen Ö., telefonunun kamerasına ise şu konuşmayı yapıyor:
“Yalan dünyanın yalan insanlarıyız. Her şey para için yapılmış. Allahım en son kale olan Bangkok'ta tek başımayım. Tek tabancayım. Ne İngilizce var, Ne Türkçe var, ne dil var. Dışarıda felaket bir yağmur var ve ben de otele hapsolmuş duruyorum. Bangkok, Hongkok teknolojinin en son kalesi ama yağmur şudur budur bitik. Gökdelenler olsa bile ne yapacan? Herşeyi para için yapıyorsunuz oğlum herşeyi, herşeyi. Başımıza bir iş gelmeden kurtulursak Allahımıza şükürler olsun.”

Haberin Devamı

Sorguları süren örgüt lideri İzzet S., Murat Ç. (29), Selahattin Y. (26), Deniz Ş. (32), Mehmet Boğaç Ö. (32), Umut K. (29), Ali A. (38), İlker K. (32), Süleyman A. (38), Murat L. (36) ve polis memuru Mehmet D'nin, yarın Adliye'ye sevk edileceği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!