Yıldırım: "Bana göre fiilen demiryolu yok"

Güncelleme Tarihi:

Yıldırım: Bana göre fiilen demiryolu yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2010 15:34

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Bana göre fiilen demiryolu yok. Yüzde 94'ü tek hat, yüzde 83'ü sinyalsiz, yüzde 82'si elektriksiz ve yüzde 70'i de 50 yıldır bakılmamış yollarımız var” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, Ankara Sanayi Odasında (ASO) gerçekleştirilen ASO Meclisi, 1. Organize Sanayi Bölgesi, 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyetleri Müşterek Toplantısında konuştu. ASO Meclis üyelerinin görüş ve eleştirilerine yanıt niteliğindeki konuşmasında Bakan Yıldırım, 2008 yılında başlayan finansal krizin, özellikle üretim ve taşımacılık sektörlerini etkilediğini ifade etti.

Türkiye'nin 2009'da büyük kayıplar yaşamadan krizi atlattığını, 2010 yılının ise herkes için umutlu bir yıl olduğunu dile getiren Yıldırım, ekonomi sektöründeki uluslararası kuruluşların Türkiye'ye yönelik olumlu görüşler bildirdiklerini söyledi.

Türkiye'de daha önce günlük plan bile yapılamadığını belirten Yıldırım, “Bugün yaşananların onda biri eskiden yaşansaydı, Türkiye krizden krize sürüklendirdi” diye konuştu.

Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la İspanya'ya gerçekleştirdikleri ziyareti anımsatarak, bu ülkede Türkiye'nin geleceğine yönelik olumlu bakış açısı bulunduğunu aktardı. Yıldırım, ASO Meclis Başkanı Tarık Artukmaç'ın konuşmasında “siyasi gerginlikten bahsettiğini” belirterek, şunları kaydetti:
“Bunun adını doğru koymamız lazım. Türkiye aslında gelişiyor, demokratikleşiyor. Açık toplum özelliği belirgin hale geliyor. Burada yapmamız gereken kurumları rahat bırakmamız, herkesin işini gerektiği şekilde yapması için gereken zemini hazırlamamız gerekiyor. Bunun dışındaki müdahaleler ülkenin geleceğine katkı sağlamaz, gelişmesini, demokrasinin derinleşmesine geciktirici etkisi olur. Yargı işleyecek, siyaset kendi işine bakacak, vatandaşa verdiği vaatlerini yerine getirecek, kurumlar, bürokrasi çalışacak. Dolayısıyla birbiriyle uyumlu bir şanzımanın dişleri gibi sistem enerji, güç üretmeye devam edecek, avare kasnak gibi çalışmayacak.”

“(DEMİRYOLLARINI) PAYDOS ETSEK, 3 TRİLYON TASARRUF SAĞLARIZ”

Bakan Yıldırım, ASO Meclis üyesinin Sivas ve Erzincan demiryolu projesine ilişkin eleştirilerine yanıt verdi.
Proje güzergahı üzerinde dört ayrı HES projesi bulunduğunu anlatan Yıldırım, yapılanların keyfe keder olmadığını söyledi.

TCDD'ye yöneltilen eleştirilere ilişkin olarak Yıldırım, şunları kaydetti:
“Demiryolları eski demiryolları değil. Ben şikayet etmeyi sevmem, ama içinde bulundukları şartlar o kadar kötü ki, o kadar ihmale uğramış ki, demir yollarında çok ciddi ihmal var. Bizim yedi yılda yaptıklarımız bile yüksek fırının potasına atılan bir tutam cevher gibidir, 'cız' diyor, bir ses geliyor, hiç bir şey fark etmiyorsunuz. Daha kesintisiz 15 yıl süreyle her yıl 6-7 milyar yatırım yaparsak, bu ihmali bir ölçüde gidermiş oluruz. 'Demiryolları ucuz'. Yolumuz yok, yol olmayınca nasıl ucuz taşıyacaksınız? Bana göre fiilen demiryolu yok. Yüzde 94'i tek hat, yüzde 83'ü sinyalsiz, yüzde 82'si elektriksiz ve yüzde 70'i de 50 yıldır bakılmamış yollarımız var. Böyle bir gerçeği görmemiz lazım.”
Demiryollarının Ulu Önder Atatürk tarafından konulan hedefler doğrultusunda 1946 yılına kadar önemli bir ilerleme kaydettiğine işarete eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“46'dan sonra demiryollarında 'harç bitti, yapı paydos' bırakılıyor, ta ki bizim dönemimize kadar. Biz bu dönemde demiryollarına 10 katrilyon harcadık, ama belki de bir şey göremiyorsunuz etrafta. Ama göreceksiniz. Demiryollarında bir şeyler değişti. Demiryollarında 13 milyon ton taşıma yapılıyordu şimdi 23 milyon ton yapılıyor. Diyorlar ki '153 yıllık tarihimizin rekorudur'. Aynı demiryollarına sahip Kanada'nın 11 bin kilometre yolu var, 170 milyon ton taşıyor. Bana göre ortada rekor yok. Ama her şeye rağmen gelecek demiryollarında. Avrupa ve dünyada inceliyoruz, herkes demiryollarına yatırım yapıyor.”

Yıldırım, TCDD'nin zarar eden bir kuruluş olduğunu hatırlatarak, “TCDD'de herkesi evlerine göndersek, paydos etsek, 3 trilyon tasarruf sağlarız. Onu da siz KOBİ'lere versek abad olursunuz. Bunu yapamayız, demiryolları bize Atatürk'ün mirası. Onu 60 yıl görmezden geldiler. Biz yapınca da 'onu öyle yaparsanız kazalar olur, böyle olur” deniliyor. Bu nereye kadar? Demiryollarına yatırım yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
TCDD Genel Müdürlüğüne ilişkin düzenleme içerisinde olduklarını anlatan Yıldırım, düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde sektördeki alt yapı işlerinin devlet tarafından yapılacağını, işletme kısmının ise herkese açılacağını kaydetti.

“ANKARA METROSU ÖNCELİKLİ KONUMUZ”

Bakan Yıldırım, Türkiye'de ulaştırma alanında sorunun, sektördeki türlerin altyapısında entegrasyonunun sağlanmamasından ve ulaşım türlerinin kendi başına bırakılmasından kaynaklandığını belirterek, iki yıl önce hepsinin Bakanlığına bağlanmasının ardından sorunun ortadan kalktığını söyledi. Yıldırım, “Bundan sonra bu alanda, olmayan işler varsa bunun hesabı bizden sorulur, adresi belli” dedi.

Havacılık sektöründeki gelişmelerle kısa sürede 8 milyon yolcudan 37 milyon yolcu sayısına çıkıldığını kaydeden Yıldırım, “Türkiye adeta uçuyor” diye konuştu.

Ankara'da metro çalışmalarına ilişkin olarak da Yıldırım, şunları söyledi:
“(Belediye Başkanının beceriksizliği) görüşüne katılmıyorum. Kaynak yetersizliği olabilir, kaynaklar daha iyi belirlenebilir. Belediyeler büyük altyapı projelerini yapamazlar, yeterli birikimleri yok. Ankara metrosunun yarım kalan işlerini yapmayı düşünüyoruz. Çalışmaları tamamladık, müteahhitlerle son bir kaç noktayı konuşup halledeceğiz. Bu öncelikli konumuzdur ve gündemdedir.”

ASO Meclis Başkanı Artukmaç'a, Bakanlığının proje ve faaliyetlerine ilişkin sunumunu yapacak süresi olup olmadığını soran Yıldırım, Başkanın olumlu yanıt vermesi üzerine, “Keşke bizim Meclis'i de siz yönetseniz” şeklinde espri yaptı.
Türkiye'de kriz ortamında finans ve bilişim sektörlerinin büyüdüğünü, ülkede cep telefonundan görüşme süresinin 105 milyar dakikaya ulaştığını belirten Yıldırım'ın “Millet dinlenme falan dinlemiyor, konuşuyor” sözleri Meclis'te gülüşmelere yol açtı.

Yıldırım, Bakanlığının faaliyet ve projelerine ilişkin bir sunum yaptı.

SORULAR

Bakan Yıldırım, toplantının başlangıcında ve çıkışta gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Bugün bazı gazetelerde “PTT Genel Müdürlüğü çalışanlarının istihdam politikasında değişiklik yapılmasına yönelik yasal düzenlemeye gidildiği yönünde iddialar bulunduğunun” belirtilmesi üzerine Yıldırım, şöyle konuştu:
“Gazetelerde her yazana kulak vermeyin, doğrusunu benden öğrenin. PTT son yıllarda çok ciddi gelişim, değişim gösterdi. Aşağı yukarı zarar etme noktasına gelen PTT, bugün Anadolu'da 4 bine yakın iş yerinde ayda 27 milyon işlem yapar hale geldi, işlem sayısı 10 kat arttı. Tabii personel büyük bir fedakarlıkla çalışıyor. Onların gösterdiği bu performansa uygun olarak bir özlük hakları, personel politikası belirlemek için bu yasal değişimi yapıyoruz. Yani onlara verilen hakları, çalıştıkları, fedakarlık gösterdikleri oranda, daha fazla ücret alabilmeleri için, bir yandan da böylesine yaygın bir hizmet ağına sahip bir kuruluşun daha serbest çalışmasını sağlayacak bir yasal düzenleme hazırlıyoruz.

İşin diğer boyutu da malum, bir sürü koli kargo ve kurye şirketleri var, bunların bir yasal altyapısı yok. Bunlar kapatılamayacağına göre bir yasal altyapıya kavuşması lazım.

Üçüncü unsur ise, hem özel sektör, hem PTT bu işi yaptığına göre düzenleyici kurum SPK içinde yer alması ve sektörden gelecek rekabetle, diğer konularla ilgili bu Kurul vasıtası ile değerlendirilmesini öngörüyoruz. Bunun dışında söylenen hiçbir şey doğru değil.”

Yıldırım, PTT çalışanlarına geçici statü sağlanacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin “Oger Telekom, Türk Telekom'un hisselerinin en az yüzde 10'unu almak istedi. Bununla ilgili yetkili otoriteden haber beklediklerini söylediler. Sizin buna bakışınız nedir?” sorusuna Yıldırım, “Yüzde 10 değil daha fazla düşünüyoruz. Blok da olur halka arz da olur. Oger Telekom'a verilecek olan hisse miktarının kararını henüz vermiş değiliz ama yüzde 10'dan daha fazla olmasını tercih ederiz ve tabi orada bunu yaparken de konjonktürün uygun olması lazım. Borsa şartlarının kamu yararı bakamından oluşması lazım” dedi.

Bakan Yıldırım, “Türk Telekom hisseleri Oger Telekom'a blok mu satılacak? Halka arz mı edilecek?” sorusu üzerine, “İkisi de aynı anda olabilir. Önce bir talep toplanıp durum görülecek, ondan sonra durum ortaya çıkacak. Şu anda bu oranları konuşmamın çok manası yok. Eğer bir halka arz olursa yüzde 10 ile sınırlı olmaz, daha fazla olmasını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!