Kuşadası'nda siteler toprağa battı

Güncelleme Tarihi:

Kuşadasında siteler toprağa battı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 12:30

AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde iki gündür etkili olan yağışların ardından meydana gelen heyelanın boyutları korkutuyor. Tuntaş Marina Sitesi'nde dün başlayan ve sabaha kadar devam eden kaymalar nedeniyle 5 blokta 50 daire, bugün de Işıkkent Sitesi'nde bir blokta 8 daire ile siteye komşu bir apartmanda 4 daire boşaltıldı, dev binalar toprağa gömülmeye başladı.

Haberin Devamı

SİTELER TOPRAĞA BATTI

Kuşadası'nda iki ayrı bölgedeki iki ayrı sitede meydana gelen heyelan, korku ve endişeye yol açtı. Site bekçilerinin uyanıklığı sayesinde bir facia önlendi.

Türkmen Mahallesi Akyar Mevkii'nde dün akşam saatlerinde kaymaya başlayan ve yolları yarılan Tuntaş Marina Sitesi'nde, heyelan gece boyunca sürdü. Sabah saatlerinde kaymanın boyutları gün ışığına çıktı. Ağaçların köklerinden söküldüğü, duvarların yıkıldığı sitede binaların toprağa batmasının sürdüğü, oluşan yarıkların yaklaşık 3 metreye ulaştığı belirlendi. Sitenin 5 bloğundaki 50 daire boşaltıldı. Sitedeki kaymanın etkisiyle hemen alt bölümünde yer alan Kitaş Sitesi'nde de tehlike oluşmaya başladı. Teknik ekiplerin yaptığı ilk inceleme sonucu sitenin bitişiğinde bulunan kapalı otoparkı boşaltıldı. Tehlike altında olan bölümüne doğru kaymanın sürmesi halinde Kitaş Sitesi'ndeki 3 bloktaki yaklaşık 50 dairenin daha boşaltılması gündeme geldi.

Kuşadası'nda toprak kayması yaşanan bir diğer bölge ise Özer Türk Stadyumu arkasındaki Işıkkent Sitesi oldu. Sitede H Blok'un önünde yer alan istinat duvarının çökmesi sonucu bloktaki 8 daire ile duvarın yıkıldığı yöndeki Nurgül Apartmanı'nda bulunan 4 daire boşaltıldı.

Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, heyelanın başlamasıyla Tuntaş Marina Sitesi'ndeki tüm dairelerin, Işıkkent Sitesi'nde ise tehlike altındaki bir bloğun boşaltıldığını, sakinlerinin otellere yerleştirildiğini belirtti. Esen, “Tuntaş Marina Sitesi'nde heyelan ilk etapta  2 bloğu ve havuzu tehdit etti. Ancak biz öncelikle vatandaşın can güvenliği diyerek sitede bulunan 5 bloktaki 50 dairenin tamamını boşaltıp binaları mühürledik, giriş çıkışı yasakladık. Binaları güvenlik çemberine aldık. Heyelanın tehdit ettiği Kitaş Sitesindeki otoparkı tahliye ettik. Işıkkent sitesinde de bir bloğu boşalttık. Tahliye ettiğimiz vatandaşlardan komşuları veya akrabalarının yanına taşınanların dışında 26 aileden 65 kişiyi otellere yerleştirdik. Binaların durumunu ve heyelanın boyutunu incelemeleri için Aydın Afet İşleri Müdürlüğü'ne başvurarak Jeoloji mühendisi ve teknik heyet istedik. Bugün yapılacak incelemeler sonucunda binaların ve çevresindeki sitelerdeki tehlikenin boyutunu öğrenmiş olacağız. Yaşananların suçlusuyla ilgili araştırmalarımızı ise tüm bu işlemlerin tamamlanması ve halkın can güvenliğinin sağlanmasından sonra yapacağız” dedi.

Öte yandan güvenlik çemberine alınan Tuntaş Marina Sitesi'ndeki kaymanın sürmesi çevredeki sitelerde de endişe yaratmaya başladı. Meteorolojinin açıklamalarına göre, yarın başlayacak ve 3 gün sürecek sağanak yağışların heyelanı hızlandıracağı ve bir faciaya yol açabileceği endişesi mahalle sakinlerini tedirgin etti.

MAHSUR KALAN YOK

Haberin Devamı

MUĞLA’da aşırı yağışlar nedeniyle Kötekli Mahallesi’ndeki 30 konutun bulunduğu Deniz Sitesi’nin ara yollarını su bastı. Ancak yağmur suları sitenin içinde bulunan evlere ulaşmadı.

Site sakinlerinin bir kısmı çizme giyerek çevredeki marketlerden alışveriş yaptı. Muğla Belediyesi itfaiye ekipleri de halka yardım etmek için bölgede 24 saat nöbet tutuyor. İtfaiye ekipleri sitede ne yağmurun şiddetli olduğu dün, ne de bugün mahsur kalan hiçbir kişinin olmadığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!