9 bin yıllık höyük tehdit altında

Güncelleme Tarihi:

9 bin yıllık höyük tehdit altında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 12:25

Konya'da, Selçuklu dönemi eseri Alaaddin Camii'nin de bulunduğu 9 bin yıllık bir höyük olan Alaaddin Tepesi'nin tehdit altında olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'da bile pek çok kişinin kent merkezinin ortasında yer alan tarihi Alaaddin Tepesi'nin höyük olduğunu bilmediğini söyledi.

Prof. Dr. Tırpan, bilimsel çalışmalar ve arkeolojik kazıların, Alaaddin Tepesi'nin de tıpkı Çatalhöyük gibi yaklaşık 9 bin yıllık tarihi olduğunu ortaya koyduğunu, bu höyüğün Konya'da yaşamın ilk başladığı yer özelliği taşıdığını ifade etti.

TEDBİR ALINMAZSA ALAADDİN CAMİİ'NİN ÇÖKECEĞİ İDDİASI

“Konya'nın adeta çekirdeği olan bu çok önemli tarihi bölge tehdit altındadır” diyen Tırpan, şunları kaydetti:
“Alaaddin Tepesi'nde sadece 9 bin yıl önceki insana ait kalıntılar değil Frigler, Hititler ve daha da önemlisi Anadolu'da ilk Türk medeniyetini kuran Anadolu Selçuklu Devleti'nin izleri bulunuyor. Çünkü Alaaddin Tepesi, Anadolu Selçuklu Devleti'nin merkezi, Sultan Alaaddin'in sarayının kalıntıları ile tarihi Alaaddin Camii'nin bulunduğu bir bölgedir. Selçuklu döneminin simgelerinden Alaaddin Camii'nin hızla tahrip olmasının nedeni, tepe üzerindeki yüktür. Alaaddin Tepesi üzerinde orduevi, konferans salonu ve su deposunun bulunması doğru değil. Ayrıca üzeri otomobil parkı olarak kullanılıyor. Alaaddin Tepesi çevresindeki tramvayın geçişi yasaklanmalı, tepe çevresi trafiğe kapatılmalıdır.Alınacak önlemler yine kentin Selçuklu'ya başkentlik yaptığı döneme ait şaheserler olan yakındaki Karatay ve İnceminare medreselerini de kurtaracaktır. Bu yapılmadığı sürece tarihi Alaaddin Camii çökecek, restorasyonlar da kar etmeyecektir.”

Prof. Dr. Tırpan, Alaaddin Tepesi'ne dikilen tek ağacın bile kökleriyle tarihi dokuya zarar verdiğini, ilk adımın Konya'da yıllardır bir türlü yapılamayan Koruma Amaçlı İmar Planı'nın belediye tarafından acilen hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Vakıflar Konya Bölge Müdürü İbrahim Genç, hızla yıpranan Alaaddin Tepesi'nde acilen restorasyon yapılması gerektiği ancak restorasyonun çeşitli nedenlerle geciktiğini açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!