Ayasofya 17 yıl sonra iskelesiz

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya 17 yıl sonra iskelesiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2010 12:38

RESTORASYON nedeniyle Ayasofya Müzesi’nin içinde 17 yıldır bulunan 520 metrekare genişliğinde, 55 metre yüksekliğindeki 180 tonluk iskelenin son parçları söküldü.

Haberin Devamı

AYASOFYA'DA İSKELE KALDIRILDI / Foto Galeri

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın 3.3 milyon lira ödeneğiyle bir yıldır sürdürdüğü kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda iskelesiz Ayasofya’nın tüm güzelliği ortaya çıktı.

Çalışmalar kapsamında 17 yıldır Ayasofya Müzesi’nin içinde bulunan 180 ton ağırlığındaki demir iskelenin son parçaları, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ve Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun’un katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında söküldü.

SERAFİM'LE YENİDEN GÜNDEMDE

İskelenin son parçalarının sökümü sırasında konuşan Şekip Avdagiç, restorasyon çalışmaları sürerken yaşanan önemli bir keşif olan Serafim figürünün müzeyi yeniden dünya gündeminin üst sıralarına taşıdığını ve Ayasofya’nın derin tarihini bir kez daha gözler önüne serildiğini söyledi. Şekip Avdagiç, müzenin kuzeydoğu kubbesinde yer alan ve 160 yıl sonra gün yüzüne çıkarılan 700 yaşında olduğu tahmin edilen altı kanatlı melek yüzünün (Serafim), iskele engeli olmadan, ilk günkü ihtişamıyla ziyaretçileri karşılayacağını belirtti. Avdagiç, her yıl 2.5 milyon yabancı turistin ztiyaret ettiği Ayasofya’nın bugünden itibaren yeni yüzü ile hem İstanbullulara hem de diğer ziyaretçilere ilham vermeye devam edeceğini söyledi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın, 2009 yılının Ocak ayında başlattığı kapsamlı restorasyon çalışmalarıyla, İstanbul’un köklü tarihinin 1500 yılına tanıklık etmiş, yazılı tarihin kaydedemediklerini duvarlarında taşıyan Ayasofya’nın öyküsünün dünya çapında daha nice nesillere aktarılabilmesini amaçlıdığını anlattı.

ÇİMENTODAN ARINDIRILACAK

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın Ayasofya’daki çalışmalarının ikinci aşamasını galeri katının onarımı oluşturuyor. Ayrıca I’inci Mahmut Şadırvanı ve Sıbyan Mektebi’nin restorasyonları da yer alıyor. Üzerlerinde, Hz. Allah, Hz. Muhammed, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin isimlerinin yazılı olduğu 7.5 metre çapındaki dünyanın en büyük hat levhaları kabul edilen 8 adet hat levhanın konservasyonu ve restorasyonu ile Ayasofya’nın iç mekan aydınlatmasını sağlayan kandillerin restorasyonu ve makuserlerin restorasyonu da ajansın çalışmaları kapsamında yer alıyor.

Ayrıca Ayasofya cephe acil onarım işi kapsamında Ayasofya Bilim Kurulu’nun denetiminde gerçekleştirilecek cephe restorasyonu ile uzun yıllardır yapıya zarar veren çimento esaslı derzler ve sıvalardan yapı arındırılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!